Beroepsziekte nummer 1, wordt het genoemd: stress op het werk. Geen wonder dat ik werkdruk en werkstress veel tegenkom bij mijn trainingen en 1-op-1 coaching van mensen die meer overzicht en rust willen bereiken.
'Lekker knallen'
Het is een complex onderwerp waar niet één ideale oplossing voor te bedenken valt. Stap 1 is voor mij het helder krijgen wat je persoonlijke definitie van die termen is. Er is immers niets mis met werkdruk, want door druk komen dingen in beweging. Maar het is heel persoonlijk hoe wij werkdruk ervaren. Wat voor jou een extreem drukke middag is, is voor mij misschien een dagje ‘lekker knallen’. Het wordt pas problematisch als je last krijgt van chronische werkstress. Dat ontstaat als de werkdruk te hoog/lang/veel aanwezig is. Als je je in je vrije tijd niet goed meer kan ontspannen of opladen en eigenlijk op een kapotte batterij probeert te functioneren.
Multitasken
Daar aan gaan werken, kan op allerlei manieren. Wat ik sowieso nooit adviseer, is om gewoon dat extra tandje bij te zetten. Of te gaan multitasken, in de hoop dat je stapel werk én je stress minder wordt. En hoe veeleisend je manager ook is: de oorzaak vooral bij de ander zoeken is ook onverstandig. Hoewel je zelf veel kunt doen aan werkdruk en werkstress, is het meestal een samenspel tussen jou en je omgeving.
Zonder ruis
Waarover heb je zelf controle, en wat kun je doen om dit op te lossen? Het antwoord daarop kan zowel in je hoofd als in je lijf worden gevonden. Je wilt je focus en aandacht kunnen richten op wat echt belangrijk is in je werk, zonder al die ruis eromheen. Maar wat ‘echt belangrijk is’, zul je moeten onderzoeken: wat doe je allemaal op een dag, hoeveel tijd kost dat en wat is de impact ervan?
Energievreters
Samen kijken we naar alle factoren, op het werk en thuis, die energie vreten én geven: een vrij simpele oefening die altijd heel interessante inzichten oplevert. Het is een slecht teken als alle energievreters op het werk liggen, en alle energiegevers thuis. Of als je nauwelijks energiegevers kan bedenken, maar wel een waslijst aan energievreters.
Maatpak
Pas als je weet welke bezigheden en werkrelaties jouw focus verdienen, en welke stress en onrust veroorzaken, kun je bedenken wat je wilt veranderen: welke andere keuzes kun je maken? En wat zijn de werkgewoontes die je rust en overzicht ondermijnen? Werkdruk en werkstress onder controle krijgen is een maatpak aanmeten, waarbij ik als professional organizer het beste excuus vorm om het jezelf te gunnen echt pas op de plaats te maken.
Geen kattenpis
Het is mindful te werk gaan - al gebruik ik dat woord niet altijd, omdat die term voor iedereen iets anders kan betekenen. Ik praat eerder over ‘een stapje terugdoen’ en kijken naar de oorzaken. Geen kattenpis voor wie gewend is in hoog tempo te werken. Dan kan stilstaan en nadenken over hoe je je voelt of waar je mee bezig bent, heel veel onrust oproepen.
Lef
Mijn kracht ligt in het analyseren van je situatie: ik help je ontdekken waar je tijd en energie weglekt. En dan gaan we praktische oplossingen bedenken om de werkstress terug te snoeien, tot een niveau waarop je gewoon lekker aan het werk bent in een tempo dat jij kan volhouden. En ja, dat vraagt om moed... om eerlijk te kijken naar de oorzaken van je situatie. Maar zodra je dat lef kunt opbrengen, kun je jouw oplossing vinden.
Over Karen Visser••• Deze blog is geschreven door Karen Visser. Als teamtrainer slimmer werken en senior professional organizer leert Karen Visser teams slimmer (samen)werken op een manier die bij ze past. Ze geeft trainingen, workshops en 1-op-1 ondersteuning aan teams die meer grip willen krijgen op hun taken en resultaten. Hierdoor zijn ze zelf de baas over waar hun aandacht, tijd en energie naartoe gaat.
newbroom.nl