OPVOED-STRESS, wat is dat? En hoe ga je ermee om? Een echte definitie van opvoed-stress kan ik niet vinden online. Maar als moeder van drie jonge kinderen kan ik me maar al te goed indenken wat opvoed-stress is en wat er mee bedoeld wordt.

De kinderen weten namelijk geregeld het bloed onder mijn nagels vandaan te halen. Door elkaar zo in de haren te zitten of nergens aan mee te willen werken dat ik me soms afvraag waar ik zo snel mogelijk een rol behang vandaan kan halen.

Maar ook ervaar je als moeder stress omdat je altijd moet zorgen dat je op tijd op school bent, op tijd op de zwemles, op tijd op de sportclub enzovoorts. Als moeder komt je dat ongetwijfeld bekend voor. Het kan veel stress en druk geven om steeds maar weer op de tijd te moeten letten en te moeten haasten.

Kinderen opvoeden kan stressvol zijn

Als moeder wordt er van alles van je verwacht. Of nou ja, misschien is het probleem dat wij moeders denken dat er van alles van ons verwacht wordt.

We moeten een goede, consequente moeder zijn, de perfecte echtgenote, een uitstekende werknemer en de beste vriendin. En dan ook nog alle tegenstrijdige adviezen die je krijgt van niet alleen de mensen om je heen, maar ook van de deskundigen. Je zou er toch stress van krijgen.

Wij moeders willen het allemaal perfect doen, maar verliezen uit het oog dat een leven met kinderen nooit perfect gaat. En dat hoeft ook helemaal niet. Perfectie is helemaal niet noodzakelijk. Perfectie zorgt alleen maar voor stress.

Dus laat het los. Kinderen zijn niet maakbaar. Alle opvoed-adviezen zijn slechts handvatten. Laat je niet gek maken. Kinderen zijn er het meest bij gebaat als hun ouders goed in hun vel zitten. Wij moeders hoeven niet alles goed te doen. Ook jij bent gewoon een mens. Geen super-woman.

Beter voorbereid op het moederschap

Een hoop stress in de opvoeding kan wellicht voorkomen worden als je van tevoren beter weet wat het moederschap inhoudt. Want wat leer je nou over het moederschap voordat het daadwerkelijk zover is? Wie bereid je er op voor wat er komen gaat? Hoe moet je erachter komen hoe je leven verandert als je kindje geboren is.

Je hele leven staat op z’n kop. Je bent ineens mama en je krijgt geen handleiding bijgeleverd. Het is nu aan jou de taak om het hele moederschap maar goed te managen. Te zorgen dat je leert hoe alles werkt en je alles draaiend kunt houden.

Een hele taak dat best wat stress op kan leveren. Als je van tevoren beter weet wat je te wachten staat en hoe je leven gaat veranderen zal dat je een hoop onrust besparen. Je kunt relaxter beginnen aan het hele avontuur.

Opvoeden zonder stress

Weet je, iedereen doet maar wat. Alle moeders zitten in hetzelfde schuitje. Laten we eens wat aardiger voor elkaar zijn. Elkaar eens wat vaker helpen. Zodat je het niet allemaal alleen hoeft te doen.

Vroeger hadden moeders een heel netwerk om zich heen om op terug te kunnen vallen. Familie woonde vaak om de hoek. Andere moeders waren ook allemaal thuis om voor het gezin en het huishouden te zorgen. Als er wat aan de hand was of je wist het even niet was er altijd wel iemand die je kon helpen.

Tegenwoordig staan we als moeder er vaak alleen voor. Familie woont niet altijd meer dichtbij en andere moeders zijn ook gewoon aan het werk overdag. Dus waar moet je heen als je het even niet weet?

Tijd voor verandering

Het is dus de hoogste tijd om elkaar te helpen. Zodat je ook een netwerk om je heen krijgt waarin je als moeders onderling er voor elkaar kunt zijn.

Het is tijd om goed voor jezelf te zorgen. Want als je goed in je vel zit heb je minder last van stress. Kun je meer hebben van je kinderen. Als jij goed voor jezelf gaat zorgen heeft dat ook weer een positief effect op je kinderen.

Stel eens wat minder hoge verwachtingen aan jezelf. Het hoeft niet allemaal perfect. Vertrouw op je onderbuikgevoel als het om de opvoeding van je kinderen gaat. Voelt het voor jou goed of niet goed om iets te doen? Neem opvoed-adviezen niet klakkeloos aan als ze tegen jouw gevoel in druisen.

Het komt wel goed met je kinderen. Ze redden zich prima. En als jij er voor ze bent op de momenten dat ze je echt nodig hebben is dat goed genoeg. Je hoeft niet bij alles wat ze dwars zit of wat ze niet zouden kunnen à la minute voor ze klaar te staan. Ze zijn prima in staat om ergens zelf een oplossing voor te vinden.

Hoe kan mindfulness jou helpen bij opvoed-stress?

Ons lichaam reageert met een reflex in stress situaties. Zo ook bij opvoed-stress. Het is een soortgelijke reactie als wanneer er plotseling gevaar dreigt. Onze hersenen nemen dan de korte route van de hersenstam naar het limbisch systeem. Ze slaan de lange route via de prefrontale hersenschors over. Maar die langere route is juist nodig om een situatie goed te kunnen beoordelen, controle te kunnen houden en je aandacht er bij te houden.

We komen bij stress in de fight, flight of freeze stand. We gaan bij opvoed-stress de strijd aan, lopen ervan weg of geven toe. We zitten vast in ons hoofd en negeren op zo’n moment de stress signalen van ons lichaam.

Mindfulness helpt je om niet onmiddellijk in actie te komen. Een actie die in een stresssituatie niet altijd de juiste is voor je kinderen. Het helpt je om even een adempauze in te lassen en dan een verstandige keuze te maken. Om bewust naar de situatie te kijken en niet gelijk door te gaan.

Sowieso is mindful leven als mama echt een aanrader. Leef in het moment. Heb de volle aandacht voor wat je doet. Ben je met je kinderen bezig wees dan met je volle aandacht bij hen. Als je met het huishouden bezig bent doe dat dan met je volle aandacht. Als je kinderen wat ouder zijn kunnen ze prima even wachten tot je klaar bent.

Wij mama’s hoeven niet alles tegelijk te doen. Niet met 1001 dingen tegelijk bezig te zijn en dan ook nog alles vooruit te plannen zodat de dag en week soepel verloopt. Maak het jezelf niet te moeilijk en leef in het moment.

Neem af en toe tussendoor een moment voor jezelf. Kom even op adem. Zorg dat je gedachten niet met je aan de loop gaan. Wees lief voor jezelf en voor je kinderen. Dan heeft iedereen een stuk meer plezier en veel minder stress.

Deze gastblog is geschreven door Henla Vreeken van Mama met Vrijheid. Henla is moeder van 3 jonge kinderen. Na een worsteling door een periode van stress begon ze eindelijk in te zien wat echt belangrijk is in het leven. Om daar voor te gaan. Nu helpt ze andere mama’s van hun stress af. Op weg naar een gelukkig leven met de vrijheid waar elke moeder naar verlangt. Haar missie is dat iedere mama een leuk leven vol vrijheid heeft zonder stress.