Neurofeedback kan gezien worden als fysiotherapie voor het brein. Het brein produceert hersengolven die een afgeleide zijn van de communicatie in het brein. Deze hersengolven moeten binnen bepaalde normwaarden vallen. Doen ze dat niet, dan kunnen daar psychische maar ook lichamelijke klachten uit voortkomen. Met neurofeedback worden lichaam en geest weer in balans getraind. Waar bij veel andere behandelmethodes de focus ligt op het bestrijden van symptomen, pakt neurofeedback de oorzaak aan. Er worden geen medicijnen gebruikt en er wordt niets in het lichaam ingebracht. Het behaalde resultaat met de training is blijvend. Zelfs na de behandelingen blijven de hersenen zich aanpassen en uitbalanceren. De Breinkliniek, specialist in neurofeedback, gaat in dit blog in op wat het is en hoe het werkt.
Het probleem: afwijkende hersengolven
Het klinkt wellicht wat gek, afwijkende hersengolven, maar eigenlijk is het vrij eenvoudig uit te leggen. Net zoals we de bloeddruk en hartslag kunnen meten en weten wanneer deze afwijken van de norm (dus een te hoge of lage hartslag of bloeddruk) kunnen we ook waardes aan hersengolven toekennen. Ook voor hersengolven gelden optimale waardes, en we merken dat wanneer hersengolven buiten deze waardes vallen de verschillende hersengebieden onvoldoende efficiënt met elkaar communiceren. Er wordt dan ook wel gesproken over het uit balans zijn van de hersenen. Het uit balans zijn kan er (op termijn) toe leiden dat je psychische en/of lichamelijke klachten ontwikkelt, zoals:
- ADHD
- ADD
- depressie
- burn-out
- hersenletsel
- traumaverwerking
- dyslexie
- concentratieproblemen
In plaats van je klacht te bestrijden (het symptoom), pakt neurofeedback de dieper gelegen oorzaak van de klacht aan: hersengolven die buiten de gewenste waarden werken. Met behulp van operante conditionering (straffen en belonen) worden je hersengolven weer binnen de norm getraind. Dit vermindert je klachten of neemt deze zelfs helemaal weg.
Neurofeedback therapie: dit kan je verwachten
Bij de Breinkliniek wordt er tijdens een intakegesprek een scan van het brein gemaakt om te achterhalen welke specifieke gebieden uit balans zijn. Via deze eerste scan kan er bevestigd worden of de ervaren klachten ook daadwerkelijk terug te zien zijn in het brein. Alle klachten die behandelbaar zijn met neurofeedback vertonen een uniek patroon. Op deze manier kan de intake al een duidelijke diagnose geven, wat direct inzicht geeft in het traject naar herstel. Tijdens de intake wordt vaak ook duidelijk of neurofeedback therapie überhaupt een kans van slagen heeft.
Het meten van de hersenactiviteit wordt gedaan met behulp van een hersenscan waarvoor een 19-tal sensoren eenvoudig op je hoofd geplaatst worden. Dezelfde 19 sensoren worden tijdens de neurofeedback-behandeling gebruikt. Tijdens de behandeling kijk je naar een film die stopt als de hersengolven niet binnen de gewenste normwaarden functioneren. Omdat je hersenen willen dat de film verder gaat, produceren ze de gewenste hersengolven. Zo worden je hersenen getraind om binnen de normwaarden te blijven. Deze methode wordt door veel mensen als prettig ervaren en heeft een effectief en blijvend resultaat.
Nu is één behandeling niet genoeg, maar dankzij de nieuwste technieken (de swLORETA Z Score) heb je bij de Breinkliniek ongeveer 15 tot 20 behandelingen nodig om van bijvoorbeeld een burn-out te herstellen. Dat is 50% minder dan bij onze concollega’s. Hierdoor ben je dus ook sneller van je burn-out of andere klachten af.
Wanneer neurofeedback ingezet kan worden
Neurofeedback training wordt succesvol toegepast bij bijvoorbeeld ADHD, ADD en depressies. Ook kan het ingezet worden om stress gerelateerde klachten aan te pakken, bijvoorbeeld in het geval van een burn-out, hersenletsel of bij traumaverwerking. Daarnaast is de methode effectief bij verbetering van (leer)prestaties. Zo helpt het mensen met dyslexie of concentratieproblemen, waaronder ook kinderen.
Neurofeedback pakt de oorzaken aan in plaats van het bestrijden van de symptomen. Er worden geen medicijnen gebruikt en er wordt niets in het lichaam ingebracht. Het behaalde resultaat met de training is blijvend. Zelfs na de behandelingen blijven de hersenen zich aanpassen en uitbalanceren.
Ruim 95% van de cliënten die bij de Breinkliniek wordt behandeld met neurofeedback ervaart significante verbetering. De hersengolven komen weer in balans, de overactiviteit stopt en biedt weer mogelijkheid om te rusten.
Klachten die veroorzaakt worden door een burn-out zoals bijvoorbeeld slaapproblemen, geen energie, hoofdpijn en meer naar binnen gekeerd zijn, nemen af. Kortom, het zorgt ervoor dat de situatie van voor de burn-out weer wordt hersteld.
Benieuwd of neurofeedback jou ook kan helpen? Lees dan verder bij De Breinkliniek.