Ik had onlangs een discussie met m’n partner over zingeving. We gaven allebei toe dat we een beetje moeite hadden met dit concept. Zingeving klinkt best zweverig en daar ben ik als no-nonsense mindfulness-expert niet zo van maar het is overduidelijk dat zingeving ons leven meer kleur en verdieping geeft. Dus de vraag is: hoe geef je eigenlijk zin aan je leven? In dit artikel ga ik in op de waarde van zingeving en deel ik ook mijn persoonlijke stappenplan Zingeving-In-Zeven-Dagen, om je te helpen vandaag nog meer zingeving in je leven creëren.

Heb je jezelf ooit afgevraagd wat de zin van het leven is? Spoken deze vragen regelmatig door je hoofd:

  • Wat is het nut van het leven?
  • Waar doe ik dit eigenlijk voor?
  • Is er niet meer dan dit?
  • Heb ik misschien een bijzondere taak in dit leven te vervullen?
  • En als dat zo is: hoe kan ik dan naar mijn levensdoel toe werken?

Meer genieten van het leven

Als je je dit regelmatig afvraagt, dan is het een duidelijk teken dat je meer zingeving wilt vinden in de dingen die je doet. En dat is goed nieuws, wat het geeft aan dat je meer uit je leven wilt halen en optimaal wilt genieten van het leven.

Mindfulness expert Marisa Garau

Hoi, mijn naam is Marisa Garau en omdat mijn expertise mindfulness is, houd ik me elke dag met dit soort levensvragen bezig.

Mijn dagen zijn altijd goed gevuld met alle werkzaamheden voor m’n Growing Mindfulness platform, het beantwoorden van emails van cursisten, het coachen van individuele cliënten, schrijven aan m’n nieuwe boek, studeren, boodschappen doen, in onze olijfgaarde werken, avondeten koken, noem het maar op.

Propvolle dagen

Als mindfulness-expert adviseer ik niet alleen anderen over zingeving in hun leven, maar houd ik ook de vinger aan de pols van alle ontwikkelingen in mijn eigen leven. En ja, ik moet toegeven dat ook ik ’s avonds vaak doodmoe in bed rol terwijl ik me afvraag hoe ik toch al die bezigheden allemaal in één dag heb kunnen proppen.

Vervulling

Maar in plaats van er verder geen aandacht aan te besteden en snel in te slapen, neem ik bewust een paar minuten de tijd om terug te blikken op zo’n volle dag en te zien of al die bezigheden me zingeving en vervulling hebben gegeven. Ik sta dan bewust stil bij de vraag of ik wel alles uit mijn leven haal, of ik wel genoeg geniet, en of ik wel genoeg waardeer wat er allemaal in m’n leven omgaat.

Netelige kwestie

Soms slaat die balans ook in mijn leven naar de verkeerde kant door… want zoals we allemaal weten kan het leven nu eenmaal heel druk zijn. Ook werpt het vaak allerlei problemen en uitdagingen op ons pad. Heb je net die ene issue opgelost, staat er alweer een nieuwe netelige kwestie voor de deur, nee!

Zingeving in je leven en carrière

Door die constante druk zijn we — misschien wel meer dan ooit — op zoek naar meer zingeving in ons leven. We willen diepere gevoelens van rust, gemak en geluk ervaren in plaats van ten prooi vallen aan constante stress, verwarring en ontevredenheid.

  • We willen niet altijd maar rondrennen om onze to-do-lijst af te krijgen… maar we willen ook wel eens helemaal stilstaan om bewust te ademen en te reflecteren op ons leven.
  • We willen niet altijd maar afgeleid worden door werk en reizen, gezin en vrienden, en nieuws en social media… maar we willen ook wel eens focussen en volledig in werkzaamheden of hobby’s verdwijnen.
  • We willen niet altijd maar moeten presteren… maar we willen ook wel eens vrij van verplichtingen en prestatiedruk zijn, en gewoon genieten van klein geluk, zoals het lezen van een goed boek of bewust een lekkere kop koffie drinken.

Maar hoe kunnen we dit bereiken? Een ding is zeker: er over lezen en nadenken zet niet echt zoden aan de dijk Dat is wel inspirerend en het is zeker niet verkeerd, maar het gaat in je dagelijkse leven niet echt veel veranderen. Alleen actie kan echt impact hebben.

Maak van zingeving een natuurlijke gewoonte

Vandaar dat ik in de afgelopen maanden tijd vrijgemaakt heb om een handige gids samen te stellen met praktisch inzetbare manieren om bewust meer zingeving in het leven te brengen.

Zo heb ik een zeven-dagen-plan ontwikkeld met makkelijke maar effectieve acties waarmee ook jij gegarandeerd meer zingeving in je leven creëert.

Natuurlijk heb ik alle stappen zelf getest, en ze bevallen me zo goed dat ik van dit 7-dagen-plan een natuurlijke gewoonte heb gemaakt. Elke dag bezin ik me op de zingeving-actie van de dag, en zorg ik ervoor dat mijn dag in het licht van die actie staat.

7 eenvoudige oefeningen op weg naar zingeving

Zingeving In Zeven Dagen geeft je de routekaart met 7 eenvoudige toepasbare maar zeer effectieve oefeningen die je in kan zetten om zingeving in je eigen leven te brengen. Ik hoop dat je de challenge aandurft en deze week met me meedoet!

Wil je zingeving in je leven? Download dan mijn nieuwste gratis e-boek en ontdek hoe mijn unieke mindfulness aanpak ook jouw leven voorgoed kan veranderen.


Zingeving? Mindfulness kan helpen

Zingeving In Zeven Dagen

Dag 1: Neem tijd voor jezelf in de ochtend

Je hebt het waarschijnlijk al duizenden keren gehoord, maar het cliché is waar: vroeg opstaan is een gezonde gewoonte waarmee je vandaag (of dus eigenlijk morgen) meteen zou moeten beginnen. Als je meer een nachtdier en uitslaper bent en twijfelt of je nu je routine moet omgooien… bedenk dan wat de positieve voordelen kunnen zijn als je je routine verandert. Het heeft mijn leven in ieder geval ten goede veranderd.

Early to bed and early to rise makes a man healthy, wealthy and wise— Ben Franklin

Eerder opstaan is het geheime ingrediënt voor succes, balans en stress-vrij leven. Het is een gewoonte die de weg open maakt naar zingeving, omdat het een geweldig relaxte manier is om de dag te beginnen. Ik spring al jarenlang niet meer uit bed om snel-snel een ontbijtje in elkaar te flansen, een hele rits aan emails te checken, boodschappenlijsten te maken, in de file te staan en gestrest op m’n werk te komen.

Omdat ik eerder opsta heb ik tijd genoeg om rustig mijn ontbijt te maken en ervan te genieten. Ik bereid me in alle stilte voor op de dag. Ik besteed een half uurtje aan iets wat ik leuk vind, zoals lezen of schrijven. Als je van mediteren houd is dit een perfect moment om de tijd te nemen voor een verfrissende ochtendmeditatie. Of je kijkt naar de opkomende zon en je luistert naar de ochtendzang van de vogels terwijl je lekker van je koffie geniet.

Zingeving door jezelf tijd geven in de ochtend

Wanneer ik aan mijn werk begin ben ik rustig, gefocust en helder. Ik ben helemaal klaar om de dag aan te kunnen. Maar ik heb mezelf vooral tijd gegund, wat een belangrijk onderdeel is van meer zin aan je leven geven. Je moet bewust tijd willen vrijmaken om te doen wat je een goed gevoel geeft en wat je gelukkig maakt. Het klinkt een beetje woo-woo maar geloof me: je moet iets doen wat je hart vult met kleur en licht.

Het is mijn ervaring dat de manier waarop je de dag begint de toon zet voor de rest van de dag. Er is geen betere manier om de dag te beginnen dan lekker de tijd te nemen voor jezelf. Dus zet deze week je wekker een half uurtje eerder — als is het maar voor één dag. Als je wakker wordt, adem dan eerst rustig drie keer diep in en uit. Kijk niet op je mobiele telefoon, laat die bewust in de woonkamer liggen.

Start met één dag in de week. En de volgende week neem je twee dagen van me-time in de ochtend. Zo kun je het aantal dagen dat je eerder op staat langzaam opvoeren en zul je al snel van deze nieuwe gewoonte de positieve resultaten ondervinden.

Dag 2: Ruim rommel weg

Het verwijderen van overbodige spullen uit je leven helpt om meer gefocust en relaxed te zijn, waardoor je minder tijd in je werkzaamheden hoeft te steken om meer te presteren. Als je spullen wegdoet die je niet echt nodig hebt, maak je ruimte voor datgene wat je wel nodig hebt.

Veel spullen die je met je meesjouwt werken namelijk als een anker: ze zijn niet echt meer een inspiratie, en houden je alleen maar tegen om erop uit te trekken en nieuwe kusten te ontdekken. Het verknalt je focus en concentratie en het knaagt aan je, omdat rommel je er constant aan herinnert dat je werk nooit af is. En daarbij zijn al die spulletjes die je niet nodig hebt ook nog eens stofnesten die allerlei allergieën en brain-fog met zich mee brengen.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aan getoond dat onze hersenen van orde houden. In een overzichtelijke ruimte zonder rommel hoeft ons denken namelijk niet zo hard te werken. En die ervaring heb je waarschijnlijk zelf ook: in een opgeruimde kamer voel je je meteen kalm en helder. Opruimen opent de deur naar meer verbeteringen in je leven. Ik voel me opgeruimd staat niet voor niks ook voor ik voel me goedgehumeurd, vrolijk en blij!

Je kunt beginnen met het opruimen van je kasten, laden en opslagruimtes. Maar let op: kies slechts één plek per week. Probeer niet meteen je hele huis en de schuur en de zolder op te ruimen — we willen juist stress verminderen, niet verhogen

Begin deze week bijvoorbeeld met één la. Effectief opruimen doe je door de spullen in drie stapels te sorteren:

  1. een stapel met dingen die mogen blijven
  2. een stapel met troep die weggegooid kan worden
  3. en een stapel met spullen waar je een ander plezier van kan hebben

Focus op het wegdoen van de dingen die je niet echt nodig hebt, omdat je wilt opruimen, en niet alleen alle spullen wilt verplaatsen (waardoor het al snel weer een rommeltje wordt).

Je hoeft niet alles weg te gooien of weg te geven: handige voorwerpen geef je eenvoudigweg een andere vaste plek zodat je die voortaan makkelijk kunt vinden en gebruiken.

Leg aan je partner en kinderen uit waar de spullen voortaan opgeborgen worden zodat het voor iedereen duidelijk is waar alles zich bevindt en waar het weer teruggelegd hoort te worden.

Is dat ene rommelige laatje opgeruimd? Geef jezelf dan een welverdiend compliment en een high-five: je bent weer een stap dichter bij meer zingeving!

Dag 3: Kijk met frisse ogen naar je eigen woonomgeving

Voelt je leven soms als één grote herhaling? Opstaan, kinderen aankleden, ontbijten, kinderen naar school brengen, snel naar je werk rijden, telefoontjes afhandelen, vergaderingen voorbereiden en rapporten schrijven, terug naar huis rijden, kinderen ophalen, avondeten maken, tv kijken en naar bed… voor je het weet gaat je wekker weer af en begint het hele circus weer van voor af aan.

Eerlijk gezegd voelen we dat allemaal wel eens. Alsof ons leven een herhaling is van dezelfde aflevering uit een saaie TV-serie.

Zingeving door aandacht te geven aan je omgeving

Toen ik nog mijn eigen reclamebureau in Amsterdam runde, en ik als een gek door de stad racete om naar m’n werk te gaan waar een berg email, opdrachten en meetings met klanten op me lagen te wachten… viel het me opeens op hoe mooi het zonlicht over de Amsterdamse grachten scheen. De kleurenschakering op de zachte rimpels van het water, met de spiegeling van vloeibare grachtenpandjes erin, waren schitterend. Ik reed daar iedere dag langs, maar het was me nooit echt opgevallen hoe mooi het kon zijn.

De volgende ochtend besloot ik om uit de auto te stappen en een kwartiertje rond te lopen in het prille ochtendlicht. Het was verfrissend en rustgevend. Zelfs de kleinste verandering in je routine kan je weer enthousiast maken over het leven.

Once we think we have seen it all… we stop paying attention. We drive our morning commute in a haze because we have trod the same route a hundred times before.— Ellen Langer

Als we de wereld mindful, dus met een frisse blik, bekijken zien we opeens dat alles wat we zo goed denken te kennen, telkens een beetje anders is: het licht dat over de winkelgevels valt, de geur van de lucht die we inademen, de gezichten van de mensen om ons heen. Ook wat we opmerken en voelen en ervaren is altijd weer anders, zelfs als de omstandigheden hetzelfde zijn.

In de psychologie wordt dit de beginner’s mind genoemd— het kijken naar dingen alsof je ze voor het eerst ziet. Dit is een zeer effectieve oefening om zingeving in je leven te vinden, omdat het bewust-zijn van de constante veranderingen in je omgeving elk moment van je leven een nieuwe, sprankelende dimensie geeft. Zo stap je nooit meer op dezelfde manier de straat op.

Probeer deze week een dag te kiezen waarop je je omgeving of een bekende activiteit met nieuwe ogen bekijkt. En merk dan op hoe deze mindset je leven verrijkt met zingeving, met emotionele diepgang, en met fysieke ontspanning.

Dag 4: Doe een alledaags klusje eens met aandacht — en zie wat er dan gebeurt

Het leven zit vol saaie routineklusjes die we niet kunnen vermijden: stofzuigen, boodschappen doen, de vaatwasser vullen. Alles bij elkaar opgeteld besteden we daar behoorlijk veel tijd aan, terwijl we die tijd liever aan leuke bezigheden zouden besteden. En zo zien we vervelende-klusjes-tijd niet bepaald als quality time maar meer als tijdsverspilling.

Mindfulness leert je echter dat alle tijd jouw tijd is. Elke minuut van de dag is van jou. En het idee van tijdsverspilling ligt niet aan de aard van je klusjes… maar aan je eigen mindset. Het is je denken dat het ene klusje als vervelend bestempeld, en het andere klusje als geweldig leuk.

Heel veel mensen vinden het onderhouden van hun tuin ontzettend fijn en ontspannend… terwijl ik onkruid wieden als een noodzakelijk kwaad zie en er altijd met tegenzin aan begin.

Zingeving door een klusje met aandacht te doen

Klusjes zijn niet leuk of naar. Het zijn slechts de oordelen die ons denken erover heeft, die een klusje in leuk of naar indelen. Je bepaalt dus zelf of het wassen van de auto leuk of naar is.

Met mindfulness kun je elk klusje met nieuwe ogen bekijken, bewust uitvoeren, en er vervolgens voldoening en zingeving uit halen.

Dus hoe kun je die alledaagse bezigheden met een andere mindset benaderen?

Voordat je aan je klusje begint laat je alle gedachten los die niet met dit karweitje te maken hebben. Weg met piekeren en to-do lijsten. Adem diep in en voel hoe je lichaam gevuld wordt met zuurstof. Dan ben je klaar om deze stappen te doorlopen:

1. Focus op je zintuigen

Hoe voelt dat wat je doet in je handen, je vingertoppen? Hoe ruikt het eigenlijk? Wat zie je precies gebeuren? Observeer de sensaties in je lichaam terwijl je je klusje uitvoert. Als je aan het afwassen bent, voel dan hoe het water over de huid van je handen stroomt. Hoe is de temperatuur van het water: is het heet, warm of lauw? Stel je voor hoe al die kleine spieren in je handen perfect samenwerken om een glad kopje vast te houden, terwijl de talloze spiertjes in je andere hand de borstel bedienen. Bedenk eens hoeveel signalen tussen je handen en je brein heen en weer schieten om dit mogelijk te maken. Sta stil bij het wonder van deze ongelofelijk verfijnde systemen die je normaal voor lief neemt alsof het niets voorstelt.

Je zult merken dat je innerlijke stem snel tussendoor probeert te komen met praatjes over die lastige meeting die je morgen hebt, of de vuilnis wat nog weggebracht moet worden. Erken die innerlijke stem, maar keer direct terug naar je klusje en richt je aandacht weer op de sensaties van het afwassen.

2. Niet multitasken

Doe één ding goed en met aandacht. Sta jezelf toe om helemaal met alleen maar dit ene klusje bezig te zijn.

3. Vind je flow

Benader je klusje nu eens met zoveel respect zoals Japanners dat met de theeceremonie doen. Geef het je volledige, onverdeelde aandacht. Maak van iedere herhaling een perfecte beweging. Ga er helemaal op in.

4. Haal rustig adem

Wees je bewust van je ademhaling. Rustig en diep, zoveel mogelijk via de buik in plaats van via de schouders.

5. Negeer innerlijke kletspraatjes over het verleden of de toekomst

Laat je gedachten niet afdwalen naar wat er vorige week gebeurde. Laat ook gedachten over de toekomst je aandacht niet verstoren. Als je mind allerlei kletspraatjes begint op te hangen, zeg je hardop: Niet nu, ik ben nu met iets anders bezig. Dan richt je je aandacht weer op je klusje en realiseer je je dat je op dit moment leeft… niet gisteren of morgen.

6. Gebruik je fantasie

Een stofzuiger is niet zomaar een herrie-apparaat waarvan je de mond over de vloer beweegt. Nee, vandaag is het een ruimteschip dat asteroïden binnen een enorm universum verzamelt!

Met deze oefeningen doorbreek je het standaard oordeel van je denken dat nare klusjes naar zijn… en geef je jezelf de kans om zo’n klusje met een nieuwe mindset te ervaren. Dit geeft niet alleen meer kleur en levendigheid aan zo’n klusje, maar op dat moment aan je hele leven.

Dag 5: Wees aardig

Zingeving door behulpzaam en aardig te zijn

Goedaardigheid is niet zomaar een willekeurig gevoel dat zo nu en dan in je aandacht opkomt. Het is een diepe behoefte om anderen te helpen, waardoor het je leven verrijkt en elke interactie een dimensie van verbondenheid en plezier geeft.

Het is wetenschappelijk bewezen dat wanneer mensen onzekere situaties met vertrouwen en goedaardigheid benaderen, zij zich gelukkiger voelen, langer leven en meer zingeving in hun leven vinden. Daarom help je jezelf beter in je vel te zitten als je anderen helpt. Want anderen helpen en van dienst zijn, maakt ons gelukkig.

Lief zijn voor een ander is een van de belangrijkste gewoontes die we onszelf aan kunnen leren om een zinvoller leven te leiden. Het is een essentiële sleutel tot het geheim van een creatief leven waarin we fysiek, mentaal en emotioneel gezond blijven. Vriendelijkheid kost niets maar levert enorm veel op in ons eigen leven en in het leven van de ander. Het is het pad dat naar een blijer leven leidt.— Peter Field, psychotherapeut

Omdat goedaardige acties zin aan ons leven geven én ons blijer maken zou je wel gek zijn als je deze week niet bewust oefent om lief te zijn voor een ander Dat kan simpelweg door een dierbare een compliment te geven, een gebakje mee te nemen voor je collega, of door een helpende hand te bieden aan iemand in wel wat hulp kan gebruiken.

Hulp aanbieden is een gewoonte die je overal en altijd toe kunt passen. Het kost niet maar levert je enorm veel positiviteit op!

The simplest acts of kindness are far more powerful than a thousand heads bowing in prayer.— Mahatma Gandhi

Dag 6: Laat boosheid en verbittering los

We hebben allemaal het vermogen om innerlijke rust te ervaren, ook al heb je soms het gevoel dat je in een hamsterwiel van dezelfde emoties rondrent. Wellicht heb je een beetje hulp nodig om die switch om te halen, en dan kun je kiezen voor een mindfulness-cursus, meditatietraining, of een individuele coachingstraject. Maar het is belangrijk om te realiseren dat je het ook op eigen kracht kunt bereiken.

Dit is een mooi inzicht wat ik altijd graag met mijn cliënten deel:

Begrijpen dat je je eigen emotionele welzijn kunt kiezen — zelfs als dingen niet gaan zoals je wilt — is de hoeksteen van mentale kracht.

Als je je gekwetst voelt, dan is het verleidelijk om aan de boosheid en pijn van dat onrecht vast te houden. Toch is dat geen goed idee. Vasthouden aan verbittering of boosheid is namelijk niet alleen mentaal en fysiek slecht voor je, maar tast ook je vriendschappen en professionele relaties aan. Vergeven, en dus bewust kiezen voor je emotionele welzijn, is enorm moeilijk. Maar uiteindelijk zul je daarvan de vruchten plukken omdat het innerlijke rust en emotionele balans creëert.

Zingeving door loslaten van boosheid

Probeer deze week je boosheid over een onrecht te onderzoeken. Bekijk die boosheid of verbittering die je al een tijdje vasthoudt. Ervaar die boosheid volledig: de pijn, de verbittering, het ontkennen of vergroten ervan, het ontkennen van je eigen rol in de uitkomst.

Visualiseer hoe de lelijkheid ervan rond je hart kronkelt, om je maag heen, en je hoofd in kruipt. Probeer nu voor te stellen hoe het zijn grip loslaat en hoe het afrolt en afneemt. Terwijl je langzaam uitademt zie je het de volledig verdwijnen en oplossen in een heldere, blauwe hemel. Voel de lichtheid en vrijheid. Zeg tegen jezelf: Ik kies bewust voor blijheid, ik kies ervoor om dit los te laten. Herhaal deze woorden in jezelf terwijl je met aandacht in en uit ademt.

Als je je in boosheid en bitterheid verliest, nemen zij je leven over en kleuren het elke dag opnieuw gifgroen. Het leven gaat soms niet helemaal zoals we zouden willen, maar je móet ervoor kiezen om ook de negatieve elementen te accepteren. Als je in een klein bootje op een stormachtige zee zit maakt boosheid je alleen maar zeeziek. Pas als je de storm accepteert kun je kalmte vinden temidden van de enorme golven.

Zodra je je realiseert dat je je emotionele welzijn zelf kunt kiezen, verandert je leven voor altijd. Want met een rustige geest creëer je vanzelf een rustig, meer evenwichtig leven met meer diepgang en minder drama.

Dag 7: Maak tijd voor dankbaarheid

Dankbaarheid is een houding, een keuze, een manier van leven met veel positieve gevolgen voor je gezondheid. Dankbaarheid verhoogt gevoelens van gelukzaligheid en tevredenheid, en het heeft een positieve invloed op je relaties.

Dankbaarheid verandert onze gedachtenpatronen van negatief naar positief. En dat is iets waarbij je best regelmatig stil mag staan. Ons brein piekert graag en wil altijd maar focussen op zorgen-maken en de negatieve aspecten van het leven. Het is moeilijk om uit dat drijfzand van gedachten los te komen. Maar als we dankbaarheid praktiseren komen positieve gedachten aan blijheid, liefde en optimisme makkelijk bovendrijven. En dit leidt direct tot een afname van stress en angst.

Zingeving door dankbaarheid

Dankbaar zijn voor de mensen, dieren en verschijnselen om je heen doordringt je leven met waardering en ontzag.

Dat klinkt misschien abstract, maar dankbaarheid is simpelweg een kwestie van je dank uitspreken voor alles wat je hebt — in plaats van je te ergeren aan alles wat je (nog) niet hebt.

Je hoeft het niet letterlijk uit te spreken, je kan het ook oefenen door je bewust te zijn dat je rijk bent dankzij alles wat je hebt.

  • Je kunt bijvoorbeeld dankbaar zijn voor het feit dat het magisch is dat je hier bent, als mens, op deze aarde, levend en wel.
  • Je kunt ook dankbaar zijn voor de liefde in je leven of je gezondheid.
  • Je kunt dankbaar zijn voor het dak boven je hoofd en dat je veilig bent.
  • Of je bent dankbaar voor die vogel in de boom die uit volle borst voor jou lijkt te zingen.

Maak eens een lijst van mensen en dingen waar je dankbaar voor bent. Het kan van alles zijn, groot en klein. Voeg nieuwe dingen toe als je die dag weer ergens dankbaar voor kon zijn. Bewaar de lijst op je nachtkastje en lees het voor het slapen gaan even door. Zo ga je met een voldaan en positief gevoel slapen, omdat je zingeving aan je leven hebt toegevoegd.

Zoals je in mijn stappenplan Zingeving In Zeven Dagen ziet, zijn er veel diverse manieren om zingeving in je leven te vinden. De zeven bovenstaande manieren hebben meer power dan je nu misschien denkt. Maar ik kan je uit eigen ervaring vertellen dat je opvallend positieve veranderingen zult opmerken zodra je één of twee van deze acties in je eigen leven implementeert. Succes!

Vergeet niet om mijn gratis e-boek In De Flow Van Mindfulness te downloaden. Daarin leg ik je uit hoe je via het inzetten van mindfulness zingeving in je leven kunt vinden.


Zingeving? Mindfulness kan helpen

Over Marisa Garau

Zoals je hebt kunnen lezen, ben ik niet alleen mindfulness-expert maar ook een ware stress-veteraan.

Vanwege terugkerende depressie en burnout heb ik in 2006 de standaard mindfulness-training gevolgd om alles over het denken en mindfulness te weten te komen, en zelf te leren inzetten. Ik was vanaf dag één helemaal verkocht en sindsdien draait mijn leven om de power van mindfulness.

Daarna schreef ik twee mindfulness bestsellers, Haal meer uit je leven met mindfulness en z’n opvolger Haal meer uit je dip met mindfulness… die ook in het buitenland een succes zijn.

Tussen de bedrijven door herstructureerde, redigeerde en herschreef ik het boek van mijn mindfulness-trainer, dat ook een grote hit werd.

Mijn online platform Growing Mindfulness, boordevol mindfulness tips en inzichten, trekt jaarlijks maar liefst 200.000 bezoekers.

Mijn digitale mindfulness-cursus en mijn mindfulness onderhoudsservice zijn al door meer dan 5.460 mensen gevolgd die mijn werk als zeer positief beoordelen, en dat aantal is alsmaar groeiende.

Omdat ik artikelen en advies van hoge kwaliteit bied, werken redacties van Margriet, Santé, ZiN, Nouveau, Yoga International en GezondNu graag met mij samen. Ik schrijf mijn guest posts altijd gratis omdat ik het belangrijk vind om zoveel mogelijk mensen op een laagdrempelige manier bewust te maken van praktische mindfulness oefeningen zonder dat ze daarvoor mindfulness meditatie hoeven aan te leren.

Daarnaast begeleid en coach ik elke week cliënten op individuele basis zodat zij op een natuurlijke, mindful manier positieve veranderingen in hun leven kunnen doorvoeren.