Virtuele etalage
Social media zijn als een virtuele etalage waarin mensen hun leven presenteren. Door selfies te maken en te delen, worden we blootgesteld aan een voortdurende stroom van beelden van anderen die er perfect uitzien. Dit creëert een onbewuste vergelijking en een verlangen om zelf ook perfectie na te streven. Het gevolg? Steeds meer mensen leven onder de druk om een perfect leven te laten zien, en minder leuke issues weg te stoppen.
De realiteit?
De voortdurende blootstelling aan perfecte selfies kan een negatieve invloed hebben op je zelfbeeld en zelfvertrouwen. Je wordt immers voortdurend geconfronteerd met gemanipuleerde en gefilterde beelden die vaak maar weinig met de realiteit te maken hebben. Niet zo gek dat dit gevoelens van onzekerheid en ontevredenheid met je eigen uiterlijk en je eigen saaie leventje veroorzaakt. Het constante vergelijken van jezelf met anderen kan niet anders dan leiden tot gemene zelfkritiek en de erosie van je eigenwaarde.
Van blij naar teleurgesteld… en weer terug
Mijn vrienden kwamen ons bezoeken in Nieuw-Zeeland, en maakten de hele dag foto’s. ’s Avonds gingen ze doodserieus aan de slag om de foto’s op hun social media-kanalen plaatsen, en overlegden ze welke foto’s goed genoeg waren… huh??? De dag erna, als wij de slaap nog uit onze ogen wreven, zaten zij al met hun snuit in de telefoon om te kijken welke foto’s likes en comments hadden gekregen — waarna ze zich blij voelden… of teleurgesteld. Daarna gingen ze weer snel in de weer om die dag honderden nieuwe foto’s te maken en het hele ritueel te herhalen, alsof het een baan was! Het was duidelijk dat het maken en delen va foto’s en selfies een verslavende werking heeft. Veel mensen hebben zo een behoefte ontwikkeld aan externe validatie en goedkeuring van ‘vrienden’ op hun social media platforms. Ook kan deze afhankelijk omslaan in de angst om iets te missen (FOMO) en sociale isolatie.
Zelf-expressie en empowerment
Hoewel de invloed van selfies grotendeels negatief lijkt, heeft het ook positieve aspecten hebben, zoals zelfexpressie en zelf-empowerment. Ze kunnen ons helpen om creativiteit te uiten en zo zelfvertrouwen te vergroten. Zelf volg ik Instagram en ik vind het heerlijk om foto’s te zien van mensen die prachtige producten creëren, zoals schilders, sierradenmakers en meubelmakers. Sinds kort volg ik ook een aantal mensen die borduren en de meest waanzinnige ‘schilderijen’ met borduurzijde maken. Dit soort foto’s inspireert me en het helpt die mensen om hun producten aan een groot en internationaal publiek te tonen.
Opgepoetste plaatjes
Om de negatieve gevolgen van selfies te verminderen, is het belangrijk dat je je bewust bent dat al die perfecte levens die je op social media voorbij ziet komen, niet meer dan opgepoetste plaatjes zijn. Als je een selfie ziet van één van je vriendinnen, lachend in een jacuzzi met een glas champagne in haar hand, snap dan dat ’t maar een moment-opname is, en dat die ene foto er niet voor zorgt dat haar hele leven rozengeur en maneschijn is. Gun haar die leuke verzetjes, maar realiseer je dat ook zij zorgen kent, en piekert over haar toekomst… zoals we dat allemaal doen.
Hoe ga je mindful met selfies om?
Selfies zijn niet slecht en horen bij ons leven. Maar laat je niet teveel meesleuren. Blijf kritisch en ga mindful om de invloed van selfies zodat het maken en delen van selfies leuk blijft… en geen verslaving wordt.
1. Wees je bewust van je intenties
Voordat je een selfie maakt, neem even de tijd om je intenties te onderzoeken. Vraag jezelf af waarom je deze selfie wilt maken en delen. Is het om anderen te imponeren, om likes te krijgen, of komt het voort uit een oprechte behoefte om jezelf uit te drukken? Bewustzijn van je intenties helpt je om bewustere keuzes te maken en om jezelf niet te laten leiden door complimentjes en externe validatie.
2. Las regelmatig een selfie-detox in
Las regelmatig een pauze in van het maken en delen van selfies. Plan bewust momenten in je leven waarin je je telefoon weglegt en jezelf toestaat om volledig aanwezig te zijn in het moment. Dit stelt je in staat om te genieten van de ervaring zoals deze is… zonder de druk om het te moeten delen op sociale media.
3. Doe zelfwaarderingsoefeningen
Ik geef mijn cliënten vaak het advies om dagelijkse zelfwaarderingsoefeningen te doen. Dit kan bijvoorbeeld een dagboek bijhouden zijn waarin je elke dag drie dingen opschrijft waar je trots op bent, waar je dankbaar voor bent, of wat je aan jezelf waardeert. Dit helpt je om je te focussen op je positieve eigenschappen en een gezond zelfbeeld te cultiveren, zodat je steeds minder afhankelijk wordt van ‘likes’ en complimentjes.
4. Bewaak je grenzen
Leer je eigen grenzen te herkennen en te respecteren als het gaat om het maken en delen van selfies. Stel jezelf vragen zoals: "Voel ik me comfortabel met het delen van deze foto?" en "Doe ik dit voor mezelf of voor anderen?" Het is belangrijk om jezelf niet te dwingen om iets te doen waar je je niet goed bij voelt.
5. Ontwikkel routines om voor jezelf te zorgen
Heb je activiteiten die niets met social media, het delen van foto’s of je uiterlijk te maken hebben? Zo niet, dan wordt het tijd dat je dit soort activiteiten gaat aanleren. Je kunt denken aan meditatie, yoga, wandelen in de natuur, het lezen van een boek of het beoefenen van een hobby. Zelfzorg helpt je om een diepe verbinding te maken met jezelf, en onafhankelijkheid te kweken van de mening van anderen.
Het beoefenen van mindfulness bij het maken en delen van selfies helpt je om een gezonde relatie met jezelf en social media te ontwikkelen. Want met mindfulness kun je bewuste keuzes maken en genieten van het huidige moment — zonder je zorgen te hoeven maken of je wel knap en interessant genoeg bent. Onthoud dat je waardevol bent zoals je bent, los van het aantal likes of reacties op een selfie.
Wil je meer weten over de invloed van selfies? Lees dan hier het volledige onderzoek van ExpressVPN .