Mindfulness Amsterdam wordt door diverse organisaties aangeboden, zodat je in je eigen woonplaats kunt leren hoe je weer grip krijgt op je leven. Wil je liever helemaal de deur niet uit, dan zijn er ook online mogelijkheden om mindfulness aan te leren.

Mindfulness is een wetenschappelijk bewezen methode waarmee je leert inzien dat ’t niet de omstandigheden zijn die je gepieker of werkstress veroorzaken, maar je eigen houding ten opzichte van die omstandigheden. En omdat je je eigen houding kunt aanpakken en veranderen door te leren loslaten, betekent dit ook dat je zelf kunt ingrijpen, je stress verminderen en gelukkiger zijn. Gewoon op eigen kracht, zonder poeders en pillen of langdurige therapie-trajecten.

De standaard mindfulness training

Door de klinisch bewezen effecten van de mindfulness training kun je tegenwoordig overal de standaard mindfulness training in Nederland volgen. Elke training moet dezelfde onderdelen bieden, dus als je voor mindfulness kiest, weet je zeker dat je altijd de door Jon Kabat-Zinn ontwikkelde training krijgt met feedback-gesprekken, meditaties en speciale yoga-oefeningen. Trainers hebben natuurlijk hun eigen stijl, maar de lessen, de meditaties en de opbouw van de bijeenkomsten zijn allemaal vastgelegd. Elke trainer is verplicht om deze blauwdruk te volgen.

Mindfulness Amsterdam

Als je besluit dat je een meer ontspannen houding ten opzichte van stressvolle situaties wilt leren aannemen en je burnout symptomen effectief wilt aanpakken voordat je je over de kop werkt, dan kun je voor Mindfulness Amsterdam diverse professionele aanbieders vinden. Mindfulness Amsterdam Centra zoals See True en School of Life Amsterdam bieden de standaard mindfulness training aan.

Maar je kunt voor Mindfulness Amsterdam ook terecht bij zeer ervaren, individuele trainers zoals Hanneke van der Aalst, Sander Krol en Sabine van der Post.

Of je kan de training volgen bij ZoMindful, de groeiende organisatie van Zohair Elabd die mindfulness-trainingen aanbiedt in Amsterdam West, Oost, Noord, Amstelveen en Zuid-Oost. De meeste van de trainers zijn geschoold als psycholoog, praktijkondersteuner GGZ of in het onderwijs en zijn daarmee psychologisch of didactisch onderlegd. Dit was 10 jaar geleden nog een strikte voorwaarde om trainer te kunnen worden, maar dit is door de commercialisering van mindfulness helaas losgelaten. ZoMindful biedt niet alleen hoogopgeleide trainers, maar houdt de training zelf tevens voor iedereen betaalbaar.

Dankzij de diverse locaties in de stad en de keuze aan startdata kun je waarschijnlijk op korte termijn al aan de slag. Een ander voordeel van Mindfulness Amsterdam is dat je er niet voor hoeft te reizen.

Dicht bij huis

Dankzij de populariteit van mindfulness is het mogelijk om de mindfulness training in je eigen woonplaats te volgen. En dat is prettig: zo kun je je immers makkelijker vastleggen voor de 8 weken die de standaard mindfulness training duurt. Je hoeft niet lang te reizen want door het groeiende aanbod wordt het steeds makkelijker om een trainer bij jou in de buurt te vinden. Bovendien zitten er in jouw groep mensen uit je eigen woonplaats, waardoor je je snel op je gemak zult voelen.

De nadelen

Natuurlijk kleven er ook nadelen aan het volgen van de standaard mindfulness training. Ik zet ze hier voor je op een rijtje zodat je een evenwichtige keuze kunt maken.

Je moet toegelaten worden

Alhoewel de toelatingseisen voor deelname aan de standaard mindfulness training naar beneden bijgesteld zijn (bijna iedereen die een mindfulness training wil volgen wordt toegelaten, omdat de schoorsteen van de trainer nu eenmaal ook moet roken), zul je toch een intake-gesprek met de trainer moeten hebben voordat je in de groep wordt toegelaten. Het kan dan gebeuren dat de trainer besluit dat je een ’te complexe problematiek’ hebt voor de groepsaanpak, waardoor je de standaard mindfulness training niet kunt volgen. Natuurlijk kun je je dan bij een andere trainer aanmelden, maar mocht deze trainer je wel toelaten, moet je je afvragen hoe professioneel deze trainer eigenlijk is en of het niet alleen om het geld gaat. Mensen met ernstige psychologische problemen horen nu eenmaal niet in een groep thuis, omdat ze daarmee het hele groepsproces negatief beïnvloeden en andere deelnemers kunnen beangstigen of intimideren.

Niet elke trainer is professioneel geschoold

Tot enkele jaren geleden was het een vereiste dat aspirant mindfulness trainers minimaal een universitaire opleiding tot psycholoog of psychiater hadden. Maar omdat mindfulness zo populair werd en veel instituten merkten dat er veel geld aan opleidingen te verdienen viel (een opleiding tot mindfulness trainer wordt tegenwoordig voor 1.500 euro aangeboden, maar kostte een paar jaar geleden nog zo’n slordige 5.000 euro) werd deze eis al snel losgelaten. Dit betekent dat iedereen zich tegenwoordig tot mindfulness trainer kan laten omscholen. Natuurlijk is het prima wanneer een voormalig administratief medewerker het vervullender vindt om als ZZP-er enigszins vastgelopen mensen weer op het rechte pad te krijgen, maar deze zal weinig ervaring met groepsdynamiek meebrengen. Ook heeft dit type trainer beslist niet de ervaring en emotionele meerwaarde die een ervaren psycholoog wel biedt. Houd er dus rekening mee dat je voor verrassingen kunt komen te staan met een trainer die geen relevante medisch-psychologische achtergrond heeft. Alle deelnemers in de groep kampen in meerdere of mindere mate met psychologische pijn, en de kans is groot dat die pijn tijdens de mindfulness training tot uiting komt. Ik adviseer je dan ook om altijd een trainer te vinden die universitair geschoold is in Psychologie of Psychiatrie en veel ervaring heeft met het geven van therapie in groepsverband. Zo weet je zeker dat je in goede handen bent tijdens het vaak emotionele proces van mindfulness aanleren.

Je kunt niet starten wanneer je wilt vanwege de vaste startdata

Het nadeel van het volgen van de standaard training in jouw woonplaats is dat je moet wachten tot er een training gepland staat. Je kunt dus niet aan de slag wanneer het jou het beste uitkomt. Zo worden er tijdens de schoolvakantie in de zomermaanden nooit trainingen georganiseerd, terwijl dat voor jou de ideale tijd van het jaar kan zijn. Bovendien kan je ’t treffen dat de belangstelling voor de training bij een bepaalde trainer of organisatie zo groot is, dat je op een wachtlijst komt te staan en alsnog niet kunt beginnen wanneer de training van start gaat.

Maar wat als je nu mindfulness wilt leren?

Stel dat je nu, na het lezen van deze informatie, overtuigd bent dat mindfulness wel iets voor jou is. Ik kan me voorstellen dat je dan meteen aan de slag wilt! Toen ik – midden in mijn burn-out – eenmaal op de mogelijkheid van de mindfulness training gewezen werd, kon ik niet wachten om het uit te proberen. Gelukkig ging er in mijn woonplaats binnen twee weken een training van start, waardoor ik vrijwel meteen kon beginnen. Zelfs toen heb ik nog de dagen afgeteld en deze ‘verloren’ tijd opgevuld met het lezen van het lijvige Handboek Meditatief Ontspannen van Jon Kabat-Zinn.

Mijn oplossing: online mindfulness leren zonder moeilijke meditaties

Als je liever vandaag dan morgen met mindfulness wilt beginnen om snel meer te gaan genieten van het leven, en geen zin hebt in wachttijden of wachtlijsten, dan kun je met mijn aanpak binnen een minuut over mijn effectieve e-cursus beschikken.

Mijn Karma Kickstart e-Cursus bestaat uit eenvoudige mindfulness-oefeningen die je nu meteen kunt inzetten – en kost je slechts €69: dat is maar liefst 8 keer goedkoper dan de standaard mindfulness training!

Waar de standaard mindfulness training zich richt op de mindfulness meditaties die elk 45 minuten duren, richt mijn aanpak zich op praktisch inzetbare mindfulness oefeningen waarvoor je niet hoeft te mediteren, en die je dus geen extra tijd kosten.

Omdat meditatie angstaanvallen en depressie kan veroorzaken, leg ik je in dit artikel over de gevaren van meditatie uit wat de risico’s zijn van meditatie, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Het resultaat van mijn e-cursus is dat je veel vaker oefent, omdat je oefent met alledaagse taken, zodat je elke dag opnieuw mindfulness toepast. Het kost je immers geen moeite om koffie op een mindfulness manier te drinken, omdat je toch al elke dag koffie (of thee) drinkt! Super-handig dus, en super-effectief. Oefenen gaat vanzelf en zo wordt mindfulness vanzelf een gezonde – want dagelijkse – gewoonte verrijkt met positiviteit en zingeving.

Mijn tips voor als je nu meer mindfulness in je leven wilt brengen

Stap 1

Kijk op internet waar trainingen in jouw woonplaats gegeven worden en wanneer de startdata zijn. Al komen de data je niet helemaal goed uit of duurt het nog een tijdje voordat de training start, geef je toch op zodat je in ieder geval op de lijst staat. Tegen de tijd dat de training begint, kun je dan alsnog beslissen of je het doet of niet.

Stap 2

Wil je kennis maken met mindfulness en zien of het je aanspreekt, lees dan eerst m’n mindfulness tips voor beginners. Ook kun je al mijn guest blog posts met handige tips doornemen die ik voor andere websites schrijf, zoals Santé, ZiN, Gezond Nu en AVRO-TROS. Lees ook mijn artikel de effecten van mindfulness zonder mindfulness meditatie als je wilt weten hoe je ook zonder meditatie van een mindful en meer evenwichtig leven kunt genieten.

Stap 3

Download mijn nieuwste e-boek over Mindfulness Zonder Zweverigheid. Hierin leg ik stap voor stap uit hoe mijn meditatie-vrije aanpak verschilt van de standaard mindfulness training, en waarom met mijn methode het risico op terugval vele malen kleiner is. Je kunt mijn boek geheel gratis downloaden.

Omdat mindfulness mij een tweede leven gegeven heeft, vind ik het belangrijk dat je zonder enige verplichtingen mindfulness kunt begrijpen en uitproberen. Als je mindfulness na het lezen van mijn e-boek niets vindt: prima en even goede vrienden 🙂 Maar als ’t je wel raakt, dan kan het je leven enorm verrijken. En dat is niet alleen goed voor jou, maar ook voor de mensen om je heen.

Ik hoop van harte dat je mindfulness een kans geeft. Je hebt immers niets te verliezen behalve je stress, dus probeer het gewoon eens uit!


Over Marisa Garau

Hoi, mijn naam is Marisa Garau en ik ben mindfulness-expert.

Mindfulness expert Marisa Garau volgde mindfulness in Amsterdam

Vanwege terugkerende depressie en burnout heb ik in 2006 de standaard mindfulness-training gevolgd om alles over het denken en mindfulness te weten te komen, en te leren inzetten. Ik was vanaf dag één verkocht en sindsdien draait mijn leven om de power van mindfulness.

Ik heb twee mindfulness bestsellers geschreven, Haal meer uit je leven met mindfulness en z’n opvolger Haal meer uit je dip met mindfulness… die ook in het buitenland een succes zijn.

Tussen de bedrijven door herstructureerde, redigeerde en herschreef ik het boek van mijn mindfulness-trainer, dat ook een grote hit werd.

Mijn online platform Growing Mindfulness, boordevol mindfulness tips en inzichten, trekt jaarlijks maar liefst 200.000 bezoekers.

Mijn digitale mindfulness-cursus en mijn mindfulness onderhoudsservice zijn al door meer dan 5.460 mensen gevolgd die mijn werk als zeer positief beoordelen, en dat aantal is alsmaar groeiende.

Omdat ik artikelen en advies van hoge kwaliteit bied, werken redacties van Margriet, Santé, ZiN, Nouveau, Yoga International en GezondNu graag met mij samen. Ik schrijf mijn guest posts altijd gratis omdat ik het belangrijk vind om zoveel mogelijk mensen op een laagdrempelige manier bewust te maken van mindfulness.

Daarnaast begeleid en coach ik elke week cliënten op individuele basis zodat zij op een natuurlijke, mindful manier positieve veranderingen in hun leven kunnen doorvoeren.