ONZE NEGATIEVE, VEROORDELENDE GEDACHTEN en overtuigingen maken het ons vaak niet al te makkelijk. We weten heus wel dat we niet negatief moeten zijn, maar toch blijven nare gedachten maar in ons hoofd opkomen. Meestal zijn we uren, dagen, maanden en soms zelf jaren op dezelfde negatieve gedachten en overtuigingen aan het kauwen, alsof we verslaafd zijn en er maar niet los van kunnen komen.

In deze nieuwe, driedelige serie blog posts ga ik stap voor stap in op negatieve gedachten, overtuigingen en gedragen, zodat je kunt herkennen hoe je je innerlijke rust saboteert en jezelf eenvoudig geluk ontzegt. Natuurlijk geef ik je ook tips hoe je negativiteit kunt ombuigen in meer effectieve gedachten en positieve acties.

1. Stop met het omgaan met verkeerde mensen

Het leven is te kort om tijd te verknoeien aan mensen die je kostbare energie en geluk opgebruiken. Helaas zijn er altijd mensen die parasiteren op anderen en hen emotioneel leegzuigen, voordat ze weer naar een andere gastheer of gastvrouw verhuizen. Als je een vriend of vriendin hebt die je elke keer weer een gefrustreerd gevoel geeft, onderken dan dat dat niet goed voor jouw welzijn is. Maak vervolgens een bewuste keuze om jezelf en je gezondheid belangrijker te maken dan deze ‘vriendschap’ en verbreek de cirkel van frustratie. Want als jij je misbruikt voelt, reageer je dat weer af of je eigen geliefden. En zo dringt de negatieve energie van die ene ‘vriend’ vaak door in alle lagen van jouw sociale leven. Bevrijd je van verkeerde, energieslurpende mensen en je zult zien dat dat niet alleen jou, maar ook je familie en vrienden ten goede komt.

2. Stop met weglopen voor je problemen

Problemen zijn niet zomaar lastige issues die je proberen dwars te zitten. Problemen zijn lessen die je nodig hebt om te groeien als mens. Zolang je angstig om problemen blijft heensluipen, kun je de waardevolle les dus niet leren. Pas als je de moed kunt opbrengen om een probleem aan te gaan, zal deze zich openvouwen en je les openbaren. Wat zich als een enorm probleem voordoet, is vaak een zegening zodra je het probleem ‘gekraakt’ en opgelost hebt. De meeste mensen die door een pijnlijk proces heen zijn gegaan, zeggen achteraf dat ze hun ziekte/scheiding/verlies toch niet hadden willen missen omdat het hen zoveel geleerd heeft: het heeft hen een beter mens heeft gemaakt. Wees dus niet bang van problemen, maar begrijp dat het waardevolle lessen zijn die je – vroeg of laat – moet leren om als mens te groeien.

3. Stop met liegen tegen jezelf

Als je werk of opleiding je niet bevalt; als je huwelijk op een dood spoor zit; als je naast de verkeerde buren woont; als je vaak negatief bent of kwaaltjes hebt… dan is het tijd om eerlijk te zijn en toe te geven dat je aan een grote schoonmaak toe bent. Je leeft maar één keer en je tijd op aarde is beperkt. Zelfs als je in reïncarnatie gelooft… dan is dit dus je leven na de dood. Je moet er nu iets van maken! Neem geen genoegen met een halfzacht leven waar je je doorheen worstelt. Je hebt recht op geluk en je hebt het recht om jezelf gelukkig te maken. Jouw leven is van jou. Het is je gegeven om er iets moois van te maken, niet om je slechts staande te houden. Zodra jij kunt onderkennen dat je leven niet is wat je ervan had verwacht, dan stroomt er een nieuwe energie door je heen die je zal helpen om actie te ondernemen en je leven met echte zingeving te verrijken. Stoppen met liegen tegen jezelf is de allerbelangrijkste stap die je kunt zetten, daarna komt de wijsheid die je nodig hebt om daadwerkelijk te veranderen vanzelf naar je toe.

4. Stop met het wegdrukken van je eigen verlangens

Wij hebben geleerd om eerst even nuchter na te denken voordat we ons hart volgen. In de praktijk komt dit ‘nuchtere’ nadenken echter neer op het verzinnen van talloze excuses en smoesjes, met als gevolg dat we massaal blijven zitten waar we zitten, volledig verlamd en met een hart vervuld van angst en frustratie. Het enige dat ons in zo’n situatie rest is ons lot beklagen en de schuld geven aan de buitenwereld. Realiseer je dat wij in dit rijke eerste wereldland, met een standaard goede opleiding in the pocket, alle mogelijkheden hebben om wat van ons leven te maken. Stel je voor dat je als arm meisje in India geboren was… Als wij hier niet alles uit ons leven kunnen halen, hoe moeten mensen uit armere en onveiliger landen het dan doen? Hou dus op met klagen en neem je verlangens serieus. Luister ernaar en werk dan gestaag aan een plan om je verlangens werkelijkheid te laten worden. Het is de enige manier om gelukkig te worden… en van onschatbare waarde te zijn voor de mensen om je heen.

5. Stop met het spelen van rollen

We zijn geneigd om ons geheel aan te passen aan de groep waartoe we willen behoren. En omdat we tot meerdere sociale groepen tegelijk behoren, zoals ons gezin, onze familie, onze vriendenkring, onze buren en onze collega’s, spelen we gedurende de dag meerdere rollen. Maar in het proces van aanpassen verliezen we vaak onszelf: we passen onze kleding aan, ons gedrag en onze meningen om maar niet buiten de boot te vallen. We proberen zelfs onze gevoelens aan te passen als blijkt dat deze niet overeenkomen met wat de rest voelt. Wat mindfulness ons leert, is dat we op ons best zijn als we onszelf zijn. En dat is maar één rol. Dit maakt het leven een stuk eenvoudiger en overzichtelijker. Je hoeft niet meer om te schakelen als je uit de rol van collega stapt in de rol van moeder of vader. Je bent jezelf en je staat – in alle sociale rollen die je hebt – voor dezelfde normen en waarden. Als je jezelf bent, trek je vanzelf de mensen aan die bij jou willen horen. En zo hoef je je niet meer krampachtig in allerlei bochten te wringen, slap mee te kletsen en je eigen waarden te verloochenen. Eén waarschuwing is hier wel op z’n plaats: jezelf zijn betekent je beste zelf zijn, niet slaafs de negatieve opvattingen van je ego uiten. Wees waardig, oprecht en integer, en toon begrip en geduld voor de mensen om je heen.

Succes!
Marisa

PS. Lees hier deel 2 van deze serie blog posts.