Psychische problemen kunnen verlammend zijn in het dagelijkse leven, omdat je minder goed functioneert op het werk en in je privéleven. Daarom is het zo belangrijk dat alle Nederlanders toegang hebben tot de Geestelijke Gezondheidszorg. Psychische hulp is opgenomen in de basisverzekering zodat hulp voor iedereen toegankelijk is, ongeacht je financiële situatie. Maar wat valt er precies onder deze vergoeding? En waar moet je rekening mee houden bij het kiezen van een zorgverzekering als je psychische hulp nodig hebt?

Heeft de psycholoog een contract met jouw zorgverzekeraar?

Als je psychische hulp nodig hebt, ga je eerst naar de huisarts. Deze verwijst je vervolgens door naar een instelling of psycholoog die jouw klachten het beste kan behandelen. Houd er rekening mee dat de wachtlijsten momenteel lang zijn, dus dat het even kan duren voordat je behandeling kan starten. In de tussentijd is het vaak mogelijk om al een begin met je behandeling te maken bij de praktijkondersteuner van de huisarts. Deze kan je helpen om de wachtperiode te overbruggen. Behandeling door de praktijkondersteuner valt altijd onder de basisverzekering. Wanneer je wordt doorverwezen naar een specifieke praktijk of psycholoog is het belangrijk om te controleren bij welke zorgverzekeraars zij een contract hebben lopen. Als ze een contract hebben met jouw zorgverzekeraar, worden je behandelingen vergoed door je basisverzekering. Is dit niet het geval? Dan kan het zijn dat jouw behandeling niet voor een vergoeding in aanmerking komt en je dit dus veel extra geld kost.

Eigen risico 

Houd er ook rekening mee dat elke Nederlander verplicht een eigen risico moet betalen. De overheid heeft het verplicht eigen risico vastgesteld op 385 euro. Dat betekent dat je alles zelf betaalt wat binnen dit bedrag valt. Dat kan ook vaak in termijnen worden gedaan. Als je het eigen risico volledig hebt betaald, zullen alle geclaimde bedragen voor behandeling daarna vergoed worden. Let op: sommige mensen hebben er ook voor gekozen om hun eigen risico hoger in te zetten. Hierdoor wordt de maandelijkse premie van de zorgverzekering lager. Dit is een slimme keuze als je weinig zorg nodig hebt. Als je weet dat je psychische hulp nodig hebt, is het echter verstandiger om het laagste bedrag van de maandelijkse premie aan te houden. Zo zijn al je medische kosten (na betaling van je eigen risico) volledig gedekt en weet je precies waar je jaarlijks aan toe bent.

Zorgverzekering kiezen 

De meeste grote zorgverzekeraars hebben een contract met grote instellingen binnen de geestelijke gezondheidszorg. In dat geval maakt het dus weinig uit voor welke zorgverzekeraar je kiest. Er zijn echter ook zorgverzekeringen die zich specifiek richten op deze doelgroep of die op andere manieren extra hulp bieden bij mentale klachten. Denk bijvoorbeeld aan een collectieve zorgverzekering voor een sector waarin werknemers vaker mentale klachten ervaren. Deze bieden meestal kortingen op trainingen om geestelijke problemen te verminderen of te voorkomen. Maar er zijn ook collectieve zorgverzekeringen voor bijvoorbeeld huurders. Het is dus zeker het overwegen waard om naar een collectieve zorgverzekering te kijken als je situatie past binnen de voorwaarden van de doelgroep.