Mindfulness Rotterdam is een goede start voor als je het leven in de grote havenstad als druk en veeleisend ervaart. In dit artikel geef ik je alle informatie die nodig is om een afgewogen keuze voor het volgen van mindfulness in Rotterdam te kunnen maken.
Mindfulness: wat is ’t ook alweer?
Mindfulness is een puur natuurlijk manier om stress de baas te worden. Met mindfulness leer je dat spanning en werkstress niet zomaar ontstaat door vervelende situaties, maar dat jij zelf stress aanmaakt. Een lastige situatie is dus niet in zichzelf stressvol, maar wordt pas stressvol als jij er je stress opplakt. Dit betekent dat jij ook zelf de macht hebt om je stress aan te pakken met behulp van mindfulness in Rotterdam.
Hoe ontstaat stress?
Stress zit dus niet in de buitenwereld, maar in onszelf. Stel dat de bus net voor je neus wegrijdt terwijl je een belangrijke afspraak hebt. Je baalt als een stekker en vervloekt eerst jezelf dat je altijd te laat bent, dan de buschauffeur dat ie veel te vroeg wegreed, en dan het leven in het algemeen omdat ’t je op de een of andere manier altijd tegenwerkt.
Maar… in de bus zit toevallig iemand die ook een belangrijke afspraak heeft, en nu heel erg blij is dat hij deze afspraak gaat halen omdat de bus zo lekker op tijd wegrijdt. Dat de bus wegrijdt, is voor jou een stressvolle situatie, maar voor die passagier juist een geweldig goede situatie.
Hieraan kun je zien dat het wegrijden van de bus een neutrale gebeurtenis is. Het zijn de mensen (jij en die passagier) die ermee te maken hebben, die het als vervelend en heel fijn ervaren. Dat jij het als stressvol ervaart, komt omdat jij toestaat dat er stress opgewekt wordt door een verder normale, neutrale gebeurtenis in de buitenwereld.
Mindfulness Rotterdam
Als je wilt leren om stress verminderen aan te leren en in te grijpen op de eerste burnout symptomen dan vind je voor Mindfulness Rotterdam een aantal professionele aanbieders. Je kunt kiezen uit diverse centra zoals Centrum Bodhi, Studio Mareiki en Centrum Djoj. Maar mindfulness Rotterdam wordt ook aangeboden door zeer ervaren trainers met een eigen praktijk, zoals Elisabeth van Dorp, Michèle Belder en Sylvia Buschgens.
Hoe is de mindfulness-training opgebouwd?
Elke gediplomeerde mindfulness-trainer die mindfulness in Rotterdam geeft, zal zich aan de standaard Mindfulness Training Nederland houden zoals deze in de jaren zeventig door de Amerikaanse bioloog/arts Jon Kabat-Zinn ontwikkeld is.
De opbouw is als volgt:
- 8 weken lang bezoek je elke week een bijeenkomst van 2,5 uur
- je leert de 5 mindfulness-meditaties die je thuis moet oefenen
- je maakt thuis notities zodat je inzicht krijgt in stress-veroorzakende gedachten
- de laatste bijeenkomst is 1 volle dag, die in stilte wordt doorgebracht
Waar je rekening mee moet houden
Ook voor mindfulness Rotterdam is elke training een groepsgebeuren. Je kunt de officiële mindfulness-training niet individueel volgen. De groepen bestaan doorgaans uit 8 tot 15 personen. Dit heeft voor- en nadelen. De voordelen zijn dat je een support-groep hebt waar je lief en leed mee deelt. Het nadeel is dat je soms geconfronteerd kan worden met de emotionele reacties van de andere deelnemers, en dit kan behoorlijk beangstigend en stressvol zijn.
- Lees hier hoe je een mindfulness cursus kiest die bij je past.
- Lees ook alles over de beste mindfulness app
- Hier vind je een lijst van de mooiste meditatie muziek als je graag mediteert
Nu starten met mindfulness Rotterdam? Eerst de kalender checken!
Omdat de standaard training altijd in groepen plaatsvindt en maar liefst 8 weken duurt, starten de nieuwe trainingen op vaste data in het jaar. Als je genoeg hebt van je stressvolle reacties en enthousiast aan de slag wilt met mindfulness, dan is de kans groot dat je nu helaas niet meteen kunt starten.
Het kan zijn dat een training bij jou in de buurt net begonnen is, dat de eerstvolgende training al vol is, of dat er juist nog niet genoeg aanmeldingen zijn om door te kunnen gaan.
Wacht niet te lang met ingrijpen als je stress ervaart
En dat is jammer, want hoe langer je wacht met het aanleren van mindfulness, hoe langer je jezelf blootstelt aan stress. En dat heeft allerlei zeer negatieve gevolgen voor zowel je emotionele als fysieke welzijn.
Hoe sneller je mindfulness leert toe te passen, hoe sneller je kunt gaan genieten van het leven en hoe beter het voor je is!
Waarom is mindfulness goed voor je?
- je gaat negatieve gedachten loslaten die allerlei schadelijke hormonen opwekken
- je leert om je stresslevels laag en je positiviteit hoog te houden, wat er ook aan rampen in je leven gebeurt
- je komt in contact met je diepste verlangens
- je kweekt zelfvertrouwen en eigenwaarde aan
- je zit lekkerder in je vel
- je kunt grenzen stellen
- je kunt gelukkiger zijn
- je bent rustiger, evenwichtiger en geduldiger
- je relaties worden hechter en verdiepen zich
- je vindt zingeving in je leven
- je versterkt je immuunsysteem omdat je weerbaarder bent
- je kwaaltjes en aandoeningen verdwijnen als sneeuw voor de zon
Mindfulness online aanleren
Als je liever vandaag dan morgen start met het aanleren van mindfulness in Rotterdam, dan kun je ook een online mindfulness-cursus volgen. Het voordeel is dat deze veel goedkoper zijn dan de standaard mindfulness-trainingen, die al snel zo’n 400 tot 600 euro kosten. Met een online cursus kun je oefenen wanneer je wilt, en heb je niets te maken met de stressvolle dynamiek van een groep.
Let wel: elke online mindfulness-training is precies hetzelfde als de standaard training. Je volgt precies dat programma en de nadruk ligt ook op het aanleren van de vijf mindfulness-meditaties:
- lig-meditatie
- zit-meditatie
- loop-meditatie
- 2 series speciale yoga oefeningen
Maar je vindt meditatie te vaag en te zweverig… wat nu?
De standaard mindfulness Rotterdam is altijd gebaseerd op de vijf meditaties. Het goede van het aanleren van meditaties is dat je op een diep niveau rustig wordt en veel meer helderheid krijgt in je overbezette brein. Het nadeel is dat meditatie nogal zweverig, en daardoor moeilijk vol te houden is. Want meditatie geeft niet per definitie innerlijke rust. Meditatie kan ook veel onrust veroorzaken, juist omdat je stil moet zitten en jezelf moet concentreren. Vaak is dit voor je hersenen (die dit niet gewend zijn) het teken om allerlei stressvolle gedachten te produceren, waardoor je gestrester dan ooit wordt! Omdat meditatie ‘overthinking’ en dwang-denken in de hand kan werken, raad ik je aan dit artikel over de gevaren van meditatie te lezen zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.
Ik heb jarenlang de mindfulness-meditaties gedaan, dag-in-dag-uit, zowel thuis als in meditatie-groepjes. Maar langzaamaan ontdekte ik dat het me veel beter hielp om mindfulness toe te passen in alles wat ik deed. Meditatie is mooi en ook best fijn om te doen, maar het geeft niet vanzelf het gewenste effect. Als je één uur per dag mediteert (waar veel mensen al helemaal geen tijd voor hebben), dan ben je in dat ene uur perfect rustig, als ’t goed wil lukken. Maar wanneer er in de loop van de dag iets vervelends gebeurt, dan garandeert dat ene uurtje meditatie niet dat je niet in de stress schiet. Ik heb de ervaring dat het effect van meditatie snel wegvaagt en je niet helpt op het moment dat je het echt nodig hebt, dus wanneer er iets naars gebeurt.
Growing Mindfulness: snel, makkelijk en zonder zweverig zen-gedoe
Vandaar dat ik mijn eigen benadering van mindfulness heb ontwikkeld: mindfulness zonder zweverigheid. Mijn online cursus bestaat uit alleen maar praktische, down-to-earth oefeningen die iedereen kan inzetten. Omdat de standaard meditaties zoveel tijd vragen, en niemand dat dus echt doet, heb ik speciale mindfulness oefeningen ontwikkeld die zich aanpassen aan jouw dagroutine. Je hoeft dus geen tijd apart vrij te maken om mindfulness toch heel doelbewust in te zetten en aan te leren. Je oefent met alles wat je toch al op een dag doet. Doordat het oefenen geen opgave is, ben je op meerdere momenten in de dag door met mindfulness bezig, waardoor mindfulness echt een gewoonte wordt. Daardoor kun je rekenen op duurzame resultaten, waar je de rest van je leven plezier van zult hebben.
Wat kun je vandaag nog doen om met mindfulness te starten?
Als mindfulness wat voor je is, ga dan niet zitten wachten totdat er ergens in Rotterdam een plekje vrijkomt voor een mindfulness-training, maar investeer vandaag nog in je gezondheid.
Stap 1
Om kennis te maken met mijn manier van mindfulness en te zien of je dat bevalt, lees dan eerst m’n mindfulness tips voor beginners. Ook kun je al mijn guest blog posts met handige tips doornemen die ik voor andere websites schrijf, zoals Santé, ZiN, Gezond Nu en AVRO-TROS. Lees ook mijn artikel de effecten van mindfulness zonder mindfulness meditatie als je wilt weten hoe je ook zonder meditatie van een mindful en meer evenwichtig leven kunt genieten.
Stap 2
Download gratis en zonder verplichtingen mijn nieuwe kleurrijke e-boek In De Flow Van Mindfulness, boordevol informatie over hoe mindfulness de essentiële aspecten van je leven (zoals carrière, gezondheid en financiën) en je relaties ten goede kan veranderen.
Stap 3
Lees alles over mijn effectieve online mindfulness-cursus Karma Kickstart met maar liefst 20 uitgebreide oefeningen en een schat aan verdiepingsmateriaal en video’s. Karma Kickstart kost nog geen 40 euro, waarmee je maar liefst 10 tot 15 x goedkoper uit bent dan wanneer je voor de standaard mindfulness-training kiest die tussen de 400 en 600 euro kost. Bovendien ben je met Karma Kickstart verzekerd van de unieke Growing Mindfulness niet-goed-geld-terug garantie, iets dat geen enkele mindfulness-trainer in Nederland je biedt.
Ik heet je van harte welkom bij Growing Mindfulness!
Marisa ×
Over Marisa Garau
Hoi, mijn naam is Marisa Garau en ik ben mindfulness-expert.
Vanwege terugkerende depressie en burnout heb ik in 2006 de standaard mindfulness-training gevolgd om alles over het denken en mindfulness te weten te komen, en te leren inzetten. Ik was vanaf dag één verkocht en sindsdien draait mijn leven om de power van mindfulness.
Ik heb twee mindfulness bestsellers geschreven, Haal meer uit je leven met mindfulness en z’n opvolger Haal meer uit je dip met mindfulness… die ook in het buitenland een succes zijn.
Tussen de bedrijven door herstructureerde, redigeerde en herschreef ik het boek van mijn mindfulness-trainer, dat ook een grote hit werd.
Mijn online platform Growing Mindfulness, boordevol mindfulness tips en inzichten, trekt jaarlijks maar liefst 200.000 bezoekers.
Mijn digitale mindfulness-cursus en mijn mindfulness onderhoudsservice zijn al door meer dan 5.460 mensen gevolgd die mijn werk als zeer positief beoordelen, en dat aantal is alsmaar groeiende.
Omdat ik artikelen en advies van hoge kwaliteit bied, werken redacties van Margriet, Santé, ZiN, Nouveau, Yoga International en GezondNu graag met mij samen. Ik schrijf mijn guest posts altijd gratis omdat ik het belangrijk vind om zoveel mogelijk mensen op een laagdrempelige manier bewust te maken van mindfulness.
Daarnaast begeleid en coach ik elke week cliënten op individuele basis zodat zij op een natuurlijke, mindful manier positieve veranderingen in hun leven kunnen doorvoeren.