BEDENK EENS of ‘nu stress voorkomen‘ in je hoofd opkomt wanneer je baas boos je kantoor binnenstapt met de vraag waarom dat levensbelangrijke rapport nog niet af is, en je vanuit je ooghoek ziet dat er vijf urgente e-mails in je inbox ploppen die allemaal NU een antwoord vereisen.

En dat terwijl je al de hele dag als een gek bezig bent geweest om ad-hoc rampspoed te managen en het inmiddels inktzwarte humeur van je medewerkers op te peppen…

Of het nu gaat om een crisis op het werk of wanneer thuis de boel in de soep dreigt te lopen, zeker is dat je stress-levels bij elke ongeplande tegenslag uitschieten en je lichaam grote hoeveelheden schadelijke stress-hormonen te verstouwen krijgt.

Waarschijnlijk voel je de zoveelste migraine-aanval al rap naderen en terneergeslagen bedenk je je dat je die leuke afspraken voor het weekend wel gedag kunt zeggen.

Hoe moeilijk het misschien ook lijkt om stress daadwerkelijk op te vangen, met mindfulness hoef je jezelf niet willoos over de kling te laten jagen.

Stress voorkomen met mindfulness

Met mindfulness kun je stress voorkomen door je hoofd helder te houden en onverwachte gebeurtenissen nuchter te beantwoorden.

Het kenmerk van stress is dat je overweldigd raakt door gebeurtenissen die je niet had voorzien. Blinde paniek is vaak het gevolg en voordat je het weet, ren je als een kip zonder kop rond om van alles en nog wat te regelen zonder dat je enig inzicht hebt in wat je het beste wel en niet kunt doen.

Mindfulness daarentegen brengt rust in een overvol, gestrest hoofd en zorgt voor overzichtelijkheid en een scherpe focus.

Met overzicht en focus kun je de situatie opnemen en zien wat de meeste snelle en effectieve manier is om gebeurtenissen die uit de bocht dreigen te vliegen, aan te pakken.


Vandaag stress voorkomen met deze mindfulness oefening

Er zijn drie essentiële stappen om tot die innerlijke rust en helderheid te komen als je verstrikt raakt in een web van stress:

  1. bewust ademen
  2. bewust voelen
  3. bewust accepteren

Okay, klaar om mindfulness in te zetten? Laten we stap voor stap stress voorkomen.

1. Adem heeeeeeeeeeel diep in,
en adem dan met een lange zucht uit.

Wanneer je te maken hebt met een stress-aanval, dan gaat je ademhaling direct in overlevingsmodus en begin je onbewust snel en oppervlakkig te ademen. Hierdoor wek je juist nog meer stress op.

Bewust ademen voorkomt deze instinctieve reactie.

Ademen is een zeer sterk, natuurlijk kalmeringsmiddel wat ervoor zorgt dat je spanning loslaat. Bewust ademen en tegelijkertijd spanning vasthouden is fysiek onmogelijk.

Het is alsof je het licht aandoet in een donkere kamer. Het licht kan niet anders dan de duisternis uitsluiten. Zo sluit je met bewust en diep ademen ook spanning, angst en stress uit.

Hoe meer je je ademhaling kunt uitvergroten, hoe meer spanning je wel moet loslaten.

Adem daarom heel diep in, en laat de lucht vervolgens met een diepe zucht uit je longen ontsnappen.

Doe dit een paar keer achter elkaar. Waar je ook bent en wat er ook gebeurt, je kunt altijd diep in- en uitademen want je ademhaling heb je nu eenmaal altijd bij je.

2. Doe een ultrakorte body-scan

Stress heeft de nare gewoonte om zich in je overbelaste bovenkamer vast te bijten en maakt de rest van je lichaam onbelangrijk en ongevoelig.

Om stress te verminderen, moet je dus het tegenovergestelde doen: uit je hoofd komen en in je lichaam afdalen.

Het voelen van je lichaam brengt je direct in het hier en nu, en voert je weg van allerlei bedreigende rampscenario’s die zich in je hoofd afspelen.

Met de ultrakorte bodyscan ‘reis’ je door je lichaam van kop tot teen, waarbij je al je lichaamsdelen van binnen voelt.

Voel zo bewust je voeten, je benen, je romp, je armen, je handen en je gezicht en reis van beneden naar boven.

Waar je ook bent en wat er ook gebeurt, je kunt altijd je lichaam voelen want je lichaam heb je nu eenmaal altijd bij je.

3. Accepteer spanning in je lichaam

Nu je weer in je lichaam bent en contact hebt gemaakt met alle lichaamsdelen, kun je voelen waar de stress zich manifesteert: in je keel, in je hoofd of in je buik misschien.

Neem een paar seconden de tijd om deze spanning te omschrijven. Is het klein of groot? Zwaar of licht? Is het ruim of verkrampt? Is het glad of prikkerig? Zuur of bitter?

Nu je weet waar je stress zit en hoe het eruit ziet, adem je ernaartoe. Je bolt je buik op en geeft je stress ruimte om er te zijn. Daarmee accepteer je je stress zoals deze is. Je hoeft het niet te veranderen of weg te duwen.

Als er vervelende, onverwachte dingen gebeuren, verwacht dan niet van jezelf dat je eigenlijk als een heilige rond zou moeten lopen alsof het je allemaal niets doet. Het is niet erg om stress te ervaren en te voelen.

Je hoeft je er alleen niet door te laten domineren, of ervan over de rooie te gaan.

Zie je stress als een bang kind dat je steun nodig heeft. Een bang kind zou je toch ook niet boos wegduwen of onverschillig weglachen? De angst van een kind zou je onderkennen en ruimte geven, waarna het kind zich al snel getroost zou voelen.

Blijf rustig ademen en begin met een helder hoofd en zuivere focus aan het managen van de ramp die zich zojuist dreigde af te spelen.

• • •

Met deze 3 eenvoudige stappen heb je een zeer krachtig stuk gereedschap in handen om stress-aanvallen de baas te blijven en uiteindelijk geen stress meer te ervaren.

Door bewust te ademen, je lichaam te voelen en de spanning rustig te accepteren in plaats van als een wilde weg te duwen, open je je bewustzijn en kun je helder blijven nadenken.

Je laat je niet meer overvallen door stress en zo voorkom je dat je in de klauwen van een instinctieve reactie valt en stress vrij spel krijgt.

Je kiest ervoor om jezelf bewust wakker te schudden en uit de drama’s in je hoofd te stappen, en zo leer je je stress af.

Doe deze mindfulness oefening regelmatig in situaties die makkelijk te behappen zijn. Bijvoorbeeld als je een beetje haast hebt in de rij voor de kassa. Of als er in de stad mensen voor je voeten lopen. Of als je favoriete detective opeens op een ander tijdstip uitgezonden wordt en je het tot je teleurstelling hebt gemist.

Verwacht gerust wonderen van deze nieuwe aanpak:

  • Door rustig te ademen kun je beter bij de pinken blijven en snel tot werkbare oplossingen komen
  • Door rustig te ademen straal je rust en overwicht uit naar je medewerkers of de leden van je gezin, waardoor ook zij zullen kalmeren en nuchter kunnen nadenken in plaats van massaal in paniek te raken
  • Door rustig te ademen help je je lichaam om de aanmaak van schadelijke stress-hormonen tot een minimum te beperken en deze snel en efficiënt af te breken
  • Door rustig te ademen ga je niet uit je dak en hoef je je geen zorgen te maken over migraine, hartkloppingen of hyperventilatie

Train jezelf elke dag om te ademen, te voelen en te accepteren. Zodra zich dan een echte ramp voordoet, weet je hoe je moet reageren en blijf je niet alleen de baas over je hoofd en je lichaam, maar ook over de situatie.

Succes!
Marisa

Leer stress voorkomen en meer plezier te hebben in je leven. Download nu mijn gratis e-boek.

Gratis mindfulness e-boek voor jou — Download nu
Als je stress beu bent en meer kleur en plezier in je leven wilt hebben... lees dan hoe dat makkelijk te doen is.