Sporten is gezond. toch? Natuurlijk, maar wanneer er een doel aan vast wordt geplakt, neemt het ongezonde soms de overhand. Dat is deels lichamelijk, maar voor een deel ook geestelijk. Naarmate je doel dichterbij komt, liggen stress en onzekerheid al snel op de loer. Want wat als je te weinig getraind hebt? Of wat als je de lat te hoog hebt gelegd? Het hoort bij sporten om jezelf uit te dagen, maar het moet wel leuk blijven om te voorkomen dat je over je grenzen gaat. In dit artikel vind je een aantal handige tips om niet alleen gericht, maar ook relaxed naar je doel toe te werken.

Houd de variatie erin

Een wielrenner die de Tour de France wil winnen zit veel op de fiets, maar doet er ook nog wat naast. Krachtoefeningen bijvoorbeeld, of een rondje hardlopen. Dit is niet alleen goed om andere spiergroepen te trainen, maar ook om het leuk voor je mind te houden. Iedere dag hetzelfde doen gaat immers snel vervelen. Ook voor jou is variatie belangrijk. Bij speciaalzaken zoals NRG vind je allerlei artikelen voor verantwoord sporten, van volledige krachttraining-stations tot een kek fitnessmatje. Geef jezelf enkele fitnesscadeaus en je merkt dat het sporten meteen weer interessanter wordt.

Thuis trainen geeft minder tijdsdruk

Professionele sporters mogen de hele werkdag aan hun training besteden. Dit is bij amateurs vaak anders. Naast het sporten op hoog niveau moet je ook tijd vrijgemaken voor werk, studie, gezin, vrienden en familie. Door ervoor te zorgen dat je thuis kunt sporten, kun je je tijd een stuk efficiënter indelen. Uiteraard is het dan wel belangrijk om de juiste apparatuur te hebben. Voor hardlopers bijvoorbeeld is een loopband voor thuis geen overbodige luxe. Je kunt er zowel intensieve als rustige trainingen op doen, en hebt een mooi alternatief voor wanneer het weer tegenzit, of je agenda te vol is.

'Het is maar een spelletje'

Hoe vaak heb je dit vroeger niet gehoord toen je boos wegliep na een kaartspel of Mens Erger Je Niet? Toen kon deze zin je waarschijnlijk gestolen worden, maar het is tijd voor een nieuwe poging. Stel jezelf eens de vraag voor wie je sport. En vraag jezelf regelmatig af wat er precies misgaat als je je doel niet haalt. Heel weinig, toch? Misschien ben je even teleurgesteld, maar je kunt nog steeds trots zijn op het proces en je discipline om zo regelmatig te trainen. Blijf realistisch en weet: 'Het is maar een spelletje!' 😁

Rustdagen zijn groei-dagen

Het is verleidelijk om tijdens het sporten steeds wat meer te gaan doen. Zeker wanneer je aan je lichaam voelt dat je sterker en fitter wordt. Toch is een essentieel onderdeel van voortgang: rust pakken en goed slapen. Dan herstelt je lichaam pas echt en het voorkomt blessures. Het effect van je training komt maximaal tot zijn recht omdat alleen tijdens het rusten je spieren groeien. Op deze dagen wordt er dus beslist niet gesport. En zo bieden je groei-dagen de perfecte gelegenheid om van andere dingen te genieten. Maak een mooie wandeling met je partner of met vrienden, of duik het museum in. Pak een film in de bioscoop, of boek een relax-dag in de sauna. En maak dan meteen van de gelegenheid gebruik om lekker te eten. Een keertje zondigen is heus niet erg. Sterker nog, dit houdt je juist gemotiveerd en scherp.