ALS JE EEN hoogsensitief persoon bent, dan lijkt het alsof het leven je soms meer dwars- dan meezit. Je ben gevoelig voor de stemmingen van anderen, kritiek komt extra hard binnen en je kunt je langdurig zorgen maken over issues waar anderen makkelijk overheen stappen. Toch is HSP in mijn ervaring een set van waardevolle eigenschappen waar onze verruwende maatschappij veel profijt van kan hebben. Maar hoe zet je je HSP op de juiste manier in zodat je zelf lekkerder in je vel zit en je meer uit jezelf kunt halen? Mindfulness is daar op het antwoord.

In dit artikel ga ik uitgebreid in op de eigenschappen van HSP en hoe mindfulness je kan helpen om negatieve gevolgen in te perken, zodat je meer uit je leven als hoogsensitief persoon kunt halen.

Met mindfulness kun je je HSP-eigenschappen ten volle benutten. Download mijn gratis e-boek om alles te lezen over mijn unieke benadering van mindfulness waardoor je je al binnen een week evenwichtiger en emotioneel sterker zult voelen.

Nu even geen tijd om dit artikel te lezen? Download dan gewoon meteen mijn nieuwste gratis e-boek en ontdek hoe mijn unieke mindfulness aanpak ook jouw leven voorgoed kan veranderen.


Dit artikel gaat je leven veranderen

Als je HSP hebt, dan is dit is een belangrijk artikel om te lezen, omdat ik je niet zal vermoeien met inzichten en tips die je zelf ook allang hebt verzonnen en je totaal niet helpen. Ik benader een onderwerp altijd vanuit de unieke nuchterheid van mindfulness en die benadering staat altijd haaks op de standaard en vaak afgekloven adviezen die de reguliere psychologie opdist.

Ik ben ervaringsdeskundige op het gebied van mindfulness én zelf een hoogsensitief persoon, en reeds duizenden mensen in binnen- en buitenland hebben met behulp van mijn mindfulness-aanpak hun leven meer balans en diepgang gegeven.

Dit artikel is dus anders dan wat je verwacht, en daarom is het misschien wel het belangrijkste artikel van je leven. Neem dus even rustig de tijd om het door te lezen, het kost je maar 2 minuten.

Wat betekent het om hoogsensitief te zijn?

Highly Sensitive Person staat voor een relatief nieuw fenomeen wat in 1996 door de Amerikaanse psychologe Elaine Aron is geïntroduceerd. Maar de beroemde psycholoog Carl Jung sprak een eeuw geleden al over hooggevoeligheid binnen zijn typologie waarin hij introverte en extroverte persoonlijkheden onderscheidde.

Onderzoekers hebben inmiddels een aardige lijst van kenmerken van HSP samengesteld. Deze heb ik voor de volledigheid verderop in het artikel opgenomen, alhoewel die kenmerken voor jou als hoogsensitief persoon natuurlijk niet nieuw zijn.

Maar ik schrijf dit artikel niet alleen voor mensen die zelf hoogsensitief zijn, maar ook voor degenen die met HSP-ers leven en samenwerken en meer willen weten over deze persoonlijkheidsvorm. Hoe meer mensen snappen wat HSP is en wat het met je doet als je hoogsensitief bent, hoe makkelijker het voor je zal zijn om HSP uit de zweverige ‘aandoeningen’-sfeer te halen en er normaal mee om te gaan.

Mijn leven als HSP-er

Ik ben Marisa Garau en ik was me in de eerste veertig jaar van mijn leven niet bewust dat ik HSP-er was. Ik wist wel dat ik hoogsensitief was, maar dat werd in de tijd dat ik opgroeide – in de jaren zeventig – weggezet als ‘aanstelleritis’, ‘je hebt lange tenen’ en ‘je moet je niet zoveel aantrekken van wat anderen zeggen’.

Stress Veteraan en Mindfulness Teacher Marisa Garau

Niet leuk natuurlijk, maar men wist in die tijd gewoon niet dat HSP een behoorlijk lastige persoonlijkheidsvorm is wanneer je niet snapt hoe je ermee om moet gaan. ‘Niet zeuren maar doorzetten’ was toen het dogma. Gelukkig is er inmiddels meer bekend over dit fenomeen. In dit artikel deel ik met je hoe het mij gelukt is om mijn HSP ten goede in te zetten waardoor ik er inmiddels veel meer plezier dan last van heb.

In 2006 kreeg ik burn-out en dat was voor mij het teken dat ik serieus iets aan mezelf moest gaan doen. Ik was al 35 jaar bang, boos, gestrest en snel gekwetst geweest, en had allerlei aandoeningen ontwikkeld, van auto-immuunziekte tot een ernstige oogziekte en een dusdanig serieuze depressie dat ik meer dan een jaar in intensieve psychotherapie moest. De dag dat ik me voornam dat het genoeg was… genoeg met m’n werkstress en m’n uitgeputte lichaam, nam ik een radicaal besluit. Ik besloot dat ik mezelf voor eens en altijd in de make-over zou gooien.

Gelukkig raadde een goede vriend me de mindfulness training aan die toen nog in de kinderschoenen stond, en nog voordat ik daaraan begon had ik het boek van Jon Kabat-Zinn verslonden en was ik he-le-maal verkocht, wow!

Sindsdien is mindfulness mijn vaste levensgezel (en die van mijn man) en is mijn leven totaal veranderd. Ik ben van een bange, boze, angstige en supergevoelige muis veranderd in een succesvolle internet-ondernemer die ook selfhelp-boeken en romans schrijft en zelfs haar eigen olijfolie produceert! Van al mijn aandoeningen is geen spoor meer over en ik leef nu het leven waar ik vroeger altijd van droomde: zonder stress, zonder angst, zonder verdriet, en zonder continue gekwetst te worden door de lompheid van anderen.

Sterker nog: door mindfulness sta ik een stuk steviger in mijn schoenen. Niet omdat ik zelf onverschillig en lomp ben geworden, maar juist omdat ik mijn gevoeligheden heb omarmt en deze inzet om anderen te helpen. Dit zorgt ervoor dat ik volledig mezelf kan zijn, en daardoor heb ik nu zelf-vertrouwen waardoor ik niet alleen zelf lekkerder in m’n vel zit, maar er ook voor anderen kan zijn. Was mijn HSP vroeger mijn zwakte en vijand, nu is het mijn kracht en verdien ik er zelfs mijn boterham mee.

Wat zijn precies de kenmerken van HSP?

Voordat ik verderga over mindfulness en hoe het je leven als hoogsensitief persoon enorm kan vergemakkelijken en verrijken, wil ik eerst ingaan op de kenmerken van de Highly Sensitive Personality.

Er zijn inmiddels 16 karaktereigenschappen ontdekt waaraan je als hoogsensitief persoon in meer of mindere mate voldoet:

  • Je hebt een rijker gevoelsleven en je gevoelens gaan dieper
  • Je bent emotioneel reactiveer dan anderen
  • Je vat opmerkingen en geintjes sneller persoonlijk en negatiever op
  • Je sport liever in je eentje dan in een team
  • Je hebt meer tijd nodig om tot beslissingen te komen
  • Je bent langer van slag als je een foute beslissing hebt genomen
  • Je let veel meer op details dan anderen
  • Je bent waarschijnlijk introvert (desondanks is 30% van de HSP-ers extrovert)
  • Je kunt goed samenwerken omdat je analytisch bent
  • Je hebt een hoger risico om een angststoornis of depressie te ontwikkelen
  • Je bent gevoelig voor harde geluiden
  • Je bent gevoelig voor enge of gewelddadige films
  • Je huilt makkelijker dan anderen
  • Je houdt veel rekening met de gevoeligheden van anderen
  • Kritiek komt hard aan, daarom probeer je dit te ontwijken
  • Je kunt niet optimaal presteren in een kantoortuin maar wel in een eigen kamer

Hoe HSP zich in mijn gedrag uitte

Dit is precies wie ik was voordat ik mindfulness leerde toe te passen. Ik zat als tiener altijd alleen op m’n kamertje te tekenen of te lezen; ik was somber van aard want ik wilde weten wat de zin van het leven was en kon daar met niemand over praten; ik ging nooit naar feestjes want ik wist me geen raad met oppervlakkig geklets over brommers, roken en jongens; ik ging nooit naar concerten of vuurwerkshows vanwege de herrie; ik vond gym vreselijk omdat we alleen maar teamsporten deden; ik voelde zo diep mee met mensen die zich in een sociale situatie (live of op tv) niet prettig voelden dat ik me dan ook doodongelukkig voelde; ik kon kritiek van 100 jaar eerder nog woord voor woord terughalen en voelde me dan nog net zo schuldig of gekwetst; als ik meende dat ik door iemand tekort gedaan was, schreef ik die persoon totaal af en ging er uit principe en gekwetste trots never nooit meer mee om; ik kon niet tegen horrorfilms (gelukkig was Halloween toen nog een veilige ver-van-m’n-bed-show) en ik vlieg nog steeds tegen het plafond als de enge moordenaar opeens ten tonele verschijnt; ik mis altijd de grote krantenkoppen in de krant omdat elk pietluttig taal- of zetfoutje al mijn aandacht opeist; ik zie van tevoren wat er in elke willekeurige situatie mis kan gaan en ben anderen tien stappen voor als iets uit de hand dreigt te lopen met kruipende babies, rondrennende hondjes, hete koffie, een riskante inhaalmanoeuvre op de weg of een steile afdaling in de bergen.

Pas met mindfulness kon ik hoogsensitief van ‘lastig’ in ‘handig’ veranderen

Vanwege de relatieve onbekendheid van HSP werd mijn gevoelige en serieuze aanleg door mijn ouders en leraren niet onderkend. Omdat ik anders was dan andere kinderen (bezorgd in plaats van onbekommerd, bedachtzaam in plaats van impulsief, serieus in plaats van speels) werd ik aangemoedigd om wat sterker in m’n schoenen te staan. En als dat niet lukte, werd me verteld niet zo zwaar op de hand te zijn. Welgemeend advies wat natuurlijk bepaald geen zoden aan de dijk zette!

In mijn latere leven bleef HSP me parten spelen en veroorzaakte veel stress., en was ik op personeelsfeestjes vaak de stille muurbloem in plaats van het populaire party-animal. Niet zo vreemd dat ik maar weinig echte vrienden had… die gelukkig ook duidelijke kenmerken van hoogsensitief persoonlijkheid hadden en waarmee het vanzelfsprekend klikte. Omdat het ontzettend moeilijk was om me staande te houden in het competitieve wereldje van de Amsterdamse reclamebureaus besloot ik al snel voor mezelf te beginnen, zodat ik niet langer constant op m’n tenen hoefde te lopen vanwege de sociale druk van collega’s.

Pas nadat ik in 2006 de mindfulness-training in Amsterdam had gevolgd, kreeg ik langzaam maar zeker door dat al die ‘zwakheden’ en ‘afwijkingen’ waaronder ik m’n hele leven had geleden, feitelijk mijn sterke punten waren. Om mee te kunnen komen als kind en tiener, had ik mezelf onder lagen van namaak-gedrag bedolven zodat ik in sociaal opzicht toch redelijk mee kon komen op school. Pas door mindfulness begon ik die lagen af te pellen en werd ik steeds meer mezelf. Ik begreep toen pas dat ik altijd rollen had gespeeld: het brave kind, de begripvolle collega, de succesvolle ondernemer.

HSP is alleen een probleem in relatie tot anderen

Als je hoogsensitief bent, dan is dat feitelijk totaal geen probleem. Het wordt pas een probleem door de mensen om je heen, waarvan 90% je HSP-eigenschappen niet op waarde weten te schatten en deze als een tekortkoming zien in plaats van een pluspunt.

In onze westerse maatschappij moeten we allemaal (wie we ook zijn en wat onze achtergrond ook is, zowel genetisch als sociaal-demografisch) stressbestendig zijn, niets persoonlijks nemen en zeker nooit in huilen uitbarsten. Je moet kritiek onbewogen kunnen doorstaan en je niet gekwetst voelen als iemand op je hart trapt. Je moet een echte team-player zijn (lopen de rillingen al over je rug?) en je moet allerlei belangrijke levensbeslissingen in een oogwenk kunnen nemen omdat je natuurlijk precies weet wat je wel en niet wilt. Je moet jezelf sterk voelen, altijd overtuigd zijn van je gelijk, het lef hebben om ‘de strijd aan te gaan’ en een mening over alles en nog wat hebben en deze vooral vaak ventileren, want dan ben je tenminste iemand om rekening mee te houden. Je moet de top-dog zijn, altijd het woord nemen en zorgen dat de anderen naar jou luisteren, en nooit aan jezelf of je aanpak twijfelen.

Als je dit allemaal niet kunt, dan ben je een loser en word je al snel naar de zijlijnen van de maatschappelijke ladder geschoven. Je bent dan wel die ‘aardige’ collega die altijd een luisterend oor of troostende schouder biedt aan anderen als ze ergens mee zitten, maar je moet niet denken dat je geschikt bent voor de grotere dingen des levens.

Met mindfulness kom je volledig in balans met HSP. Download mijn nieuwste gratis e-boek om alles te lezen over mijn unieke benadering van mindfulness waardoor je je al binnen een week evenwichtiger en emotioneel sterker zult voelen.


Mindfulness is een bevrijding voor een hoogsensitief persoon als jij

Door mindfulness ga je alles in het leven anders bekijken. Je wordt kritisch, je gaat je dingen afvragen, je durft opeens anders naar ingesleten gewoonten te kijken: van jezelf, van anderen en van de samenleving als geheel. Hoezo moet je als werknemer stressbestendig zijn? Hoezo moet je als moeder altijd liefdevol zijn? Hoezo moet je als dochter altijd braaf en behulpzaam zijn? Hoezo moet je als mens altijd precies weten wat je wilt?

Elk sociaal dogma, waar je voorheen niet echt over nadacht en waaraan je je krampachtig probeerde te conformeren, ga je met mindfulness tegen het licht houden om te zien wat het precies is, en of je je er nog wel aan wilt aanpassen om maar mee te kunnen doen met anderen.

Ik ontdekte dankzij mindfulness dat we allemaal diep van binnen HSP hebben. Kijk maar naar babies. Zijn die stressbestendig? Zijn het team-players? Willen ze gelijk hebben en altijd aan zet zijn? Barsten babies nooit in huilen uit als ze zich gekwetst of bang voelen?

Al deze zogenaamde ‘afwijkende’ HSP-eigenschappen horen gewoon bij mens-zijn. We zijn ermee geboren, anders zouden we die eigenschappen niet hebben als mens. Alleen… omdat we gevangen zitten in het keurslijf van de tijd waarin we leven, worden deze eigenschappen niet gewaardeerd en vanaf onze geboorte met man en macht afgekeurd en bestreden. En zo leren opgroeiende kinderen al die goede, zachte, waardevolle eigenschappen stap-voor-stap af door beloningen of straf, omdat ze moeten voldoen aan het imago van kinderen zoals onze ouders en opvoeders dat voor zich zien. Neem het hen overigens niet kwalijk, want zij doen ook maar wat hun ouders deden, en zo houden we met z’n allen dat opgelegde, onnatuurlijke imago in stand.

Zien we in de dagelijkse praktijk dat dit afdwingen werkt? Ik denk het niet. We zien een zorgelijk groot percentage kinderen tussen wal en schip vallen omdat ze ‘te druk’ zijn, of ‘te stil’, of ‘te veeleisend’ of ‘te introvert’. En hup, dan gaan we ermee naar artsen en specialisten want zo horen kinderen volgens het sociale dogma niet te zijn. En zo worden talloze kinderen al op jonge leeftijd door de medische molen gehaald en krijgen ze medicijnen toegediend waarvan we nu nog niet eens kunnen overzien wat die voor schade in hun lichaam en brein aanrichten (daar zullen we pas over 30 jaar achter komen).

Mindfulness opent je ogen voor totaal andere mogelijkheden

Mindfulness zet je aan het denken over wie je wilt zijn, in plaats van hoe je je zo goed mogelijk kunt aanpassen.

Mindfulness zet je aan het denken over wat je sterke punten zijn, in plaats van jezelf af te branden over je zogenaamde zwakheden.

Mindfulness zet je aan het denken over hoe jij, met jouw unieke kwaliteiten, van waarde kunt zijn voor andere mensen, dieren of de natuur, in plaats van te denken dat je ‘ziek’ bent en jezelf moet fixen.

Met mindfulness maak je vrede met mezelf. In plaats van domweg mee te gaan in de opinies en eisen van anderen dat je stressbestendig moet zijn en je niet zo moet aanstellen, ga je jezelf waarderen voor wie je werkelijk bent. Met mindfulness snap je dat je geen rollen meer hoeft te spelen, maar dat je gewoon jezelf mag zijn.

Alle mensen die je kent, spelen rollen omdat het hen als kind opgelegd is. Ze hebben bepaald gedrag aangeleerd waarvan ze zagen dat hun ouders of opvoeders dat goedkeurden. Maar geloof me: iedereen voelt stress, en angst, en onzekerheid. Alleen zitten liggen daar allerlei lagen sociaal beter geaccepteerd gedrag overheen, zodat het lijkt alsof ze alles onder controle hebben. Want dat is wat onze samenleving wil zien, wat ouders willen zien, wat leraren willen zien, wat werkgevers willen zien. Sterke, zelfbewuste, dominante alpha-mannen en -vrouwen die het menselijk ras verder zullen brengen.

Maar in werkelijkheid zijn we allemaal maar een beetje aan het aanrommelen in ons leven, vechtend tegen onrust, onzekerheid, angst, onwetendheid. En allemaal doen we enorm ons best om te voldoen aan het imago wat we elkaar hebben opgelegd. Van de simpele putjesschepper tot de minster-president en alles ertussen: we spelen rollen en houden elkaar zo goed en zo kwaad als het gaat voor de gek.

Met mindfulness hebben we dat niet meer nodig. Ik heb gemerkt dat praktisch al mijn voorheen onmogelijke SHP-eigenschappen eigenlijk m’n beste eigenschappen zijn waarmee ik mijn leven ten goede veranderd heb.

Al deze eigenschappen:

  • Je hebt een rijker gevoelsleven en je gevoelens gaan dieper
  • Je bent emotioneel reactiveer dan anderen
  • Je vat opmerkingen en geintjes sneller persoonlijk en negatiever op
  • Je sport liever in je eentje dan in een team
  • Je hebt meer tijd nodig om tot beslissingen te komen
  • Je bent langer van slag als je een foute beslissing hebt genomen
  • Je let veel meer op details dan anderen
  • Je bent waarschijnlijk introvert (desondanks is 30% van de HSP-ers extrovert)
  • Je kunt goed samenwerken omdat je analytisch bent
  • Je hebt een hoger risico om een angststoornis of depressie te ontwikkelen
  • Je bent gevoelig voor harde geluiden
  • Je bent gevoelig voor enge of gewelddadige films
  • Je huilt makkelijker dan anderen
  • Je houdt veel rekening met de gevoeligheden van anderen
  • Kritiek komt hard aan, daarom probeer je dit te ontwijken
  • Je kunt niet optimaal presteren in een kantoortuin maar wel in een eigen kamer

… komen me nu – nu ik mezelf heb herontdekt en me niet meer conformeer aan de eisen van mensen die zelf ook niet weten waar ze mee bezig zijn en ook maar een rol spelen om in de smaak te vallen – allemaal prima van pas in de hoedanigheid van mindfulness teacher, echtgenote, dochter, zus, tante, vriendin en business partner.

Verander alles wat je niet bevalt aan je HSP

Er zijn enkele hoogsensitief eigenschappen die ik zelf niet prettig vond en ik door mindfulness heb kunnen omvormen. Ik ben niet langer emotioneel reactief en vat lollige opmerkingen ook niet zomaar meer negatief op. Ik heb geleerd om een bewust antwoord te geven op potentieel stressvolle gebeurtenissen. Ik ga dus niet meer uit m’n dak van een onaardige opmerking of afkeurende blik, maar blijf nuchter nadenken en zorg ervoor dat mijn hersenen niet meteen in allerlei negatieve oordelen schieten. Ik zie nu in dat een blik alleen een afkeurende blik is als ik dat zo interpreteer, en met die wetenschap zie ik dat negativiteit voornamelijk in mijn hoofd ontstaat, en niet (altijd) van die andere persoon afkomstig is. Ik weet nu dat ik me kan beperken tot ‘die man had een blik in zijn ogen’ zonder daar een label op te plakken. En dat geldt ook voor flauwe geintjes die me vroeger een flinke knauw hadden gegeven. Ik beschouw geintjes nu als geintjes, en plak er niet meer het label ‘gemeen’ op.

Foute beslissingen heb ik dankzij mindfulness ook uit mijn leven geschrapt. Ik denk na over een beslissing, neem daar de tijd voor die ik nodig heb, maar dan vertrouw ik erop dat het de juiste beslissing is. Vertrouwen is één van de tien mindfulness principes, en door het praktiseren van vertrouwen hoef ik niet terug te komen op beslissingen. Ik weet dat ik die toen bewust nam, en ik vertrouw erop dat dat goed is en blijft.

Ik ben voor mindfulness ernstig depressief geweest en was daarvoor langdurig in therapie, maar sinds de mindfulness-training ben ik nooit meer depri of down geweest. Ik weet nu mijn gedachten onder controle te houden, waardoor ze me niet meer zomaar van alles wijs kunnen maken. Elke gedachte bekijk ik kritisch, en dan besluit ik of ik meega in die gedachte of dat ik deze beter meteen aan de kant kan schuiven. Ik ga nu alleen maar mee in gedachten die me verder helpen, die dus oplossingsgericht zijn. Ik ga niet meer mee in zinloze pieker-gedachten die me alleen maar terug willen trekken in spijt over het verleden of angst voor de toekomst.

Mindfulness heeft mijn leven totaal veranderd

Deze nieuwe houding heeft mijn leven ten goede veranderd. Ik ben in de afgelopen vier jaar tweemaal verhuisd en tweemaal naar de andere kant van de wereld geëmigreerd. Om in een nieuwe samenleving zoals die van Nieuw-Zeeland te integreren valt niet mee, zeker niet voor een HSP-er zoals ik. Er zijn geen grote verschillen met de Nederlandse cultuur, maar talloze subtiele verschillen die ik me eigen heb moeten maken om geaccepteerd te worden. Dankzij mindfulness en mijn natuurlijke HSP-oog voor details kon ik me al snel aanpassen en over mijn aversie tegen feestjes heen stappen. Zo heb ik in de eerste jaren op elke willekeurige uitnodiging voor een feestje enthousiast ‘ja’ gezegd en me dan ook nog eens goed staande gehouden tijdens die sociale bijeenkomsten: iets waar mijn vroegere ik enorm gestrest van was geraakt. Ik heb binnen no-time een vaste vrienden- en kennissenkring opgebouwd en vaak is het vechten voor een plekje in de agenda, zo druk hebben we het met gezellige etentjes en kaartavondjes. Door culturele verschillen kunnen opmerkingen soms raar op me overkomen, maar ik ga er niet meer over lopen piekeren en accepteer gewoon hoe de dingen zijn: soms makkelijk en leuk, soms lastig en moeilijk te begrijpen. Ik kan het nu makkelijker loslaten en me focussen op belangrijke dingen, zoals mijn werk en de relaties die me lief zijn.

Maar ook professioneel ben ik een nieuw mens geworden, waardoor ik nu zeer intensieve projecten op mezelf kan nemen en deze ook daadwerkelijk kan volbrengen. Sinds ik in 2006 met mindfulness begon, heb ik maar liefst 2 internationaal gepubliceerde bestsellers over mindfulness geschreven, Haal meer uit je leven met mindfulness en z’n opvolger Haal meer uit je dip met mindfulness… die ook in het buitenland een succes zijn.

Ik ontwikkelde mijn digitale mindfulness-cursus en mijn mindfulness onderhoudsservice en schrijf talloze artikelen voor mijn website over mijn onorthodoxe mindfulness-aanpak. Ook ben ik een vaste guest blogger voor de toonaangevende websites van Margriet, Santé en Libelle. Ik word regelmatig gevraagd voor interviews en artikelen in gerenommeerde magazines als Flair, Viva en Flow en ik ben zo nu en dan te gast als mindfulness-expert bij webinars over stress en gerelateerde aandoeningen.

Met mindfulness kun je je HSP-eigenschappen ten volle benutten. Download mijn nieuwste gratis e-boek om alles te lezen over mijn unieke benadering van mindfulness waardoor je je al binnen een week evenwichtiger en emotioneel sterker zult voelen.


Hoe kan mindfulness jou als hoogsensitief persoon helpen?

Je hebt in dit artikel veel over de zin en onzin over HSP geleerd, en ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren om je HSP te omarmen en het niet als een tekortkoming te zien. Je hebt als HSP-er bijzondere kwaliteiten en ik wil je aanmoedigen om deze zonder verontschuldigingen in te zetten in plaats van te verbergen. Ik vind het normaal om me gekwetst te voelen als iemand een rotopmerking maakt. Iedereen die beweert dat dat hem niets doet, is niet in touch met z’n gevoelens. Maar dat betekent niet dat je jezelf niet wat weerbaarder kan maken, en dat is precies waar mindfulness je enorm kan helpen.

Met mindfulness voor beginners kun je je HSP-eigenschappen waar je je zelf goed bij voelt, beter tot wasdom laten komen. De eigenschappen die je vervelend vindt, kun je met mindfulness aanpassen of zelfs afleren, zodat die veel minder impact op je leven zullen hebben.

Met mindfulness leer je je drukke, vaak piekerende denken tot rust te brengen, waardoor je veel onderdelen van je leven in een helderder licht ziet.

Waar je je voorheen intuïtief aanpaste aan vrienden, familie of collega’s, zul je nu kritischer kijken of dat de houding is waarmee je je leven wilt leiden, of dat je bepaalde relaties misschien wilt veranderen of zelfs verlaten als deze teveel van je energie kosten.

Waar je je voorheen in bochten wrong om maar in je drukke baan te passen, zul je nu duidelijker zien dat je gebruik moet maken van je sterke punten en je werk(omgeving) aanpassen aan jouw wensen in plaats van je talenten te vergooien aan een baan waar je niet tot bloei kunt komen.

Waar je voorheen dagen of weken van slag was door een vervelende opmerking van een ander, zul je nu inzien dat het zinloos is om je het lompe gedrag van anderen aan te trekken omdat dit nooit iets met jou te maken heeft, maar slechts projecties zijn van de negatieve gevoelens van die ander.

Met mindfulness zul je al die lagen afleggen die je had opgebouwd om je maar in het plaatje van de ideale dochter/zoon, ideale vriend/vriendin of ideale collega te wringen. Je zult steeds meer je oorspronkelijke zelf worden met die eigenschappen die je zo uniek maken, en waarmee je waarde kunt toevoegen aan de wereld om je heen.

Mindfulness zal je helpen om je aangeboren zelfvertrouwen terug te winnen waarmee je je typische HSP-eigenschappen in een positief licht gaat zien, en deze ook positief in kunt gaan zetten om je eigen leven, en dat van anderen, te verrijken en te verdiepen.

In mijn gratis e-boek ‘In de flow van mindfulness – zonder tijdrovende meditaties’ leg ik uit dat mijn aanpak van mindfulness anders is dan de standaard benadering. Ik leer je, met behulp van mijn digitale Karma Kickstart e-cursus, om mindfulness toe te passen in alles wat je doet. Je hoeft met mijn aanpak dus geen meditaties aan te leren, maar daarentegen kun je dankzij mijn speciaal ontwikkelde oefeningen en advies mindfulness meteen in jouw leven gaan inzetten en er de vruchten van plukken. Je zult je al binnen een week opvallend helderder, beter, rustiger en evenwichtiger voelen.

Marisa ×

Met mindfulness zit je als HSP-er beter in je vel. Download mijn nieuwste gratis e-boek om alles te lezen over mijn unieke benadering van mindfulness waardoor je je al binnen een week evenwichtiger en emotioneel sterker zult voelen.