IK MERK VAAK AAN de emails die klanten mij sturen, dat ze denken dat de bedoeling van mindfulness is dat ze negatieve gedachten in positieve gedachten veranderen. Want negatieve gedachten zijn fout en mogen niet meer in ons hoofd opkomen, we moeten dat bestrijden en alleen maar positieve gedachten hebben.

Toch is dit niet de kern van mindfulness.

De kern van mindfulness is dat we

  1. accepteren dat onze hersenen zowel negatieve als positieve gedachten aanmaken
  2. maar dat we niet willoos in deze gedachten meegaan

De taak van ons brein is dat deze gedachten met oordelen en waarschuwingen en spijt en angst produceert. Dit is een proces wat dag en nacht doorgaat, of we nu wakker zijn of slapen. Er is niets goeds of fouts aan, het is gewoon want onze hersenen doen.

Maar om niet overweldigd te worden door de impact die gedachten op je kunnen hebben, moet je als eigenaar van je denken niet zomaar mee gaan in die gedachten. Simpelweg omdat je brein (je ego) je anders volledig gaat overheersen. Want het meegaan in negatieve gedachten veroorzaakt nare gevoelens en emoties, zoals stress, buikpijn, hoofdpijn en slapeloosheid.

Dus als je een gedachte hebt, zoals ‘ik word vast volgende maand ontslagen’ dan onderken je met mindfulness dat je die gedachte hebt, maar verder ga je er niet in mee.

Normaal, zonder mindfulness, zou je meteen meegesleurd worden in een stroom aan gedachten, zoals ‘dan moet ik opnieuw gaan solliciteren!’, ‘misschien krijg ik nooit meer zo’n baan!’, ‘dan moet ik m’n huis uit!’, ‘dan raak ik aan lager wal!’, ‘dan komt het nooit meer goed!’

Zie je dat wanneer je meegaat in die gedachte – die op dit moment niets is dan een gedachte, en dus niet de werkelijkheid is – je in paniek raakt en je je meteen ontzettend gespannen voelt?

Omdat we met mindfulness willen voorkomen dat je in stress-reacties raakt, is het dus belangrijk om negatieve gedachten te onderkennen, maar er niet in mee te gaan.

Maar hoe ga je niet mee in gedachten die vaak heel reëel lijken?

Met eenvoudig aandacht geven aan gewone, dagelijkse dingen. Als je aandacht geeft aan de wereld om je heen, dan heeft je brein geen ruimte om te piekeren. Dus dat werkt altijd, ook al kost het moeite om je aandacht te blijven focussen op die ene bezigheid of het klusje.

Met mijn e-cursus Karma Kickstart leer je hoe je je aandacht kunt focussen op gewone klusjes of bezigheden, waardoor je voorkomt dat je meegesleurd wordt in paniekerige gedachten. Daarna ga je in Karma Kickstart verder met meer uitdagende oefeningen, en uiteindelijk ga je naar de verhaaltjes van je gedachten kijken en deze stuk voor stuk onderzoeken en ontmantelen.

Als je m’n e-cursus doet, dan zul je zien dat er een duidelijke opbouw in zit, dus probeer je daaraan te houden. Ga jezelf niet overvoeren met mindfulness oefeningen omdat je haast hebt om je beter te voelen. Wees geduldig met jezelf en vertrouw op het proces. Je brein moet nieuwe denkpaden aanmaken en oude denkpatronen afleren, en dat vraagt tijd. Dus wees daar realistisch in.

Met mindfulness ga je nuchter observeren, waarbij je gebruik maakt van de kracht van je denken. Als wij onszelf depressief kunnen denken… dan kunnen we die kracht ook ten goede inzetten en onszelf gelukkig en tevreden denken. Ook jij beschikt over die kracht, alleen moet je jezelf er bewust toe zetten om die kracht ten goede in te zetten.

Het is net als een boot op de zee. De stroming wil de boot naar negatieve gedachten trekken, en jij moet zo sterk zijn om het roer vast te houden en de boot in de richting te sturen waar jij naartoe wilt. Als je daar een beetje handig in wordt, dan kun je de stroming opzoeken om er je voordeel mee te doen en sneller vooruit te komen.

Keep growing,
Marisa x

Leer minder negatieve gedachten te hebben. Download nu mijn gratis e-boek.


Negatieve gedachten? Mindfulness kan helpen