SINDS IK WEER in de grote stad woon, valt het me op dat alles draait om snelheid.

  • We gebruiken supersnel internet
  • We hebben snelwegen waarvan we hopen dat de maximum snelheid omhoog gaat om nog sneller te kunnen rijden
  • We eten fast-food om tijd te winnen in de keuken
  • We manipuleren groenten en fruit zodat deze sneller groeien en sneller rijp worden
  • We overvoeren onze kippen, koeien en varkens zodat deze sneller opgroeien en sneller geslacht kunnen worden
  • We gebruiken zelfs doping om sneller te zijn in ‘sportieve’ wedstrijden zoals de Tour De France

Het lijkt alsof niemand zich afvraagt waar al het ‘snel-sneller-snelst’ eigenlijk toe leidt. We nemen klakkeloos aan dat ‘sneller’ ook ‘beter’ is… Maar is dat wel zo?

Kwaliteit is beter voor je gezondheid

In de talloze voorbeelden die ik in het dagelijks leven om me heen zie, heb ik moeite om dat ‘beter’ te ontdekken.

  • Snel internet leidt alleen maar tot meer Facebooken en zinloos rondklikken voor sensationele Youtube-filmpjes
  • Snel rijden heeft in een dichtbevolkt land weinig zin want we staan toch massaal in de file
  • Fast-food is ongezond, net als vetgemeste dieren die onder de groeihormonen en de antibiotica zitten
  • e-Mail zou ons enorm veel tijd gaan schelen, maar vormt inmiddels al jaren een tijdverslindend monster

‘Snel’ staat haaks op ‘goed’. En dus haaks op ‘kwaliteit’.

Als je snel je werk moet doen, dan komt het er meestal op neer dat je het snel afraffelt. Met als gevolg dat het aan alle kanten rammelt en je het wellicht overnieuw moet doen. Wat uiteindelijke twee keer zoveel tijd kost.

Projectleiders willen altijd dat hun project goed en snel opgeleverd wordt. In de praktijk blijkt echter dat dat onmogelijk is. Kwali-teit, het woord zegt het al, heeft tijd nodig.

We zijn allemaal een beetje overspannen van de vraag naar snel. Dus draaien we met verhitte hoofden rond in de mallemolen waarin snel de norm is. We hebben niet eens tijd om ons af te vragen waarom eigenlijk.

Hoe je je stress-levels laag houdt door geen prioriteiten te stellen – Growing Mindfulness
PLANNINGEN MAKEN, MULTITASKEN en prioriteiten stellen: het wordt niet alleen op het werk van ons gevraagd, maar we maken ons er thuis ook schuldig aan.
  • Jij werkt snel omdat je manager dat van je eist
  • Je manager eist het omdat de directie het eist
  • De directie eist het omdat de klant het eist
  • De klant eist dat omdat hun aandeelhouders het eisen
  • De aandeelhouders eisen het omdat het de algemeen geaccepteerde norm is die door niemand tegen het licht gehouden wordt

Niemand schijnt zich af te vragen of snel ook wel goed is. En dat terwijl we allemaal de ervaring hebben dat snel zonder uitzondering tot treurige resultaten leidt.

Zet eens deze oefeningen in en vervang snel door kwaliteit

Als je altijd snelsnel de wasbak schoonmaakt (omdat je er geen zin in hebt) neem er deze week expres de tijd voor. Zie hoe je handen dit karweitje perfect uitvoeren, voel het warme sop op je huid, kijk bewust toe hoe de vuile wasbak in een glanzende wasbak veranderd… zoals deze ongetwijfeld door de trotse fabrikant bedoeld is.


Als je altijd snelsnel boodschappen doet, neem er dan nu expres de tijd voor. Wandel rustig door de winkel, neem producten goed in je op. Kijk naar de schappen, hoe zijn die eigenlijk gebouwd? Kijk naar de appels, waar komen die eigenlijk vandaan? Kijk naar je winkelwagentje: heeft iemand misschien met de hand de wieltjes eraan geschroefd? Neem de cassière goed in je op: ook zij is een kind van twee ouders, ze heeft waarschijnlijk broers en zussen, misschien heeft ze zelf kinderen. Hoe zou haar huis eruit zien, wat zou ze op haar vrije dagen doen? Wat zouden haar dromen zijn?


Als je door de stad loopt of fiets, doe dat deze week een stuk langzamer om je bewust te worden van de bewegingen die je lichaam maakt om je vooruit te helpen. Voel je voeten op de stoep of op de pedalen, voel je handen ontspannen in je jaszak of om het stuur geklemd. Voel de spieren in je benen, voel hoe je hoofd op je nek balanceert. Voel je schouders, ontspannen of opgetrokken. Kijk dan ook bewust om je heen, naar andere mensen, naar een lachend kind, naar een spelende hond, naar een duif die een zaadje pikt, naar een struik met groene knoppen.


Neem de tijd om mindful te zijn en al die schijnbaar onbelangrijke dingen op te merken en bewust mee te maken, in plaats van er langs te haasten om snelsnel verder te kunnen met het snelsnel afhandelen van andere bezigheden.

Kijk na een week wat deze bewuste vertraging met je heeft gedaan.

  • Is je hele week in de soep gelopen omdat je nu niet 2 minuten onbewust maar 4 minuten bewust met de wasbak bezig bent geweest?
  • Was je hele avond verprutst omdat je nu niet 15 minuten maar zeker 20 minuten in de supermarkt hebt doorgebracht?
  • Is je baas boos geworden omdat je nu niet 10 minuten maar 15 minuten op de fiets naar je werk zat, en dus ’s ochtends 5 minuten later achter je computer schoof?

Of heeft deze manier van langzamer leven en stress verminderen je misschien doen inzien dat tijd een rekbaar begrip is? Dat een klusje, een wandeling of een fietsritje – met rust en mindfulness uitgevoerd – misschien wel meer kwaliteit en kleur aan het leven geeft?

Marisa x