Goed voor je welzijn
Steeds meer onderzoeken laten zien dat het vertoeven in je mooi gestylde tuin of in de wilde natuur allerlei fysieke en emotionele gezondheidsvoordelen met zich meebrengt. Een Brits onderzoek uit 2019 onder 20.000 deelnemers wees uit dat de testgroep die twee uur per week in een groene omgeving doorbracht – zoals de tuin, een park of een natuurgebied – zich een stuk gezonder en prettiger voelde dan de test-groep die dat niet had gedaan.
Verbonden met een groter geheel
Ik ben in 2007 naar Nieuw-Zeeland verhuisd en onze cottage staat op een groot stuk land. We hebben enkele buren, maar door de ligging van het land we zien en horen hen niet. We zijn omringd door onaangetast groen, met zacht-glooiende gazons en talloze palm-, olijf- en naaldbomen, en varens, flaxen en siergrassen waar allerlei vogels op afkomen. De enige geluiden die we hier horen zijn de geluiden van de natuur: het vrolijke gefluit van de kleine maar schitterend-mooie Fantails, het tevreden gekoer van de dikke Kereru houtduiven, het brutale geschreeuw van de Aziatische Myna’s, het gezellige gebabbel van het ekster-echtpaar, het bescheiden ‘eeew’ van de valk die hoog in de lucht rondcirkelt, en de zachte oehoe’s van de Morepork die ’s nachts aan het jagen is. In zo’n natuurlijke omgeving is het niet zo moeilijk om mindful te zijn, omdat ik me hier altijd verbonden voel met een groter geheel dat elk probleem klein en onbelangrijk maakt. Maar zelfs als je in de grote stad woont, kun je je regelmatig in je tuin of het park terugtrekken en genieten van de natuurlijke rust die bomen en planten uitstralen.
De voordelen van mindfulness in de tuin
Mindful tuinieren helpt enorm om je stress-levels naar beneden te krijgen. Een studie gepubliceerd in The Journal of Health Psychology heeft aangetoond dat tuinieren vele malen effectiever is voor het verminderen van stress dan het lezen van een boek... en dat terwijl het lezen van een boek ook al bewezen stress-verminderend is! Dus wellicht is een lees-sessie na het tuinieren de beste combi voor je emotioneel gezondheid :-)
Tijd doorbrengen in de tuin is een gezonde manier om je weer op te laden en te focussen. Als je je somber voelt of een creatieve blokkade hebt waardoor er niets uit je handen komt, ga dan lekker naar buiten; binnen no-time zul je merken dat je denken opgeschoond is en je nieuwe oplossingen hebt voor oude problemen.
Wandelen in de natuur verbetert je focus en geeft een boost aan je mentale energie. Want blootstelling aan zonlicht verhoogt serotonine, het hormoon dat ons kalmte en focus geeft. Hoe meer je buiten bent, hoe groter de kans om wat zonlicht op te vangen en je beter te voelen.
Kleermakerszit niet verplicht 😁
Ik heb het in dit artikel over mindfulness in de tuin, maar dat betekent niet dat je op een kleedje hoeft te kruipen om een uur lang in de ongemakkelijke kleermakerszit door te brengen.
Natuurlijk is het prima als je je een tijdje stil in een lekkere stoel terugtrekt, maar je kunt ook prima de planten in je tuin verzorgen of de dode bladeren opvegen in een meditatieve state-of-mind. Om innerlijk tot rust te komen, voer je deze taken uit in een rustig tempo en zonder jezelf targets op te leggen. Je laat alles los en gaat bewust mee in de flow van het moment.
Je tuin-meditatie
Voorkom stoorzenders
Zorg dat je niet afgeleid kan worden. Zet je telefoon of andere elektronica op 'stil'. Gun jezelf bewust deze tijd waarop je niet te bereiken bent zodat je je echt kunt concentreren en nieuwe energie kunt opdoen. Als je dit moeilijk vindt, begin dan met 5 minuten zonder telefoon. Deze tijd kun je naarmate je meer oefent, opvoeren tot een uur.
Begin met een intentie
Een intentie is het idee waarmee je je meditatie ingaat, en deze bepaal je zelf. Voorbeelden van intenties zijn:
- Vandaag mag ik meegaan in de flow van het moment.
- Ik merk gevoelens, lichamelijke sensaties, geluiden en geuren op zonder erover te oordelen.
- Ik verwelkom alles wat zich in dit moment aan me voordoet.
- Ik geniet van de warmte van de zon.
- Ik geniet bij elke ademhaling van de frisse lucht die mijn longen instroomt.
Waardeer het leven om je heen
Erken dat de planten in je tuin en park levende wezens zijn, net als jij en ik. Planten en bomen hebben zeer verfijnde middelen om te communiceren, zoals hormonen en geuren die ze afgeven om elkaar te waarschuwen voor gevaar, of wanneer de lente in aantocht is. Dat onderzoekers deze unieke manier van communiceren nog niet helemaal begrijpen, betekent niet dat planten en bomen dom of gevoelloos zijn. Waardeer het leven in de planten en bomen, en realiseer je dat wij allen met elkaar verbonden zijn in dit universum.
Aandacht geven
Geniet van de sensaties van tuinieren. Terwijl je begint met het verzorgen van je gras, sierplanten of groenten, concentreer je je tijdens de hele ervaring op fysieke gewaarwordingen zoals geuren en geluiden. Voel de aarde tussen je vingers. Waardeer de stevigheid van de gieter in je handen. Hoor het zachte geluid van het water als het eruit stroomt. Merk de geluiden van elke vogel op, zowel dichtbij als verder weg. Ruik de geur van de natte aarde. Ruik de geur van de bloemen. Voel het gewicht van de schop als je deze in de aarde zet. Als je klaar bent met het verzorgen van elke plant, wens de plant dan dat hij sterk en gezond blijft.
Scan je lichaam
Zoek nu een comfortabele zitplaats in je tuin. Let op sensaties in je lichaam. Heb je ergens pijn? Onderken dit gevoel, en accepteer het volledig. Sta de pijn toe er te zijn, en verwelkom het met compassie in plaats van het gefrustreerd weg te willen drukken. Laat het er nu maar eens volledig zijn. Je zult merken dat pijntjes vanzelf oplossen als je hen je oprechte aandacht gunt. Hoe voelt je rug? Hoe voelen je schouders? Hoe is het met je nek, en je hoofd? Hoe voelen je voeten in het gras? Hoe voelen je handen, gevouwen in je schoot? Bekijk en voel al die verschillende zones in je lichaam met hun unieke systemen, en schenk er je onvoorwaardelijke aandacht aan.
Geluiden opmerken
Stem nu af op de geluiden van de natuur. Het ritselen van bladeren. Het getjilp van vogels. Het ruisen van de wind door de bomen. Het stromen van water. Het zachte ‘plop’ van regendruppels op de bladeren.
Rust in verbondenheid
Adem diep in. Geniet van de geuren in de lucht en de geuren van de planten om je heen. Eer de levensverbinding die we delen met onze planten: bij elke inademing nemen we zuurstof op; bij elke uitademing geven we koolstofdioxide af. Besef dat de planten in je tuin onze koolstofdioxide opnemen, en deze weer omzetten in de zuurstof die ons het leven schenkt.
Een laatste gedachte
We zijn allen deel van deze natuurlijke maar bijzonder intelligente cyclus. Dank de natuur om je heen voor het onvoorwaardelijk ondersteunen van je leven, je hele leven lang, zonder er iets voor terug te vragen. Rust zo lang als je wilt in dit vredige gevoel van dankbaarheid.