Eén zijn met de natuur geeft ons innerlijke rust en maakt de issues die we dagelijks aan moeten gaan, een stuk minder intens. Niet voor niets is er een heuse trend ontstaan met het Japanse concept forest bathing, het 'baden' in het bos om emotioneel om geheel tot rust te komen en weer op te laden. Maar hoe werkt de invloed van de natuur precies op ons gemoed?
Virtueel stukje natuur
Met honderden relax-apps die helpen om van natuurgeluiden te genieten, zoals het ruisen van de wind door de bomen of regendruppels die neerkomen op het gebladerte van de jungle, kiezen veel mensen ervoor om elke dag tot rust te komen in een virtueel stukje natuur. Natuurgeluiden hebben een kalmerend effect op het parasympatische deel van ons centraal zenuwstelsel, die het functioneren van het hart en de bloedvaten reguleert. Talloze onderzoeken in binnen- en buitenland hebben aangetoond dat het regelmatig doorbrengen van tijd in de natuur – al dan niet met behulp van een app – onze bloeddruk verlaagt en het hart langzamer laat kloppen. Daarbij helpen natuurgeluiden om onze aandacht daar op te focussen, in plaats van op onze eigen gedachten. Niet voor niets is één van de mindfulness-principes het tijdens een meditatie concentreren op geluiden in je omgeving, zodat je het immer kletsende ego even naar de achtergrond kunt verbannen. Kortom, in de natuur kunnen we stress en zorgen loslaten waardoor we ons lichaam helpen om uit de alert-stand te komen en tot onszelf te komen.
De helende kracht van bomen
Welk seizoen het ook is, het bos is altijd een goede plek om te ontspannen en op te laden. In de winter kun je genieten van stilte en de heerlijke geur van naaldbomen. In de lente komen de loofbomen en struiken tot bloei en zorgen de vogels voor veel levendigheid. In de zomer staan alle bomen in vol ornaat en vind je in het bos niet alleen rust, maar ook verkoeling. In de herfst verkleurt het bos tot een adembenemend schouwspel van diep-scharlakenrood en rijke goudtinten, en ontdek je paddestoelen in alle kleuren en vormen. Het bos is altijd onderhevig aan het proces van groei, bloei en afsterving, en biedt elke dag opnieuw een indrukwekkend schouwspel aan levendigheid en verandering.
Esoterische oliën
In elk seizoen scheiden bomen esoterische oliën uit, phytoncides genoemd, die een heerljke geur verspreiden. Het is dé manier van bomen om zichzelf te beschermen tegen gevaren van buitenaf, zoals hitte, vocht, insecten en schadelijke schimmels. Ook vermoeden wetenschappers dat bomen geuren uitscheiden om met elkaar te kunnen communiceren. Ons menselijke brein reageert sterk op die natuurlijke geuren: het geeft direct rustgevende signalen af naar ons immuunsysteem. Ook helpen prettige natuurgeuren ons om van een oppervlakkige admenhaling in een diepere, meer bewust ademproces te komen, waarmee stress-levels snel naar beneden zakken.
Een groeiend ecologisch bewustzijn
Terwijl mensen die op het platteland wonen vanzelf omringt zijn met grasvelden, bomen en struiken, is het in dorpen en steden een stuk moeilijker om te genieten van de natuur. Gelukkig beseffen gemeenten tegenwoordig hoe belangrijk het voor ons allen is om natuur dichtbij te hebben, en wordt er veel geïnvesteerd in de aanleg van parken en groenstroken. Niet meer wordt al het onkruid weggehaald, maar veel groene stadsplekken krijgen nu de kans om wild te groeien en zo biodiversiteit te ontwikkelen.
Een boom cadeau
Ook moedigen gemeenten hun inwoners aan om de betegeling uit voor- en achtertuinen te halen en gras, bomen en struiken te planten. Dit is niet alleen beter voor de afwatering binnen de bebouwde kom, maar ook beter voor onze emotionele gezondheid. Een groeiend aantal gemeenten biedt zelfs gratis een boom aan per huishouden om de bomenstand in dorpen en steden naar een gezonder niveau te brengen. Bomen en struiken bieden voeding, bescherming en nest-voorzieningen aan diverse soorten vogels en kleine zoogdieren zoals egels en muizen, waardoor we de kwetsbare ecosystemen in dichtbebouwde gebieden kunnen herstellen.
Een waardevolle toevoeging aan je tuin
Als je zelf een tuin hebt, kijk dan eens goed hoe je de tuin groener en gezonder kunt maken. Haal betegeling weg, en leg een grasveldje aan. De borders kun je een grote diversiteit geven met diverse bomen, struiken en bloeiende planten. Zo kun je voor een waardevolle toevoeging aan je tuin een kersenboom kopen. Niet alleen kun je heerlijk in haar koele schaduw zitten tijdens warme zomerdagen, maar ook geniet je in de lente van haar prachtig witte bloesem. In juli zijn de vruchten rijp en smul je van heerlijk sappige kersen uit eigen tuin.
Of waarom niet een Japanse esdoorn kopen? Japanse esdoornen zijn verkrijgbaar in een grote diversiteit aan kleurschakering, zodat je precies die variëteit kunt kiezen die bij de stijl van jouw tuin past. De Japanse esdoorn is een verfijnde boom met een bijzonder blad, en geeft elke tuin een prachtige zen-uitstraling.
Mindfulness in de natuur
Als je binnenkort naar het bos gaat, of naar het park in je wijk, of gewoon lekker in je eigen tuin neerploft, merk dan eens heel bewust al het leven op in zo'n natuurlijke omgeving. Besef dat er leven stroomt door elke boom, door elke struik, door elke plant, ja, zelfs door elk grassprietje. Luister naar het gekwetter van de vogels, naar de wind in de bladeren, naar het stromen van water. Laat geluiden tot je komen zonder deze te categoriseren of te beoordelen. Sta de geluiden toe om soepeltjes door je heen te bewegen, alsof je transparant bent, zonder obstakels en zonder eraan vast te willen houden. Adem rustig in en uit, en besef dat jij net zoveel natuur bent, met net zoveel uniek leven dat door jouw lichaam stroomt, als de levende natuur om je heen.