Je hebt vast wel eens gelezen dat yoga helpt tegen spanning en stress. Tegenwoordig zijn er steeds meer artsen die hun patiënten naar yoga doorverwijzen omdat de rustgevende en ontspannende werking van yoga steeds beter onderzocht is en onder medici een breed draagvlak heeft. 

Stress komt helaas steeds vaker voor. We zijn drukker dan ooit, stellen steeds hogere doelen en proberen veel ballen in de lucht te houden. Spanning voelen is in principe niet erg, want het helpt je om alert te blijven. Maar wanneer de spanning langdurig aanwezig is, kan dit doorslaan naar chronische stress — met alle gevolgen van dien.

Wat is stress?

Stress is een chemische reactie in het lichaam, en ontstaat door het ervaren van (werk) druk. Dit kan bijvoorbeeld tijdsdruk zijn of de druk om te presteren. Het voelen van die druk is subjectief, want wat de een als zware druk voelt, zal een ander misschien niet eens opmerken.

Stress uit zich op verschillende manieren. Dit kan fysiek zijn. Je kunt dan bijvoorbeeld last krijgen van de schouders of de nek. Het kan zich ook emotioneel uiten, waardoor je je heel angstig kunt voelen of het gevoel hebben dat je niets waard bent.

Stress en het zenuwstelsel

We hebben twee zenuwstelsels in ons lichaam die voor stress en ontspanning zorgen. Het sympathische zenuwstelsel zorgt ervoor dat je lichaam klaar is voor actie. Spieren spannen zich aan, de ademhaling wordt sneller en het hartslag gaat omhoog.

Het parasympathische zenuwstelsel zorgt voor ontspanning. Het hart gaat langzamer kloppen, de ademhaling stroomt rustiger en de spieren kunnen ontspannen. Dit zenuwstelsel zorgt ook voor herstel. Deze twee zenuwstelsels werken normaliter in balans, zodat je actief kunt zijn maar ook kunt ontspannen.

Bij langdurige stress zal het sympathische zenuwstelsel echter voor een te lange tijd hyperactief zijn. Hierdoor kan het parasympathische zenuwstelsel niet meer voor ontspanning zorgen. En zo raak je uiteindelijk overspannen, en kun je burn-out krijgen.

Wat is yoga?

Yoga is veel meer dan alleen een fysieke practice. Natuurlijk ben je in een les bezig met fysieke houdingen en bewegingen. Je bent je spieren aan het versterken en ook aan het stretchen. Maar al deze bewegingen werken door op een dieper niveau.

Het belangrijkste element in de yoga is de ademhaling. In elke houding en beweging wil je blijven ademhalen. In een yogales leer je diep adem te halen, want door een diepe buikademhaling kun je je zenuwstelsel tot rust brengen.

Tegenwoordig zien we op social media de meest intense yoga-houdingen voorbij komen, denk maar aan arm-balanshoudingen. Dit kan mensen afschrikken, omdat het te uitdagend lijkt. Maar yoga biedt gelukkig ook veel houdingen die wel voor (bijna) iedereen geschikt zijn.

Soms kunnen mensen zich competitief voelen in een yogales. Ze willen bijvoorbeeld ook graag de tenen aanraken of net nog een stukje dieper gaan in een houding. Wanneer dit met weinig aandacht en een oppervlakkige ademhaling gedaan wordt, kan dit voor blessures zorgen.

In yoga leer je om je bewegingen te vertragen en met de ademhaling dieper te gaan. Ook leer je je lichaam steeds beter kennen en alle sensaties die daarbij horen. Omdat je lichaam altijd signalen afgeeft, kun je zo beter luisteren naar de grenzen van je lichaam en weet je waar je moet stoppen. Dit kun je natuurlijk niet meteen na je eerste les. Het is een groeiproces waarbij je steeds een stapje verder en dieper kunt gaan.

Yoga en ontspanning

Er zijn veel verschillende vormen om yoga te beoefenen.

  • Vinyasa Yoga
  • Yin Yoga
  • Yoga Meditatie

Ook voor jou is er een vorm van yoga die bij je persoonlijkheid en mogelijkheden past.

Vinyasa Yoga is een dynamische vorm waarbij je beweegt op het ritme van de ademhaling. Dit heeft een heel meditatief effect.

Er zijn ook rustige vormen zoals Yin Yoga. In deze vorm houd je liggende en zittende houdingen minutenlang vast. Je kunt de houding ondersteunen met een bolster of een blok. Zo kun je de spieren laten ontspannen en stimuleer je de diepere bindweefsels. Het lang vasthouden van de houding en een diepe ademhaling zorgt voor rust in je gehele systeem.

Daarnaast zijn meditaties ook belangrijk bij yoga. Vaak begint of eindigt een les met meditatie. Tijdens een meditatie gaat het niet om stilte in de mind, maar dat je je op een sensatie in je lichaam focust, bijvoorbeeld de ademhaling. Het focussen van je mind zorgt voor innerlijke rust.

Tijdens elke yogales ben je je zo bewust mogelijk van je lichaam en de sensaties. Wanneer je aandacht afdwaalt zul je misschien je balans verliezen, of kun je niet optimaal in de betreffende houding ontspannen. Door telkens je aandacht terug te brengen naar dit moment creëer je fysieke en emotionele rust, waardoor je je na de yogales verfrist en ontspannen voelt.

Ik hoop dat je wat aan deze post gehad hebt!

Namaste,
Happy With Yoga