Ben je van plan om een eigen mindfulness boek te schrijven en uit te geven? Leuk! Of je nu je ervaringen wil delen, anderen wil inspireren of je expertise wil tonen: een boek is een krachtig middel om je boodschap te verspreiden. Maar waar begin je? Wat komt er allemaal bij kijken om je idee om te zetten in een echt boek dat anderen kunnen lezen? In dit artikel neem ik je mee door de belangrijkste stappen én geef ik tips om je eigen coachingboek succesvol uit te geven.

Coachingboek maken: goede voorbereiding is het halve werk 

Een eigen coachingboek maken begint natuurlijk met een goed idee. Wat is de kernboodschap van je boek? Wat wil je de lezers meegeven? Denk goed na over het doel van je boek en wie je doelgroep is. Wil je beginners coachen of richt je je op gevorderden? Helpt je boek bij persoonlijke ontwikkeling of professionele groei? Door je doelgroep duidelijk voor ogen te hebben, kun je gerichter schrijven en inspelen op hun behoeften en verwachtingen.

Structuur is key bij een coachingboek maken

Het schrijven van een boek over mindfulness vergt discipline en doorzettingsvermogen. Begin bij een coachingboek maken met het opstellen van een duidelijke structuur en inhoudsopgave. Welke hoofdstukken en onderwerpen wil je behandelen? Maak een schrijfplanning en stel realistische doelen. Schrijf dagelijks of wekelijks een bepaald aantal woorden en blijf consistent. Laat je inspireren door andere boeken, artikelen en je eigen ervaringen. 

Schrijven, schrijven, schrijven

Nu je een duidelijke structuur hebt, is het tijd om te gaan schrijven. Dit kan een uitdagend proces zijn, maar laat je niet ontmoedigen. Begin gewoon met schrijven, ook als het in het begin nog niet perfect is. Het belangrijkste is dat je je ideeën op papier krijgt. Na de eerste versie komt het herschrijven. Dit is een cruciale stap bij een coachingboek maken, waarin je je tekst verfijnt en perfectioneert. Besteed aandacht aan de flow van je tekst, de helderheid van je boodschap en de leesbaarheid. Het kan nuttig zijn om feedback te vragen van anderen, zoals collega-coaches of vrienden, om nieuwe inzichten te krijgen en je boek te verbeteren.

Eigen coachingboek uitgeven en promoten

Wanneer je boek af is, is het tijd om het te publiceren. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, afhankelijk van je budget en doelen. Je kunt kiezen voor traditionele uitgevers, self-publishing platforms of zelfs een combinatie van beide. Zorg ervoor dat je een goede marketingstrategie hebt om je boek onder de aandacht te brengen bij je doelgroep. Dit kan via sociale media, je eigen website, nieuwsbrieven en netwerkevenementen. Hoe meer mensen je boek kennen, hoe groter de kans dat het een succes wordt.

Coachingboek maken met professionele hulp

Hoewel het mogelijk is om het hele proces van een boek uitgeven zelf te doen, kan het inschakelen van professionele hulp een groot verschil maken. Zo kun je samen met en gespecialiseerd bedrijf een coachingboek maken, bijvoorbeeld met Boekenmakers. Of je nu hulp nodig hebt bij het schrijven, redigeren, vormgeven of publiceren van je boek: de experts bieden begeleiding bij elk aspect van het proces. Zo kun je je volledig richten op het delen van jouw kennis en ervaring, terwijl het bedrijf de technische en praktische kant van het maken en uitgeven uit handen neemt.