VORIGE WEEK WAS IK OP BEZOEK bij Lonneke Greven, psycholoog/ondernemer en enthousiast mindfulness-trainer met een praktijk in Voorburg, en besprak ik met haar waarom mindfulness meditatie niet altijd tot de gewenste resultaten leidt. Lonneke is net zo weg van mindfulness als ik, dus we zaten al snel honderduit te praten over onze ervaringen met deze life changing filosofie… en over de valkuilen waar zoveel mensen mee te maken krijgen.

Ik vertelde haar dat ik tot Mindfulness Zonder Zen-Gezeur gekomen ben door mijn lezers, die heel goed weten dat mindfulness hen met beide benen op de grond houdt, maar er toch niet toe kunnen komen om regelmatig mindfulness meditatie te blijven oefenen.

Lonneke vertelde me dat ook de deelnemers aan haar mindfulness-trainingen moeite hebben om van de mindfulness meditatie een dagelijkse gewoonte te maken. Aan het eind van de training neemt elke deelnemer zich voor om te blijven oefenen, waarbij Lonneke voor hen opschrijft hoe en wanneer ze gaan mediteren.

Na verloop van tijd komt de groep weer bij elkaar, en dan is natuurlijk de hamvraag of zij zich aan hun voornemen hebben gehouden. Helaas… de meeste deelnemers hebben sinds de laatste trainingsdag niet meer omgekeken naar hun mindfulness-beoefening. Lonneke haalt dan de opgeschreven intenties tevoorschijn zodat iedereen zich bewust wordt hoe makkelijk ze het gewone leven weer over hun goede voornemens heen laten walsen.

De vraag is dus: ‘Hoe kun je de gewoonte van regelmatig oefenen ontwikkelen, zodat je elke dag opnieuw van het goede van mindfulness kan profiteren?

Elke mindfulness-meester, goeroe en trainer zal zeggen: formele meditatie. Al zit je maar 10 minuten per dag even stil en observeer je je gedachten, dan heeft dat een heilzaam effect op de rest van je dag.

Heus? Want hoe kan het dan dat ik al diezelfde meesters, goeroes en trainers zich een hoedje zie mediteren maar net zo makkelijk als gewone mensen uit hun dak zie gaan van onverwachte gebeurtenissen?

Zen-monnik Paul Loomans werkte zichzelf met meditatie en al over de kop en heeft er zelfs een boek over geschreven – wat ik heel moedig van hem vind.

Mindfulness meditatie zorgt er dus niet automatisch voor dat je mindful bent.

Mijn advies is dan ook: maak je niet druk om die formele meditaties want die garanderen helemaal geen eeuwigdurend zen-geluk.

TIP: Oefen mindfulness gewoon in lastige situaties die je vanzelf op een dag tegenkomt. Dan hoef je helemaal geen meditatie in te plannen. Je oefent gewoon met wat het dagelijkse leven je voorschotelt.

Doe mindfulness vandaag

Ben je gewend om, wanneer ’s ochtends de wekker gaat, meteen op te springen en onder de douche te duiken? Blijf nu eens een minuut liggen, en luister naar je ademhaling in plaats van meteen druk mee te surfen op je gedachtestroom die je vertelt dat je moet opschieten. Als je dan opstaat en naar de badkamer loopt, blijf je nog steeds (zo goed en kwaad als het gaat) bij je ademhaling. Ook als je onder de douche staat, doe je je best om je op je adem te blijven concentreren, in plaats van je op voorhand zorgen te maken over de vergadering van straks.

Dat is mijn mindfulness-zonder-zen-gezeur. En ik kan je verzekeren dat dit wél resultaten geeft: omdat je tot bewustzijn komt tijdens stressvolle gebeurtenissen, op dat moment zelf. En dat werkt veel beter dan thuis braaf te mediteren maar eenmaal op je werk volledig over de rooie te gaan als er even iets tegenzit.

Ik wil je juist een handig stuk gereedschap geven om jezelf tot rust te brengen op het moment dat je het moeilijk hebt. Niet ervoor en niet erna, maar precies wanneer je een beetje mindfulness goed kunt gebruiken.

Hoe kun je mindfulness het snelst aanleren?

Wil je ook mindfulness leren toepassen? Lees dan alles over mijn uniek makkelijke aanpak in m'n e-boek.