IEDEREEN DIE MINDFULNESS oefeningen om rustiger te worden inzet, krijgt er vroeg of laat mee te maken: ernstige twijfels, algehele wanhoop en de neiging om het bijltje erbij neer te gooien omdat mindful zijn zo verdraaid moeilijk is!

Op de een of andere manier delen we allemaal hetzelfde fantasierijke ideaalbeeld: dat van een sterk verbeterde, liefst volledig verlichte ik die onverstoorbaar allerlei rampen het hoofd biedt en altijd en eeuwig met de zegeningen van het heerlijke nu leeft.

Als blijkt dat we deze halleluja-staat na het uitproberen van mindfulness oefeningen nog niet hebben bereikt – maar ons misschien zelfs meer versnipperd en gestrest dan ooit voelen – dan schieten we al snel in zelfverwijten en teleurstelling. We nemen het onszelf kwalijk dat we nog geen drie seconden achter elkaar kunnen focussen en geven het oefenen van mindfulness dan maar helemaal op omdat we immers ‘een hopeloos geval’ zijn.

Wat we maar blijven vergeten is dat het doel van mindfulness niet is om altijd en eeuwig verlicht rond te lopen en geen problemen of stress meer te ervaren.

HET DOEL VAN MINDFULNESS OEFENINGEN OM AANDACHT TE TRAINEN, IS:

  1. Dat je je bewust wordt dat je aandacht verslapte en dat je weer in zorgelijk gepieker verzeild bent geraakt
  2. Dat je je aandacht weer rustig (en zonder verwijten) terugstuurt naar waar je je op concentreerde

Het besef dat je je concentratie verloren was én de terugkeer naar je oorspronkelijke focus, is bewustwording en vormt de kern van de mindfulness-beoefening. Bewustwording zorgt er vervolgens voor dat je geest sterker wordt en minder snel in paniek raakt, waardoor je uiteindelijk veel makkelijker en effectiever met problemen en stress omgaat.

Dit zijn de drie mindfulness misvattingen die mindful zijn moeilijker maken dan nodig is:

1. Ik kan leren om altijd mindful te zijn,
als ik maar goed oefen

Wij mensen kunnen niet altijd en eeuwig mindful zijn. Wij hebben namelijk een denkend brein en dat brein produceert aan de lopende band voornamelijk negatieve gedachten die ons voor gevaar waarschuwen (ook als er geen echt gevaar dreigt). Denk niet dat je, met veel oefenen, ooit een moment zal bereiken waarop je volkomen mindful bent, en die mindfulness vanaf dat moment kunt vasthouden voor de rest van je leven. Ik beloof je dat dat nooit gaat gebeuren dus dat idee kun je nu meteen uit je hoofd zetten 🙂

Mindfulness is een ongoing process, een constante uitdaging, een levenswerk. Soms kun je tijdens stressvolle gebeurtenissen mindful blijven en rustig reageren, maar op andere momenten schiet je toch uit je slof en heb je moeite om mindful te zijn. Zo is het leven nu eenmaal. Soms makkelijk, soms moeilijk. Niets is star en permanent in het leven, dus jaag niet de illusie na dat je emotionele staat ooit onveranderlijk kalm zal zijn. Accepteer dat je mindfulness niet als een robot kunt aanleren en onder de knie kunt krijgen. Mindfulness zal altijd een uitdaging blijven en vereisen dat je blijft oefenen en investeren.

2. Als ik mindfulness eenmaal beheers,
dan zal ik geen problemen meer ervaren

Problemen horen bij het leven. Er zullen altijd onverwachte stressvolle momenten zijn, heftige tegenslagen en diep verdrietige gebeurtenissen. Hoe sneller je dit accepteert, hoe beter het is. Beoefen je echter mindfulness op een dagelijkse basis, dan train je jezelf om flexibeler en minder negatief met dit soort negatieve gebeurtenissen om te gaan. Je wordt een stuk weerbaarder en gaat niet meer van elke tegenslag uit je dak. Met mindfulness leer je anders tegen problemen aan te kijken, waardoor je veel van je oorspronkelijke problemen niet meer als problemen zult zien.

3. Het is mijn doel om altijd mindful te zijn

Ook dit is een misvatting die ervoor zorgt dat we vaak teleurgesteld raken en opgeven. Mindfulness is een reis, niet een doel. Het is niet iets wat je kunt bereiken en optimaal kunt beheersen. Vandaar dat je niet moet streven naar mindfulness en een staat van eeuwige innerlijke rust.

Het echte doel van mindfulness zit ‘m in de beoefening: in het opbrengen van concentratie, het verlies van concentratie en de terugkeer naar concentratie.

Zoals je ziet is dit een proces en niet een einddoel. Hierin schuilt de ware bevrijding van stress, zorgen en negatieve gedachten. Want hiermee kun je allerlei problemen in de kiem smoren. Door het besef dat je opeens toch weer aan het piekeren was, en vervolgens de terugkeer naar concentratie – bijvoorbeeld op sensaties in je lichaam, op je ademhaling, op een klusje wat je aan het doen was – kun je je losmaken uit zorgelijke denkpatronen en dus voorkomen dat je brein verschrikkelijke drama’s gaat creëren en over de kop gaat.

Doe Mindfulness Vandaag

Doe vandaag al enkele mindfulness oefeningen om je focus aan te scherpen. Probeer je te concentreren op één ding en let daarbij scherp op hoe je aandacht opeens verslapt en je weer allerlei dingen aan het denken bent.

Dus begin bijvoorbeeld aan de afwas, en let goed op hoe je gedachten er weer met je aandacht vandoor gaan, en hoe ze tegen je aankletsen en je concentratie onderbreken.

Zodra je je bewust wordt van je kletsende of zeurende gedachten, keer je rustig – en zonder jezelf te veroordelen – terug naar de afwas en probeer je opnieuw je aandacht daarop vast te pinnen. Totdat je weer afgeleid wordt en weer in gedachten ondergedompeld raakt. Dan word je je weer bewust van dit proces, en keer je weer terug naar je aandacht voor de afwas.

Realiseer je dat dit de kern van mindfulness is, en geef jezelf na afloop een groot compliment dat je – ondanks alle afleiding van drukke gedachten – toch hebt doorgezet en bent blijven oefenen.

Succes!
Marisa ×

Lees ook over mindfulness oefeningen om meer tijd over te houden:
Mindfulness oefeningen voor als je geen tijd hebt om te oefenen