In mijn praktijk merk ik dat mindfulness een fijne en helpende manier is om bewust te worden van wat er in het lichaam speelt. Het biedt je aandacht voor het nu. Pas als je weet wat er echt in je omgaat kan je een keuze maken om jezelf te geven wat je nodig hebt.
Hoe helpt mindfulness?
Mindfulness oefeningen zijn over het algemeen meditatieoefeningen waarbij je je aandacht naar de ademhaling of bepaalde lichaamssensaties laat gaan. Of mantra’s waarbij je woorden stilzwijgend voor jezelf keer op keer herhaalt. Dat kunnen intenties zijn voor de dag waarvan je hoopt dat die waar worden. De oefeningen kunnen je helpen om kalm te worden of om liefdevol naar jezelf te kijken.
Op zoek naar verbinding
Veel cliënten die in mijn praktijk komen, zoeken verbinding met zichzelf omdat ze dat ergens along the way zijn kwijt geraakt. Te druk met de dagelijkse beslommeringen, ze doen werk dat allang niet meer past of ze hebben een relatie die voorbijgaat aan wat goed is voor hen. De neiging om je dan gevoelsmatig af te schermen snap ik wel. De consequenties van weten wat er echt in je speelt zijn soms best groot. Maar door het te negeren ga je ongemerkt over je eigen grenzen heen en daar kan je ziek van worden. Weer verbinding maken met jezelf geeft je antwoorden op de vragen die er spelen. Het lijf weet immers alles.
Sensory Motor Psychotherapie
Ook bij de heling van gebeurtenissen uit het verleden waar je last van blijft houden kan mindfulness bijdragen. De invalshoek van de Sensory Motor Psychotherapie, waarin ik ben geschoold, inspireert mij nog steeds het meeste. Je aandacht kan je geven aan volgende vijf bouwstenen:
- Gedachten: welke overtuigingen heb ik over mijzelf?
- Emoties: welke stemmingen en gevoelstonen spelen er in mij?
- Zintuiglijke waarnemingen: wat voel, proef, hoor, zie en ruik ik?
- Bewegingen: welke bewegingen maakt mijn lichaam?
- Lichaam sensaties: welke lichamelijke gevoelens (zoals tintelingen, rillen en dofheid) ervaar ik?
De impact van herbelevingen
Deze bouwstenen beïnvloeden elkaar voortdurend op een dynamische manier. Als we worden getriggerd door herinneringen aan het verleden (bijvoorbeeld omdat er nu iets gebeurt dat erop lijkt) dan kan je intense herbelevingen ervaren. Je kan je voorstellen dat mensen daar last van hebben. En dat het maken van het onderscheid tussen wat behoort tot het verleden en wat tot het heden, soms moeilijk te maken is. Een pijnlijke familiedynamiek uit je kindertijd kan bijvoorbeeld nog doorwerken naar het nu. Een man die vroeger weinig tot geen steun ontving in zijn gezin kan in het heden overgevoelig worden voor elke afwijzing van zijn vriendin in het bieden van steun. Even geen tijd hebben van zijn vriendin om te helpen kan dan uit zijn verband worden getrokken en tot een relatiecrisis leiden.
Bevrijd jezelf met mindfulness
Als je getriggerd wordt is het belangrijk om volledige aandacht aan je innerlijke reactie te geven. Wees oprecht nieuwsgierig naar je gedachten, emoties, je zintuigen en lichaam. Wat speelt er in mij? Duik erin. Benoem het voor jezelf en dan zal je merken dat er een geleidelijke verandering optreedt, in de vorm van een soort ontspanning of inzicht. Door dit regelmatig te oefenen kan je vrij worden van ervaringen van vroeger. En kan je ‘bij jezelf’ blijven in het hier en nu.
Aan de slag
Favoriete oefeningen zijn ‘drie minuten ademruimte’ en de ‘body scan’ die je kan vinden via deze zes goede mindfulness apps. Mindfulness apps bieden een keur aan geleide meditaties en ademhalingsoefeningen. Als je meer wilt weten over Sensory Motor Psychotherapie lees dan het boek van Pat Odgen. Of neem contact met mij op voor een intake om te onderzoeken wat ik met persoonlijke coaching voor je kan betekenen.
Over Ilse Reijs
Deze blog is geschreven door psycholoog en docent Ilse Reijs. Zij helpt mensen tot volle bloei te komen in zowel in hun werk als in hun leven. Om haar hoogopgeleide cliënten te helpen de richting te vinden die past bij wie ze zijn en bij wat ze graag willen doen, gebruikt zij inzichten uit de Positieve Psychologie en ACT. Ook zet Ilse graag methodes in zoals Voice Dialogue, Systemisch werken, EMDR en Lichaamsgerichte Psychologie om lichaam en geest weer in balans te brengen. Ilse's werkwaarden draaien om integriteit, respect en open communicatie. reijsconsult.nl