Probiotica zijn levende micro-organismen die, wanneer in de juiste hoeveelheden ingenomen, een positief effect kunnen hebben op voornamelijk de gezondheid van ons spijsverteringsstelsel. In de volksmond worden ze vaak "goede" of "helpende" bacteriën genoemd omdat ze de gezondheid van de darmen ondersteunen. Dit artikel gaat in op wat de wetenschap precies onder probiotica darmen verstaan, welke verschillende soorten probiotica er zijn, en hoe deze bijdragen aan een gezonder darmstelsel.

Gezonde bacteriën en gisten

Probiotica zijn verschillende soorten bacteriën en gisten die natuurlijk voorkomen in ons spijsverteringskanaal. De meest voorkomende soorten probiotica behoren tot de groepen Lactobacillus en Bifidobacterium. 

In het kort zijn deze micro-organismen belangrijk voor een goede spijsvertering, absorptie van voedingsstoffen en het immuunsysteem.

Gezonde darm-balans
Probiotica helpen de balans van goede en slechte bacteriën in de darmen te herstellen. Dit is vooral belangrijk na een verstoring zoals na antibiotica gebruik, die zowel schadelijke als nuttige bacteriën kan doden. Door het bevorderen van een gezonde balans, kunnen probiotica helpen bij het voorkomen en behandelen van darmproblemen zoals diarree, prikkelbare darm syndroom (IBS) en inflammatoire darmziekte (IBD).

Eczeem en infecties
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat probiotica ook de symptomen van eczeem kunnen verminderen en zelfs de frequentie en ernst van verkoudheden en infecties kunnen verlagen.

Synthese en betere zenuwfunctie
Probiotica spelen ook een rol bij de synthese van vitamines zoals vitamine K en bepaalde B-vitamines. Die zijn belangrijk voor het energiemetabolisme en de zenuwfunctie. Daarnaast kunnen deze micro-organismen helpen bij de productie van korteketenvetzuren. Deze zijn belangrijk voor de gezondheid van de darmwand en het voorkomen van ontstekingen.

De voordelen van probiotica in het kort

  • Herstellen de darmflora na gebruik van antibiotica (dat niet alleen schadelijke maar helaas ook goede bacteriën doodt)
  • Helpen bij diarree
  • Helpen bij prikkelbare darm syndroom (IBS)
  • Helpen bij inflammatoire darmziekte (IBD)
  • Helpen bij eczeem
  • Verlagen de impact verkoudheid en infectie
  • Voorkomen ontstekingen
  • Helpen de synthese van vitamine K en bepaalde B-vitamines
  • Ondersteunen de productie van korteketenvetzuren
  • Zorgen voor een gezonde darmwand

Probiotica in je dagelijkse voeding

Probiotica zijn te vinden in gefermenteerde voedingsmiddelen zoals yoghurt, kefir, zuurkool en miso. Het mooie is dat je deze producten makkelijk aan je dagelijks dieet kunt toevoegen. Maar als je geen gefermenteerde voedingsmiddelen kunt eten door bijvoorbeeld allergieën, of als je lichaam specifieke stammen van probiotica nodig heeft, kun je voor supplementen kiezen. Deze supplementen bevatten een geconcentreerde dosis van levende culturen die de darmgezondheid direct ten goede komen.

Vezelrijk eten

Als je voedsel met probiotica eet of supplementen neemt, let dan ook op de rest van je voeding. Want nuttige bacteriën moeten wel de juiste omgeving hebben om te kunnen gedijen. Het belangrijkste is dat je voeding eet dat rijk is aan vezels, omdat vezels de groei van probiotica ondersteunen. Vezels noemen we pre-biotica en dit zijn voedingsstoffen die door het lichaam niet verteerd kunnen worden. Maar je probiotica eten en verteren wèl pre-biotica, waardoor de probiotica hun goede werk in je verteringsstelsel kunnen doen.

Liposomale vitamine C voor je immuunsysteem

Als je naast probiotica ook meer vitamine C wilt opnemen, denk dan eens aan liposomale vitamine C. De voordelen van liposomale vitamine C omvatten verbeterde opname en beschikbaarheid in het lichaam van vitamine C, wat kan helpen bij het versterken van de immuunfunctie. Dit draagt indirect bij aan een gezonder darmstelsel doordat een sterk immuunsysteem helpt bij het in stand houden van een optimale darmflora.