Soms kan het je zomaar overkomen: je loopt vast in je werk, je relatie lijkt uitgedoofd, of je bent gewoon niet meer zo onbezorgd als vroeger. Opeens voelt het leven zwaar en lijkt er geen uitweg meer te zijn. Alles gaat moeilijker dan voorheen en je hebt geen idee hoe je dit op moet lossen. Het is lastig om aan anderen uit te leggen, want je weet zelf niet eens precies wat het gevoel veroorzaakt heeft en waar het vandaan komt.
Gelukkig is vastlopen in het leven niet iets om je voor te schamen. Het is mij overkomen, en het overkomt praktisch iedereen op een bepaald punt in het leven. Het goede nieuws is dat je, ondanks dat zware gevoel, nog steeds in control bent. Ga je bij de pakken neerzitten en loop je het risico op een depressie of burn-out? Of ga je actief aan de slag voor je herstel en grijp je dit moment aan om in eigen kracht te gaan staan?
In dit artikel ga ik dieper in de oorzaken en gevolgen van je onrustige gevoel. Want wat is vastlopen in het leven precies? En hoe creëer je meer beweging als je wereld opeens stil lijkt te staan?
Wanneer spreken we van vastlopen in het leven?
Vastlopen in het leven is natuurlijk een heel vaag begrip. Want wanneer loop je nou vast? In het dagelijks leven zouden we van vastlopen kunnen spreken als je met de fiets een doodlopende steeg binnenrijdt. Opeens blijkt dat je niet verder kunt. Je moet dan omkeren en een geheel andere weg inslaan om thuis te komen. Als je de wijk niet kent, kan het best lastig zijn om een uitweg te vinden temidden van alle doodlopende woonerven en steegjes.
Zo kan het ook in het leven zelf gaan. Je hebt het gevoel alsof je niet meer verder kunt. Bijvoorbeeld omdat je motivatie weg is op het werk en je niet weet hoe het anders moet. Of omdat je relatie stil lijkt te vallen en je je eenzaam voelt. Het kan ook zijn dat je oppervlakkig gezien geen enkele reden hebt om je onrustig te voelen, maar je toch vastloopt in je gevoel. Je weet niet hoe het komt, maar je voelt je onvoldoende gemotiveerd en rusteloos.
Hulp vragen
Vastlopen in het leven kan voor iedereen verschillend zijn, en ook nog eens verschillende oorzaken hebben. Niet zo vreemd dat werkbare oplossingen dan ook uiteen lopen. Om de juiste oplossing voor jou te vinden, kun je soms wat extra hulp goed gebruiken, bijvoorbeeld door een psycholoog. Dit is helemaal belangrijk als je jezelf niet meer uit dit onbestemde gevoel kunt trekken. Het is altijd beter om met een professional te praten dan stilletjes te hopen dat het vanzelf weer voorbij zal gaan. Want hoe langer je je probleem laat doorsluimeren, hoe vervelender de gevolgen voor je mentale gezondheid kunnen zijn.
Gelukkig zijn er een aantal dingen die je zelf kunt ondernemen om die gevoelens van lusteloosheid, onvrede en onzekerheid aan te pakken.
Daag jezelf uit
Vaak lopen we vast in het leven doordat we onszelf belemmeringen opleggen. We zijn er zo van overtuigd dat we iets niet kunnen doen, dat we het eigenlijk ook niet meer durven te proberen. Daarom is het des te belangrijker om jezelf eens echt uit te dagen.
Ga bij jezelf na waarom je het gevoel hebt vast te lopen in je werk? Misschien wel omdat dit eigenlijk niet meer de juiste werkplek is en je je graag zou willen laten omscholen, of iets voor jezelf zou willen doen. Wat staat je dan in de weg om deze stappen te nemen?
Meestal zijn het je eigen angsten die je tegenhouden om grote veranderingen door te voeren. Het is dan zaak om alle voors en tegens nuchter te bekijken, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.
Een andere wending
Maar houd er rekening mee dat een nuchtere beslissing niet altijd je gevoel van onvrede wegneemt. Soms moeten we beslissingen nemen die helemaal niet nuchter zijn... maar die ons wel een goed gevoel geven en ons de weg wijzen naar een betere toekomst met meer innerlijke rust en vervullende bezgheden.
Toen ik uit mijn succesvolle reclame-carrière stapte, was dat helemaal geen 'verstandige' beslissing. Integendeel: mijn bedrijf groeide gestaag, ik verdiende goed geld, en ik kon rekenen op fijne klanten die graag met mij werkten. Toch voelde het na tien jaar dat ik in herhaling viel en in cirkels ronddraaide. Door terugkerende depressie en burn-out besloot ik om radicaal te stoppen en mijn leven een andere wending te geven. Ik wilde mindfulness aanleren en een langgekoesterde droom waarmaken: in een ander land wonen.
Met de inzichten en begeleiding van mijn mindfulness-trainer die ook psycholoog was, kreeg ik mijn verwarde en overbelaste denken weer op orde, en ik woon nu alweer 16 jaar in stunning Nieuw-Zeeland, wow! Ik heb nooit meer depressie of burn-out gehad, en als mindfulness-expert doe ik werk waar ik nooit genoeg van krijg: anderen helpen om onvrede en onrust radicaal aan te pakken en het leven bewuster en in alle schitterende details te ervaren.
In kaart brengen
Als je je niet gelukkig voelt en denkt dat het leven meer te bieden heeft dan oppervlakkige relaties of saaie banen, maak dan eens een afspraak met een psycholoog om je onvrede duidelijk in kaart te brengen. Het is goed om je gevoelens, je motivaties, je ambities en je dromen te onderzoeken, en dan te kijken hoe je je leven kunt gaan invullen. Je leven is van jou, het is het enige dat je echt bezit. Zorg er goed voor, en haal alles eruit wat erin zit. Je verdient het!