In onze drukke maatschappij is het niet makkelijk om fit te blijven. Maar dankzij de toenemende populariteit van mindfulness en een groeiend bewustzijn rondom gezondheid, willen we meer bewegen en begrijpen we dat een gezond lichaam essentieel is voor een gezonde mind. Een krachtstation kan je hiermee helpen, want zo'n veelzijdig fitnessapparaat biedt je de mogelijkheid om thuis in alle rust aan je kracht en conditie te werken.
Gut feeling
Ik was nooit sportief en zag als tiener elke week op tegen de gymlessen. Maar toen ik eenmaal leerde om mindfulness toe te passen in mijn dagelijks leven, begon ik in te zien dat het belangrijk is om goed voor je lichaam te zorgen. Daarvòòr had ik alleen maar in mijn hoofd geleefd, en zag ik mijn lichaam slechts als een handig vervoersmiddel van mijn denken. Dankzij mindfulness weet ik beter. Ons lichaam is veel meer dan een dom vehikel; zonder lichaam zijn we letterlijk niets. Het lichaam is de tempel van ons bewustzijn, en bezit haar eigen unieke wijsheid. Met mindfulness leer je dat je steeds meer kunt vertrouwen op die fysieke wijsheid, die 'gut feeling' die je vaak precies vertelt wat je wel en niet moet doen.
Trainen als een professional
Al snel zat ik in de sportschool, en ik heb ook jarenlang getraind met diverse personal coaches. Fysiek bezig zijn, of dat nu in de buitenlucht of in de sportschool is, gaat het herkauwen van nare gebeurtenissen uit het verleden tegen, verlaagt stress en zorgt voor een heldere geest. Het mooie van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van fitness-apparaten is dat je tegenwoordig ook thuis kunt trainen als een professional.
De voordelen van thuis trainen
Thuis trainen heeft absoluut voordelen. Het bespaart je de tijd van het reizen naar de sportschool en je bent niet gebonden aan openingstijden. Daarnaast kun je in een vertrouwde omgeving werken aan je persoonlijke doelen. Wat ik prettig vind aan thuis trainen is dat je je zo goed kunt concentreren. In de gym word ik afgeleid door muziek. En als ik het zwaar heb, ga ik me enorm ergeren aan die puffende spierbundel naast me. Zeker als je wat ouder wordt, is het frustrerend om de enige oudere te zijn tussen alle die strakke jonge lichamen: het beïnvloedt je zelfbeeld negatief en tast je enthousiasme aan. Ik heb het meerdere malen geprobeerd, door aan kettlebell- en CrossFit-klasjes mee te doen. Maar ik ben geen teamplayer, en ik vond het pijnlijk om te ervaren dat ik als 55-jarige niet mee kon komen met de groep enthousiaste twintigers.
De voordelen van thuis trainen op een rijtje:
- je bent in een vertrouwde omgeving
- je kunt naar je eigen muziek luisteren
- je kunt trainen wanneer je wilt
- je traint in je eigen tempo
- je kunt je volledig op je oefeningen focussen
- je hoeft niet te reizen
- je kunt je aan je eigen programma houden
- beschikbaarheid van een apparaat is geen issue
- het is hygiënisch
- je hoeft je niet te schamen voor je leeftijd of slappe buik
- je hebt geen smoesjes meer :-)
Trainen in de tuin
Inmiddels train ik thuis. We hebben zelf een station in de tuin gebouwd waar we pull-ups kunnen doen en met de TRX aan de slag gaan. Ook hebben we enkele kettlebells en losse gewichten om de set-up compleet te maken en een volledig programma kunnen doen.
De functionaliteit van meerdere apparaten in één
Als je geen grote tuin hebt, maar wel een extra kamertje of zoldertje, dan is een krachtstation een goede investering in je gezondheid. Het is namelijk een compacte machine waarmee je volledige trainingen kunt uitvoeren, omdat de functionaliteit van meerdere apparaten is samengebracht in één krachtstation. Een krachtstation stelt je in staat om een volledige lichaamstraining uit te voeren zonder dat je daarvoor meerdere apparaten nodig hebt.
Weinig ruimte? Geen probleem
Een krachtstation is ontworpen om in een relatief kleine ruimte te passen. Door het compacte ontwerp biedt het allerlei oefen-opties die normaal drie tot vier verschillende apparaten vereisen. Met één krachtstation kun je een volledig programma afwerken voor alle spiergroepen, en dat in één bescheiden kamertje of op de zolder.
Tijd of geen tijd?
De grote uitdaging met sporten en krachttraining is altijd: hoe vind je de tijd om het te doen? Als je mindfulness beoefent, dan zul je inzien dat tijd geen rol speelt in het gezond-houden van je lichaam en geest. Het is veel interessanter om jezelf af te vragen: hoe belangrijk vind ik mijn gezondheid? Als je je gezondheid op nummer 1 zet, dan maak je er vanzelf tijd voor. Het is net als gezond eten: ook dan zul je tijd moeten vrijmaken om de juiste ingrediënten te kopen en deze klaar te maken in de keuken. Als je je voeding niet zo belangrijk vindt, dan maak je er geen tijd voor vrij en haal je dagelijks een take-away.
Slappe Netflix-series
Hoe gemotiveerder je bent om te trainen, hoe meer tijd je er vanzelf voor vrij zult maken. Ik trainde drie keer per week, omdat het me goed deed. Dat het tijd kost, doet er dan niet toe. Houd eens bij hoe vaak je op de bank hangt om slappe series op Netflix te kijken... dat kost een hoop tijd waar je feitelijk niets voor terugkrijgt.
Enthousiasme
Mijn ervaring is dat hoe meer je traint, hoe meer behoefte je aan trainen krijgt. Het is een zelfversterkend effect. Als je niet gewend bent om te bewegen en sporten, zal het je echt wel wat moeite kosten om aan de slag te gaan. Maar als je regelmatig iets doet, zul je zien dat het naar meer smaakt, en je steeds vaker op je krachtstation te vinden bent... met discipline en enthousiasme.
Een gezonde versie van jezelf
Een krachtstation thuis biedt je de vrijheid om te trainen wanneer het jou uitkomt. Ook kun je je eigen tempo bepalen, en hoef je nooit te wachten totdat er een apparaat vrijkomt. Het helpt je om fysieke beperkingen te overwinnen en geeft je mentale gezondheid een positieve boost. Met de juiste mindset en een multifunctioneel krachtstation kun je de controle over je gezondheid in eigen handen nemen en werken aan een sterkere, gezondere versie van jezelf.
Het plateau-effect
Een issue waar je rekening mee moet houden als je traint, is het plateau-effect: het punt waarop je geen vooruitgang meer lijkt te boeken. In het begin gaat alles hartstikke goed en snel... maar dan zie je nauwelijks nog enige verbetering en raak je gedemotiveerd. Een krachtstation biedt dan gelukkig de mogelijkheid om je trainingen te variëren en de intensiteit geleidelijk te verhogen. Door de instelbare gewichten en de veelzijdigheid aan oefeningen die je kunt uitvoeren, kun je jezelf blijven uitdagen en je grenzen verleggen.
Langzaam en intensief
En als je wat ouder bent, dan hoef je niet te blijven groeien en verbeteren. Mijn doel is om mijn behaalde niveau te onderhouden en mijn spierkracht vast te houden. Ik hoef niet elke training meer kilo's te kunnen tillen, maar richt me meer op het correct uitvoeren van de oefeningen. Ik maak mijn training vaak intenser door de oefeningen langzaam en mindful uit te voeren; dat werkt voor mij veel beter dan snel-snel-snel veel kilo's pompen.
Mindfulness en krachttraining
Fysieke training is niet alleen goed voor het lichaam, maar ook voor de geest. Door regelmatig te trainen op een krachtstation, verminder je stress en verbeter je je mentale helderheid. Je zult merken dat je lekkerder in je vel voelt, en emotioneel weerbaarder wordt als stress de kop op steekt.
Een duurzame keuze voor gezondheid
Investeren in een krachtstation is een duurzame keuze. Het is een éénmalige aanschaf die je op de lange termijn veel biedt, omdat je geen abonnement voor de sportschool hoeft af te sluiten en geen reis- of parkeerkosten hebt. Dit maakt een krachtstation kosteneffectief voor als je werk wilt maken van je gezondheid en fitheid.
Als je meer wilt weten over hoe je het gebruik van een krachtstation kunt integreren in jouw leven, en welk station het beste past bij jouw fitness-wensen, bezoek dan fitwinkel.nl voor meer informatie en inspiratie. Hier vind je alles wat je nodig hebt om thuis aan de slag te gaan en jezelf gezond en fit te houden.