ZIJN WE, OM TE SLAGEN IN HET LEVEN, afhankelijk van gelukkig toeval of niet? De meeste van ons zullen zeggen: ja, want alleen met een flinke portie geluk kun je verder komen en succesvol zijn. En zo leggen we ons er al snel bij neer als het even tegenzit, want och dan hebben we gewoon pech en daar is toch echt niets aan te doen hoor, arme wij!
Mindfulness leert ons echter dat we zelf de impact van geluk en pech bepalen. Luister maar eens naar dit verhaal:
Een boer liep rond op zijn land toen hij opeens een zwak geluid hoorde. Tot zijn schrik ontdekte hij in een oude, drooggevallen put zijn ezel. Het arme dier balkte zachtjes terwijl de boer koortsachtig probeerde te bedenken hoe hij haar uit de diepe put zou krijgen.
Maar na een tijdje nam de ratio van de boer het over van zijn medelijden: de ezel was al oud, en die put moest nodig afgedekt worden om meer ongelukken te voorkomen. De boer besloot de ezel levend in de put te begraven in de hoop snel een einde aan haar lijden te maken.
Hij riep er zijn buren bij en met z’n allen begonnen ze aarde in de put te scheppen. Met elke schep aarde balkte de ezel harder en harder… maar na verloop van tijd werd het stil op de bodem van de put.
De boer veronderstelde dat zijn ezel reeds gestikt was, en keek met een mengeling van verdriet en spijt in de put. Maar wat hij zag was een springlevende ezel die zelf ook hard aan het werk was! Na elke schep aarde die de ezel op haar rug kreeg, schudde ze namelijk de aarde van zich af en krabbelde een paar centimeter omhoog.
De boer pakte snel zijn schep en spoorde ook zijn buren aan om meer aarde in de put te gooien. Na elke paar scheppen met aarde gaven ze de ezel tijd om de aarde van zich af te schudden, zodat ze zich weer een paar centimeter omhoog kon werken.
Uiteindelijk zagen ze de kop van de ezel boven de rand van de put verschijnen, waarna ze het dier er met gejuich uit trokken en de boer haar met tranen in zijn ogen omhelsde.
We denken altijd dat negatieve omstandigheden in de wereld om ons heen ons verdriet en ongeluk veroorzaken. En andersom gaan we er ook vanuit dat we voor onze vreugde en tevredenheid afhankelijk zijn van positieve omstandigheden.
“Als ik morgen een miljoen win, dan ben ik gelukkig.”
“Als ik morgen een nieuwe baan vind, dan ben ik gelukkig.”
“Als ik morgen een lieve partner vind, dan ben ik gelukkig.”
Maar het tegendeel is waar. We zijn namelijk zelf verantwoordelijk voor ons geluk. Niets of niemand kan ons gelukkig maken. Alleen JIJ kan jezelf gelukkig maken. En alleen IK kan mezelf gelukkig maken.
Het is net als met voeding. Je moet zelf je voedsel kauwen en doorslikken om je lichaam te voeden. Niemand anders kan het voor je doen. Je kunt de beste chefkoks de mooiste maaltijden laten klaarmaken van de meest gezonde ingrediënten… maar zolang je het zelf niet opeet, zal je lichaam niets aan voeding ontvangen.
Je gelukkig of ongelukkig voelen is dus je eigen verantwoording. En je eigen keuze.
Het leven kan nog zoveel scheppen negativiteit en rotzooi op je rug gooien. Maar net als de ezel ben jij degene die bepaalt of je je daardoor laat verstikken, of dat je besluit juist slim gebruik te maken van de omstandigheden om je erbovenuit te vechten.
Hoe vreemd het ook klinkt, maar weerstand en tegenwind is nodig om verder te komen. Alleen met weerstand van de lucht zijn vogels in staat om op te stijgen en te vliegen. Alleen met weerstand van de wind kunnen zeilboten zeilen. Alleen met weerstand van water kan elektriciteit opgewekt worden. Alleen met weerstand van scheppen aarde kan een slimme ezel uit een diepe put klimmen en gelukkig verder leven.
Zonder weerstand – zonder problemen, tegenslag, verdriet en teleurstelling – zouden we allemaal hopeloos vastlopen, verroesten en nergens komen.
Doe mindfulness vandaag
Of je nu problemen, tegenslag, pijn of verdriet ervaart… neem jezelf plechtig voor DAT JE JE NIET LAAT KISTEN. Nu niet en nooit niet.
Herinner je de wijze lessen van mindfulness: blijf rustig ademen, hou je koppie erbij en gebruik weerstand om nieuwe oplossingen te bedenken; om geduld te ontwikkelen; om andere oplossingen te bedenken; om vergiffenis te ontdekken; om onconventionele oplossingen te bedenken; of om acceptatie te oefenen. En oh ja, om onorthodoxe oplossingen te bedenken –of had ik dat misschien al duidelijk gemaakt?!! Zodat je verder kunt komen dan je ooit voor mogelijk had gehouden.
Alle grote ontdekkers van levensbelangrijke uitvindingen – van antibiotica tot internet – lieten zich immers niet op de kop zitten en gingen door totdat ze de oplossing gevonden hadden. Waarmee ze niet alleen zichzelf, maar zelfs de gehele mensheid vooruit hielpen.
Weerstand hoort bij het leven omdat we weerstand nodig hebben om te groeien en sterker te worden. Dankzij weerstand kunnen we goede eigenschappen ontwikkelen, zoals moed, doorzettingsvermogen, inzicht, geduld, behulpzaamheid en liefde. En zo – uiteindelijk – die flexibeler, kleurrijker, liefdevoller en weerbaarder persoon worden waar anderen op kunnen vertrouwen en bouwen.
Hoe moeilijk je omstandigheden ook zijn, je bepaalt zelf of je je door je omstandigheden laat verdorren of dat je wilt groeien en bloeien; of je je in een put laat verstikken of dat je een inspirerend voorbeeld voor anderen bent; of je je talenten onbenut laat of deze in dienst stelt van de mensheid en zo de kracht van zingeving vindt.
Je bepaalt zelf of je een ongelukkig slachtoffer of een gelukkige winnaar bent. De keuze is aan jou.
Good luck!
Marisa ×