Of je nu helemaal zen door het leven wil gaan, je lenigheid wil verbeteren of juist je kracht: yoga geeft het je allemaal. Niet voor niets is het dan ook een zeer populaire manier van bewegen de afgelopen jaren en gaan mensen massaal op yoga-retraites. Inmiddels zijn er zowel in steden als in dorpen yogascholen te vinden en hoef je dus niet ver te zoeken om een lesje binnen te kunnen wandelen. Een belangrijk onderdeel daarbij is een geschikte yogamat. Vaak wordt dit door de locatie aangeboden, maar wanneer je thuis ook yoga wil beoefenen is het wel zo fijn om een goede yogamat te hebben. Waar moet je op letten wanneer je op zoek gaat hiernaar? Wij hebben een aantal belangrijke onderdelen op een rijtje gezet om rekening mee te houden.
Lengte en prijs
Het is eigenlijk een simpel gegeven: hoe langer je bent, des te langer je yogamat moet zijn. Een gemiddeld yogamat is ongeveer 185 cm lang en 60 cm breed. Als je voorbij deze lengte gaat, dan zijn er ook yogamatten van 2m lang, maar dit wordt minder aangeboden. Ook moet je je bedenken, dat wanneer je altijd naar een yogaschool gaat, het minder fijn is om altijd een lange mat mee te moeten nemen. Ook de prijs is iets om op te letten, maar dat is geheel afhankelijk van merk en kwaliteit.
Als je net gaat beginnen is het aan te raden om te kijken naar een yogamat in de aanbieding als instapmodel.De stijl van yoga
Er zijn heel veel verschillende vormen van yoga. Van hele actieve yoga, waar je flink bezweet de ruimte uit komt lopen (denk bijvoorbeeld ook aan hot yoga), of juist hele rustige, meditatieve vormen van yoga waarbij je vooral bepaalde poses en houdingen aan moet houden. Wanneer je veel grip nodig hebt (voor een actieve vorm) dan is een zachte yogamat iets minder geschikt. Ga je juist voor de meditatieve vorm, dan wil je juist lekker zacht liggen.
Een zachte yogamat bij blessures
Heb je last van een blessure, dan is het vooral fijn om een zachte ondergrond te hebben. Kies dan voor een zachte yogamat. Het komt vaak voor dat je een pose aan moet houden waarbij je leunt op de knieën of ellebogen en daarin is het belangrijk om niets te forceren.
Het materiaal
Er zijn verschillende materialen in yogamatjes te vinden. De meest voorkomende is daarin PVC. Dit is een materiaal wat vrij stroef aanvoelt, waardoor je grip optimaal is. Ook heeft het voordelen dat het minder slijtage-gevoelig is en daardoor dus lekker lang meegaat. Wil je graag voor een wat milieuvriendelijkere optie gaan? Dan is natuurlijk rubber zeer geschikt als yogamat. Dit is materiaal wat biologisch afbreekbaar is en daardoor zal het geen afbreuk doen aan het milieu. Minder fijn aan deze yogamat is de prijs: ze zijn vaak iets duurder dan PVC of TPE.
Voorkom uitglijden
En dan horen we je denken: wat is TPE? Dat is voluit Thermo Plastic Elastomer. Synthetisch rubber om precies te zijn. Zeer geschikt om een hot yogales mee te doen, omdat het materiaal ervoor zorgt dat het vocht erin trekt. Als je daarom iets te zweterig te werk gaat, trekt het vocht gewoon in de mat in en voorkom je dat je uitglijdt. Wel zo handig tijdens een zweterige les!
Het oog wil ook wat
Dan als allerlaatste de kleur. Yogamatjes vind je niet alleen in alle soorten en maten, maar vooral ook alle kleuren. Een opvallend kleurtje is leuk, maar bedenk wel dat vlekken hierop iets zichtbaarder zijn.