We besteden steeds meer aandacht aan onze mentale gezondheid. Heel goed, want mentaal gezond zijn is net zo belangrijk als onze fysieke gezondheid. Met de opkomst van online therapie is het een stuk makkelijker geworden om hulp te zoeken bij psychische klachten. Je hoeft niet meer naar de huisarts om je problemen te bespreken, maar neemt rechtstreeks contact op met een psycholoog. En je zit nooit vast aan een bepaald behandeltraject; je hebt de touwtjes in eigen handen.

Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor online therapie. Maar waarom? Omdat het bij kan dragen aan een betere mentale gezondheid, persoonlijke groei en een gelukkiger leven!

Wat is online therapie?

We beginnen bij het begin: wat is online therapie? Sinds de coronacrisis is online therapie heel gewoon geworden. In 2020 konden we niet meer naar een psychologenpraktijk en werden we noodgedwongen om hulp via het internet te ontvangen. Gesprekken vonden plaats via een beveiligde internetverbinding en platforms, zoals Teams. Dit beviel voor sommigen zo goed, dat ze nooit meer anders wilden.

Bovendien heeft onderzoek uitgewezen dat online therapie net zo effectief kan zijn bij de behandeling van diverse psychische klachten als traditionele face-to-face therapie. [1] Het grote verschil is dat je niet meer fysiek naar een praktijk hoeft te gaan, maar de therapie volgt vanuit je eigen omgeving. Dit kan thuis zijn, maar ook aan de andere kant van de wereld.

Effectief bij verschillende psychische klachten

Praten met een psycholoog op afstand is effectief bij verschillende klachten. Je kunt bij een psycholoog terecht als je behoefte hebt aan een luisterend oor, maar ook kan hij/zij je helpen bij het verminderen van psychische klachten. Hieronder zetten we een aantal klachten waarbij online therapie kan worden ingezet op een rij.

  • Stress
  • Angststoornissen
  • Burnout symptomen
  • Depressie
  • Rouw
  • Eetstoornis
  • Trauma
  • Laag zelfbeeld
  • Relatieproblemen
  • Problemen in het gezin

Zoals je ziet kan online therapie helpen bij verschillende soorten klachten. Voor sommige mensen kan het bespreken van deze klachten lastig zijn. Hulp zoeken is dan ook niet zo makkelijk. Online therapie kan helpen om je meer op je gemak te voelen. Je volgt de therapie namelijk op een plek waar jij je op je gemak voelt. Op deze manier praat je eenvoudiger over je persoonlijke situatie en hoef je je niet druk te maken over een onbekende omgeving.

Hoe draagt het bij aan een gelukkiger leven?

En dit wil je natuurlijk weten: hoe draagt online therapie bij aan een gelukkiger leven? Therapie, of je het nu fysiek of online volgt, draagt bij aan het verbeteren van je mentale gezondheid. Heb je problemen met je mentale gezondheid? Dan kan dit grote gevolgen hebben op je leven. Zo zijn volwassenen minder productief op werk, hebben ze minder vrienden en lopen ze een groter risico op het ontwikkelen van psychische stoornissen, zoals depressie.

Door actief aan je mentale gezondheid te werken, krijg je meer inzicht in jezelf en hoe je met uitdagingen omgaat. Therapie helpt om je emoties te begrijpen en beter om te gaan met weerstand in je leven. Daarnaast leer je methoden om goed om te gaan met stress, angst of moeilijke perioden in je leven. Tot slot voorkom je dat je klachten verergeren. En dit alles kan bijdragen aan een gelukkiger leven.

Bron:
[1] ‘Therapie via het beeldscherm, werkt dat wel?’, de Volkskrant, 26 april 2020. Via: DeVolkskrant.nl.