DRUK, DRUK, DRUK

Wij vrouwen hebben het druk. Dat lees je inmiddels overal. Zo zijn er meer vrouwen burned-out dan mannen. Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat vrouwen anders omgaan met stress dan mannen; vrouwen maken zelfs andere stresshormonen aan! Dit vind ik zo fascinerend dat ik er een andere blog post over geschreven heb, de link vind je onderaan dit artikel.

Vrouwen zijn echt anders dan mannen

Vrouwen hebben ook een andere vrije-tijdsbeleving dan mannen. Dit blijkt steeds meer uit onderzoeken en het is helemaal waar. Als balanscoach voor vrouwen krijg ik heel vaak de vraag van mannen waarom ik me specifiek richt op vrouwen, of er nou helemaal geen mannen zijn die hetzelfde ervaren. Ik antwoord dan altijd dat er absoluut mannen zijn die balans-issues hebben, maar dat vrouwen nou eenmaal én in de meerderheid zijn én dat ik geloof in een sekse-specifieke aanpak. Ik denk dat vrouwen en mannen een andere aanpak  nodig hebben in het oplossen van hun balans-issues.

Lekker vrij !?

Ik word erg blij van onderzoeken die dit ook bevestigen. Neem nu het onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau: “Lekker vrij!?” uit 2016  over de vrijetijdsbeleving van mannen en vrouwen. Kort samengevat komt het op het volgende neer. Mannen en vrouwen hebben onder de streep evenveel vrije tijd. Mannen werken vaker meer uren. Vrouwen werken doorgaans minder uren maar besteden meer uren aan het huishouden en nemen meer taken op zich rondom verzorging van bijvoorbeeld de kinderen of zijn mantelzorger. De vrije tijd die overblijft voor mannen en vrouwen blijkt globaal hetzelfde te zijn. Maar nu komt het. Mannen zijn dan echt vrij. Vrouwen beginnen dan nog aan hun derde shift: shift 1 is werk, shift 2 is huishouden/kinderen, shift 3 is ‘je verantwoordelijk voelen voor het welzijn van jouw geliefden’.

Vrouwen hebben een derde shift en zijn dus minder ‘vrij’ dan mannen

Stel je het volgende voor. Man en vrouw zitten samen op de bank een Netflix-serie te kijken. Hij concentreert zich op de serie. Zij is nog bezig in haar hoofd met een opmerking die haar man gisteren maakte, ze maakt zich zorgen of het wel goed met hem gaat, ze bedenkt dat ze nog een cadeautje moet kopen voor het feestje van het vriendinnetje van haar dochter, ze denkt aan het feit dat ze haar moeder nog moet bellen of toch beter even langsgaan, etc.

Herkenbaar? Dat is de derde shift. Als de aftiteling in beeld verschijnt, moet voor de vrouw het vrijetijdsgevoel nog beginnen…

Vrouwen hebben geen uitknop

Zo vinden wij vrouwen het ook veel moeilijker om onze knop om te zetten. Dus op het werk zijn wij doorgaans ook nog bezig met het thuisfront, en omgekeerd. Thuis loop je vaak nog na te denken over een discussie op het werk of een deadline.  Het loopt bij ons veel meer door elkaar. Mannen kunnen veel beter hun knop omzetten. Thuis is thuis, werk is werk en vrij is vrij 😉

Wat is nou eigenlijk een gezonde balans?

Dat is een heel moeilijke vraag omdat voor iedereen geldt: dat is ontzettend persoonlijk. Er valt wel iets in algemene termen te zeggen over balans. Als balanscoach voor vrouwen is mijn ervaring dat balans veel te maken heeft met het gevoel nog controle te hebben over je dagindeling en je leven. Het gevoel dat je op de een of andere manier nog wel aan het roer staat van je leven. Zodra je het gevoel krijgt dat je geleefd wordt, dan ga je uit balans. Dat gevoel van controle is dan weer voor iedereen heel persoonlijk. Mijn ideale balans kan jouw nachtmerrie-scenario zijn, en omgekeerd.

Valkuilen bij het zoeken naar balans

Er zijn een aantal algemene valkuilen te noemen waarvan ik zie dat vrouwen daar toch wel in dreigen te stappen, mezelf incluis.

Valkuil 1: Tandje harder werken

Wanneer vrouwen het drukker krijgen, dan zie ik dat zij vaak een tandje harder gaan werken in de hoop om het allemaal toch af te krijgen. Dat kan op het werk zijn waardoor er werkstress ontstaat, maar ook in je privé-situatie. Nu is het helemaal geen probleem om tijdelijk wat harder te werken, maar mijn ervaring is dat dit vaak niet tijdelijk is. Voordat je het weet is dit je nieuwe manier van werken en komt er weer iets bij en ga je nog een tandje harder…

Valkuil 2: Eigen tijd inleveren

Deze gaat vaak hand in hand met valkuil 1. Wanneer je het drukker krijgt, of er gebeurt iets, dan hebben vrouwen sneller de neiging om de tijd die ze nog hebben voor zichzelf, op te offeren aan dat wat er nog gedaan moet worden. Met als gevolg dat je minder oplaadt. De dingen die je nog deed om energie te krijgen verdwijnen dan langzaam aan. Dit levert extra stress op en je vermoeidheid neemt toe.

Valkuil 3: Geen pauzes meer nemen

Wanneer ik vrouwen vaak aan het begin van een traject een week laat tijd-schrijven, wat ze allemaal doen op een dag, valt bij bijna iedereen het volgende kwartje: het is heel veel en ze zijn de hele tijd achter elkaar bezig. Er zitten geen pauzes meer tussen de verschillende activiteiten. Dat noem ik vaak de ratrace. Je staat op, je begint te ‘rennen’ en je stopt ermee als je weer naar bed gaat. Zo rijgen de dagen aaneen en ook het weekend staat vaak in het teken van heel veel leuke dingen doen.

Drie gouden tips

Om uit die ratrace te stappen geef ik je mijn drie gouden tips:

1. Adem bewust in en uit

Met je aandacht naar je ademhaling gaan, is echt de meest effectieve manier om even tot jezelf te komen, om afstand te nemen en een mini-time-out te nemen. Door je bewust te worden van je ademhaling en even bewust in en uit te ademen (mindful te ademen), stap je uit de ratrace.

Tip: probeer voordat je aan een nieuwe taak begint even bewust 3 keer langzaam in- en uit te ademen.

2. Stop met multitasken

Doe één ding per keer met je volle aandacht. Dus niet even terwijl je aan de telefoon bent een wasje in de machine stoppen. Of je mail afmaken terwijl je ook nog half in gesprek bent met een collega. Geen telefoon checken terwijl je aan het eten bent. Echt één ding per keer – dus óf/ óf en niet en/en.

Probeer je eens bewust te zijn van hoe vaak je de neiging hebt even een paar dingen tegelijkertijd te doen. Bijvoorbeeld nu? Lees je deze blog terwijl je onderweg bent? Of tijdens je eten? 😉

3. Vraag je af: Moet ik dit nu doen?

Deze zin bevat de gehele time management-theorie:

Moet ik dit nu doen?

Moet ik dit nu doen?

Moet ik dit nu doen?

Moet ik dit nu doen?

Bovenstaande tips klinken erg simpel. Dat zijn ze ook, maar ik nodig je van harte uit om het eens consequent toe te passen. Voordat je het weet zit je weer in je oude, gejaagde gedrag en doe je alles op de automatische druk-druk-druk piloot.

Maar als het je lukt om deze drie tips regelmatig toe te passen, zul je zien dat de stress zich minder opbouwt en dat je je echt een stuk rustiger gaat voelen. Ik probeer deze tips zelf zeer regelmatig toe te passen en ik merk altijd een enorm verschil als ik weer even bewust uit mijn automatische gedrag stap. Succes!

Meer lezen?

Op mijn site vind je blogs met allerlei tips. Lees bijvoorbeeld ook mijn artikel over het verschil in stresshormonen tussen vrouwen en mannen.

Deze gastblog is geschreven door Sandra Ketterings. Sandra is maatschappelijk werkster en balanscoach voor vrouwen. Op een eenvoudige en zeer praktische wijze begeleidt zij vrouwen om een gezonde balans te vinden tussen werk en privé. Sandra is perfectionistisch, een doener, wil veel, kan veel en is eigenwijs: de ideale mix om zelf ook regelmatig stil te moeten staan bij haar eigen balans.