Een alcoholverslaving? Dat overkomt mij toch niet! Natuurlijk geniet ik af en toe van een drankje op een feestje of bij het diner. Maar daarom ben ik nog niet verslaafd! Herken je deze uitspraken of ken je iemand die deze uitspraken misschien wel deed? En moet je nu toch erkennen dat er wel degelijk een probleem was? Dan ben je niet de enige. Een alcoholverslaving behoort tot een van de meest voorkomende verslavingen in ons land. Het gevaar schuilt hem vaak in het feit dat het vooral in het begin weinig wordt opgemerkt. Het drinken van alcohol wordt immers over het algemeen gewoon geaccepteerd. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld het gebruik van drugs. Daardoor is het lastig te herkennen. Als het eenmaal wordt herkend, is het vaak al erg laat en zijn de problemen groot.
Maar wat is een alcoholverslaving precies? Hoe herken je dit? En welke hulp is mogelijk? In dit artikel lees je alles wat je moet weten.
Wanneer spreken we van een verslaving?
Heel veel Nederlanders drinken regelmatig een glaasje alcohol. Niet iedereen is verslaafd. Dus hoe herken je het verschil? Wanneer spreek je van een verslaving?
Sommige mensen denken dat je van een verslaving spreekt als je een x-aantal glazen per dag of per week drinkt. Hoewel dit als leidraad gebruikt kan worden, zegt dit echter niet alles. Een verslaving gaat er namelijk niet direct om hoeveel er gebruikt wordt - hoewel naarmate de verslaving vordert het gebruik meestal wel flink toeneemt - maar wel om het waarom en wanneer.
We spreken van een verslaving als je afhankelijk bent geworden van alcohol. Als je zonder alcohol niet met dagelijkse stress kunt kampen of simpelweg niet meer zonder kunt. Je hebt dat glaasje nodig om de dag door te komen. In dat geval verlies je dus de controle over je eigen wil. Je drinkt niet meer voor de gezelligheid of omdat je het lekker vindt, maar omdat je simpelweg geen keus meer hebt. Je lichaam en geest zijn dan volledig afhankelijk geworden van alcohol.
Welke verslavingshulp is mogelijk?
Als alcohol controle krijgt over je leven, is het tijd om hulp te zoeken. Wacht vooral niet te lang. Hoe sneller er hulp wordt gezocht, hoe groter de kans dat er succesvol afgekickt kan worden. Maar welke verslavingshulp is mogelijk?
De verslavingszorg in Nederland is ontzettend breed. De meeste mensen komen hier terecht via hun huisarts. Het is echter ook mogelijk om zelf instellingen aan te schrijven. Of dit is toegestaan, verschilt per organisatie en is vaak op de website te vinden.
Het is ook mogelijk om hulp buiten Nederland te zoeken. Zuid-Afrika is bijvoorbeeld een populaire plek voor verslavingszorg. Maar waarom afkicken in Zuid-Afrika als dit ook in Nederland kan? De voornaamste reden is dat de wachtlijsten vaak minder lang zijn. Ook speelt de omgeving natuurlijk een belangrijke rol. De sereniteit draagt zeker bij aan het herstel. Daarnaast is het fijn om gewoon uit je eigen vertrouwde omgeving te stappen. De anonimiteit van het buitenland op te zoeken.
Kortom: er zijn verschillende mogelijkheden omdat de beste behandeling voor iedereen anders is. Bedenk zelf welke behandeling het meest geschikt zal zijn voor jou persoonlijk. Bespreek dit ook met een deskundige. Zo kun je snel stappen gaan zetten en weer grip krijgen op je eigen leven.