MINDFULNESS MEDITATIE KAN knap lastig zijn als je je vaak gespannen voelt of burnout-klachten hebt. Herken je dit?
- Als je het gevoel hebt dat je alles op de automatische piloot doet…
- Als je elke dag opnieuw door je agenda geleefd wordt…
- Als je èn een drukke baan hebt – èn de verantwoording voor je gezin….
- Als je je wel eens afvraagt of dit nu het hoogst haalbare is…
- Als je graag grip zou willen krijgen op je gedachten en gevoelens…
… dan hoef je geen zweverige mindfulness meditatie aan te leren om je leven toch te kunnen verrijken met al ’t goede van mindfulness.
Je hebt maar één leven… zou je er niet alles voor over moeten hebben om het beste uit dit unieke, kostbare leven te halen wat erin zit?
Lees snel verder, want dit kan wel eens het artikel zijn dat je leven voorgoed zal veranderen.
Of download nu meteen mijn nieuwste e-boek wat ik je geheel gratis aanbied en waarin je leest hoe mijn unieke mindfulness-aanpak ook jouw leven een positieve boost kan geven.
Hoi, ik ben Marisa Garau en ik kan je uit eigen ervaring vertellen dat mindfulness zonder zen-gedoe het werkelijk mogelijk maakt om weer grip te krijgen op je leven en er volop van te genieten. In dit artikel zal ik je laten kennismaken met makkelijke mindfulness zonder dat je daarvoor op een meditatiekussentje hoeft te zitten.
Waarom mindfulness meditatie geen praktische optie is voor mensen zoals jij en ik
Mindfulness is een klinisch bewezen methode om stress te verlagen en burnout, depressie en angst aan te pakken. Dit betekent dat het echt werkt.
Mensen die gestrest zijn en mindfulness gaan toepassen…
- voelen zich minder gespannen en meer in balans
- hebben meer geduld
- kunnen het leven met meer acceptatie toetreden
- houden minder rigide vast aan hoe dingen zouden moeten zijn
- bewegen mee met alles wat zich in hun leven voordoet
Toch is ’t mijn ervaring dat, ondanks de juichende onderzoeksresultaten, maar weinig mensen echt baat hebben bij de standaard mindfulness meditatie. Hoe dit kan is simpel te verklaren.
Alle klinische onderzoeken, uitgevoerd door professionele psychologen en specifieke testgroepen, zijn uitgevoerd in bijzonder gunstige omstandigheden. Omstandigheden die nogal verschillen van die in jouw en mijn hectische dagelijkse leven!
Twee onderzoeken springen eruit:
1. Mindfulness in ziekenhuizen
Jon Kabat-Zinn, de grondlegger van de mindfulness-training zoals we die nu kennen, onderzocht de invloed van meditatie op terminaal zieke mensen in het ziekenhuis waar hij als bioloog werkte. Deze mensen kregen elke dag de mindfulness meditatie op de TV in hun kamer via het interne videosysteem. Daarbij werden ze intensief begeleid door psychologen. Dag in dag uit deden zij de aangeboden meditaties en oefeningen mee. En ja, dat hielp! Deze doodzieke mensen kregen minder angst en minder pijn, en rapporteerden dat zelfs negatieve gedachten over hun naderende dood hen niet meer zo overheersten.
2. Mindfulness in gevangenissen
Onderzoeken die in ontelbaar veel gevangenissen in Amerika uitgevoerd zijn, leveren ook zonder uitzondering geweldige resultaten op. De gevangenen doen elke dag onder begeleiding de mindfulness meditatie en psychologen staan klaar om hen te helpen. Ook met hen worden opzienbarende resultaten bereikt: maar liefst 90% van de gedetineerden die de training heeft gedaan, geeft na vrijlating het criminele bestaan volledig op.
Dit zijn natuurlijk ontzettend goede resultaten maar er zit een addertje onder het gras. Want de omstandigheden waarin deze onderzoeken gedaan zijn, zijn heel bijzonder. In een ziekenhuis of een gevangenis dringt het normale leven niet door. En bovendien worden de mindfulness meditatie en oefeningen elke dag opnieuw aangeboden, met intensieve begeleiding van professionals. Laten we eerlijk zijn: in zulke omstandigheden zou mindfulness ook voor ons werken!
De werkelijkheid is dat jij nu eenmaal niet beschikt over een team aan psychologie-professionals die je de mindfulness meditatie elke dag voorschotelen
De realiteit is dat wij er allemaal alleen voor staan in ons normale leven. Natuurlijk kun je de 8-weekse mindfulness training in Nederland volgen… maar daarna zul je zelf de discipline moeten opbrengen om elke dag opnieuw die mindfulness meditatie van 45 minuten uit te voeren. Ik weet uit eigen ervaring dat dat er dus never nooit van komt… Ik zit nu op Thai Ch’i les en als ik twee keer per week thuis oefen is het veel!
En zo wordt de gewone mindfulness meditatie door maar weinig mensen dagelijks uitgevoerd, omdat ‘t:
- teveel tijd vraagt
- te ingewikkeld is
- confronterend is — dus lang niet altijd even ontspannend!
De meeste van ons zijn blij dat ze — na een dag hard werken, boodschappen doen, koken, hun kinderen verzorgen en een was draaien — nog net een uurtje op de bank kunnen ploffen voordat het weer bedtijd is.
De meest belangrijke vraag die we ons eigenlijk moeten stellen is: werkt meditatie überhaupt wel?
Afgezien van het feit dat meditatie moeilijk in een normaal leven in te passen zijn, is het goed om je af te vragen of de mindfulness meditaties überhaupt wel zo goed werken.
Ik heb in het verleden meerdere meditatie-leraren gehad, zowel in Nederland als in Nieuw-Zeeland. Zij mediteren elke dag urenlang… maar ik heb zelf meegemaakt dat deze meditatie die-hards emotioneel behoorlijk kwetsbaar en vaak ronduit depressief waren.
Veel mensen zijn niet in staat om hun zorgvuldig bij elkaar gemediteerde rust ‘mee te nemen’ in hun dagelijkse leven
Zodra zij van het meditatiekussen afkomen, worden ze opgeslokt door de eisen van het moderne bestaan en laten zij zich net zo snel uit het veld slaan als ieder ander van ons.
Als jij zelf wel eens gemediteerd hebt of aan yoga doet, zul je dit zeker herkennen: Tijdens de yoga-les ben je heerlijk ontspannen. Maar als je de dag erna een deadline moet halen, dan ren je weer net zo gestrest mee in de mallemolen die het moderne leven nu eenmaal is.
Mediteren werkt dus niet altijd en zeker niet voor iedereen.
Inmiddels lijkt zelfs Jon Kabat-Zinn, de grondlegger van de mindfulness training, zich te realiseren dat de dagelijkse 45-minuten-meditatie voor gewone mensen te hoog gegrepen is. Hij heeft kortgeleden een aanpassing doorgevoerd waardoor alle officieel opgeleide mindfulness trainers ter wereld de mindfulness meditatie terug moeten brengen tot 30 minuten.
Natuurlijk gaat dit gewone mensen helemaal niet motiveren om dan nu wel de mindfulness meditatie te doen… maar het is wel duidelijk dat ook door de meester himself erkend wordt dat meditatie voor mensen met een normaal (dus drukbezet) leven niet zo’n heel praktische oplossing voor het verlagen van stress-levels is.
Geen tijd voor zweverig meditatie-gedoe? Dan is het hoog tijd voor een andere aanpak!
Gelukkig biedt mindfulness ook een geheel andere benadering dan die van dat eeuwige mediteren dat in het beste geval gebrekkige resultaten oplevert.
De mindfulness-leer bestaat namelijk niet uit alleen maar mediteren. De andere, minstens zo belangrijke insteek van mindfulness, (en wat al die andere goeroes massaal links laten liggen) is:
‘mindful zijn in alles wat je doet’
Doen in plaats van denken. De handen uit de mouwen steken en mindfulness toepassen in al die grote en kleine taken die je op een dag toch al doet.
Dit is ook voor mij dé manier geweest om mindfulness echt in mijn leven te verankeren. De eerste jaren deed ik dagelijks de mindfulness meditatie, zowel thuis als onder begeleiding van mijn leraren. Maar gaandeweg zocht ik mijn meditatiekussen steeds minder op, omdat ik mindfulness meer en meer toepaste in al die gewone, alledaagse dingen die ik op een dag toch al ondernam.
Gewone mindfulness dus, die weinig moeite kost en die je elke dag opnieuw kunt inzetten wanneer je te maken hebt met de uitdagingen van het gewone leven.
Want dat is waar je naartoe wilt.
Natuurlijk… zo nu en dan bewust op je ademhaling letten is leuk en ook heilzaam, maar ’t zet natuurlijk niet echt zoden aan de dijk.
Je wilt daadwerkelijk mindful kunnen zijn – juist op de momenten dat je onder druk staat: dus wanneer je gestrest bent… wanneer je afgewezen voelt… of wanneer je verdriet hebt om wat er in het verleden gebeurd is… kortom: wanneer je drukke gedachten overuren draaien en je je maar niet los kunt maken uit die benauwende denk-draaikolken.
De 3 stappen die je vandaag nog kunt zetten om je leven weer in eigen hand te nemen en je tevreden en opgeruimd te voelen
Ik heb speciaal voor jou een handig stappenplan met eenvoudige mindfulness oefeningen opgesteld waarmee je vandaag nog meer grip op je leven krijgt en je zult voelen dat je direct een stuk lekkerder in je vel zit.
Stap 1: Geef aandacht
Als je voelt dat je vastzit in een rigide dagritme waarin je geen ruimte voor jezelf kunt vrijmaken (en je ‘geleefd’ wordt), dan komt dat omdat je teveel dingen op de automatische piloot doet: zonder aandacht dus. De automatische piloot is het best voelbaar wanneer je op de fiets naar je werk zit en opeens denk: “heb ik de voordeur wel afgesloten?” Dit is zo’n ingebakken routine-handeling, dat je de deur zonder enige aandacht hebt afgesloten en je ’t je achteraf niet meer kunt herinneren. Handelen op de automatische piloot dekt je leven af met een nare grauwsluier omdat je nergens meer echt bij stilstaat. Zo wordt alles wat je op een dag doet een grijze brij waar geen gebeurtenis meer uitspringt, behalve heel stressvolle gebeurtenissen die om aandacht schreeuwen. Geen wonder dat je je in zo’n kleurloos bestaan vaak afvraagt of ‘dit het nu het hoogst haalbare is’. Aandacht is de sleutel om je leven weer kleur en geur te geven. Geef dus aan alles wat je doet aandacht, van koffie drinken tot de voordeur afsluiten, en je leven krijgt meteen weer meer inhoud en betekenis.
Stap 2: Doe één ding tegelijk
Multitasken is een soort must voor ons moderne mensen, maar je betaalt er een hoge prijs voor. Onderzoek heeft inmiddels aangetoond dat multitasken geen tijd oplevert, maar juist nog meer tijd kost. Afgezien van het verspillen van je kostbare tijd, zorgt multitasken er vooral voor dat je je constant opgejaagd en ontevreden voelt. Niet zo lekker voor je hart en al die ultraverfijnde processen in je lichaam die ervoor zorgen dat alles goed blijft functioneren. Als je meerdere dingen op een dag wilt doen, kies er dan hooguit drie uit. Vervolgens kies je een van deze taken uit en ga je daaraan werken, dus zonder je nog te bekommeren om al die anderen dingen die ook moeten gebeuren. Richt je aandacht volkomen op die ene taak, werk eraan met aandacht, toewijding en plezier, en rond die taak vervolgens netjes af. Pas daarna begin je aan taak twee. Zo kun je aan het eind van de dag terugkijken op de dingen die je daadwerkelijk voltooid hebt, waardoor je met een rustig en tevreden hart in bed kunt kruipen.
Stap 3: Doe alles een tandje langzamer
Snel-sneller-snelst is het motto van onze maatschappij, maar in de praktijk zien we dat snel niet altijd beter is. Integendeel: mensen gaan massaal over de rooie en het landelijke ziekteverzuim bereikt elk jaar opnieuw record cijfers. Je wilt je taken snel afhandelen… zodat je de tijd die je over hebt vervolgens weer vol kunt proppen met nog meer van dezelfde taken. Feitelijk schiet je er niets mee op. Allerlei computersystemen helpen je om je werk nog sneller te kunnen doen… maar toch houd je nooit tijd over. Sterker nog: je komt steeds meer tijd tekort. Winnen zul je deze strijd nooit. Wat je wel kunt doen, is je eigen ervaring van tijd veranderen. En dat kan met vertragen. Doe alles wat je moet doen eens een tandje langzamer. Zodat je tussendoor ook nog eens lekker diep adem kunt halen, en eens kunt kijken naar hoe je je werk precies doet. Met vertragen voeg je kwaliteit toe aan alles wat je doet omdat je je taken en projecten tijd gunt. Bovendien kun je ervaren hoe het is om helemaal op te gaan in een taak, waarbij de tijd stilstaat en je in de flow zit: volledig stil en geconcentreerd op het proces zelf, in plaats van hijgerig halfzachte (want haastig afgeraffelde) resultaten na te jagen.
Meld je nu aan voor mijn gloednieuwe gratis e-boek
Om je nu meteen op weg naar een meer mindful, dus vervullende leven te helpen, stel ik mijn nieuwste e-boek gratis ter beschikking. Het biedt maar liefst 35 pagina’s boordevol informatie die je inzicht geeft in de do’s and don’t’s van de mindfulness filosofie en hoe je deze in jouw leven kunt integreren.
Dus geef je nu snel en geheel vrijblijvend op (dat wil zeggen: zonder enige verplichting) om mijn gratis e-boek direct in je inbox te ontvangen.
Download nu mijn gratis e-boek en leer hoe mindfulness je leven kan verbeteren.