In een tijd waarin we allemaal ten onder dreigen te gaan aan het monster van multitasking, is het niet zo verwonderlijk dat we het aanleren van nieuwe, goede en gezonde gewoonten ook zo efficiënt mogelijk willen aanpakken.

Zo nemen we ons niet alleen voor om een gewoonte te maken van sporten, maar ook van gezonder eten én van beter slapen én van minder drinken én van niet meer stressen. In plaats van een bescheiden verandering door te voeren en vol te houden totdat het een heuse gewoonte geworden is, overvoeren we ons arme hoofd met een hele waslijst aan vereiste veranderingen die allemaal tegelijkertijd doorgevoerd moeten worden – zelfs voordat we goed en wel begonnen zijn!

Drie keer raden waarom goede voornemens dan ook nooit verder komen dan het stadium van ‘voornemen’ en never nooit een echte realiteit worden.

Het idee om meerdere nieuwe gewoontes tegelijk te ontwikkelen heeft dus niet bepaald een goede kans van slagen, en is al helemaal niet efficiënt. Integendeel: voornemen op voornemen stapelen is een aanslag op je goede wil en zorgt ervoor dat je binnen no-time weer terug bij af bent, als je überhaupt de moed had kunnen opbrengen om te starten.

Het ontwikkelen van een gewoonte vergt tijd. En gelukkig is er tijd in overvloed, al denken we daar zelf vaak anders over met onze drukdrukdruk-hoofden ☺

Voornemens waarmee je een belangrijke verandering in je leven wilt doorvoeren, zoals meer mindful zijn door regelmatig mindfulness oefeningen in te zetten of fitter worden door die overtollige kilo’s kwijt te raken, verdienen tijd en kun je dan ook beter alle tijd van de wereld gunnen. Hoe meer tijd je jezelf geeft om meer mindful te zijn of met meer bewustzijn voor gezonder voedsel te kiezen, hoe meer kans je je nieuwe houding geeft om in te slijten in je dagelijkse doen en laten waardoor het…. een heuse gewoonte wordt! En gewoontes, zowel de goede als de slechte, geven precies dat waarnaar we op zoek zijn: langdurige resultaten.

. . .

Ik heb vorig jaar een slow juicer gekocht omdat ik de gewoonte wilde ontwikkelen om elke dag een flinke hoeveelheid groenten en fruit in te nemen. Sinds die tijd maak ik praktisch elke dag sap. Ik hoef er niet meer over na te denken. Zo rond half zes ’s avonds gaat m’n vitamine-alarmklok af en loop ik haast automatisch naar de keuken om alle groenten te pakken, te wassen, te snijden en een sap te maken.

Pas sinds enkele maanden, nadat we al redelijk veel over het onderwerp gehoord en gelezen hadden, hebben we een nieuw voornemen aan onze we-willen-gezonder-leven-wens toegevoegd: tarwevrij eten. We hebben een paar weken stevig afgekickt en zijn door alle ups en downs gegaan die erbij horen. Maar inmiddels, zo’n 3,5 maand later, is onze voeding voor 90% tarwevrij en hoeven we niet meer bij alles wat we aan voedsel kopen, na te denken en het web te checken ☺☺ We hebben dus, opnieuw (en hoera!) een gewoonte te pakken!

En nu, sinds enkele weken, zijn we bezig om opnieuw een verse gewoonte toe te voegen aan ons gezondheidsideaal: sporten. Na jaren van halfzachte pogingen en ontelbare teleurstellende ervaringen van niet-volhouden en opgeven, zijn we erachter dat de enige manier om onszelf in een patroon van drie keer per week sporten te dwingen, is te werken met een persoonlijke trainer. Iemand die ons in de sportschool opwacht, ons aan de hand neemt en ons vervolgens alle hoeken van de sportschool laat zien, jippie… Een gewoonte is het nu, na drie weken, nog lang niet. Deze heeft veel tijd nodig. Maar in ieder geval is ’t het enige voornemen dat we momenteel nastreven en die daardoor al onze tijd en aandacht krijgt. Want inmiddels weten we uit ervaring dat we één gewoonte per keer moeten ontwikkelen, willen we uiteindelijk kunnen vertrouwen op een duurzame innerlijke verandering die jaren mee kan.

. . .

Voor de efficiëntie-tijgers onder ons die gezondere gewoonten toch graag een tikje sneller willen bewerkstelligen, las ik een goede tip op een blog: focus op één nieuwe gewoonte per maand. Sommigen gedragswetenschappers beweren dat we minimaal 60 dagen nodig hebben om ons gedrag duurzaam te veranderen, maar met 30 dagen volhouden kom je al een heel eind.

Als je elke maand iets onder handen neemt wat je graag wilt veranderen, dan heb je je aan het eind van het jaar aangeleerd om:

  • regelmatig te sporten
  • regelmatig mindful te zijn
  • gezonder te eten
  • een succes-dagboek bij te houden
  • beter je tijd in te plannen
  • een boek per maand te lezen
  • minder tijd te verdoen op Facebook
  • een taal te leren
  • je e-mailbox op orde te houden
  • niet meer te roken
  • meer tijd met je kinderen door te brengen
  • vrijwilligerswerk te doen

Al zou je maar een kwart van al deze goede voornemens daadwerkelijk doorvoeren, dan ben je al aardig op weg om je leven de vorm te geven die je voor ogen hebt.

Doe Mindfulness Vandaag

Schrijf vandaag op wat je allemaal zou willen veranderen aan je gedrag en maak een mooie lijst

  1. Bepaal dan wat je het meest aan het hart gaat
  2. Ga daarmee aan de slag voor de komende maand
De rest van je verlanglijst zet je voorlopig bewust on-hold

Als je bijvoorbeeld wilt stoppen met roken, concentreer je dan daar op in de volgende 30 dagen. Wil je ook minder gaan drinken, realiseer je je dan dat een rook-vrij leven een goede basis is voor een alcohol-onafhankelijk leven. Het eerste, meest belangrijke voornemen aanpakken en daadwerkelijk doorvoeren, zal je straks enorm helpen om ook je andere doelen te bereiken.

Dus begin bij het begin en gun jezelf tijd. Pak niet alles tegelijk aan, want dat is een garantie voor falen, teleurstelling en schuldgevoel. Doe het in je eigen tempo, stap voor stap. Precies zoals een baby leert te lopen. Met focus en concentratie, met vallen en opstaan en met vooral eindeloos doorzetten. Neem er lekker de tijd voor. Begin met een maand, breid het dan uit naar twee maanden. Net zolang totdat het een gewoonte is geworden en je er niet meer over na hoeft te denken.

Nog één laatste tip: vergeet jezelf niet te complimenteren als je je weer een dag aan je nieuwe gewoonte hebt gehouden, en schrijf dat succes elke dag opnieuw in je succes-dagboek. Zou houd je jezelf in een positieve spirit en geef je je nieuwe gewoonte een nog betere kans van slagen!

Succes!
Marisa ×

Meer lezen over ’n goede mindfulness-oefeningen-gewoonte:
Mindfulness oefeningen om negativiteit uit je leven te bannen