GISTEREN SPRAK IK een vriendin uit Nieuw-Zeeland die een bijzonder negatieve, klagende, zelf-geobsedeerde moeder heeft – en dat is zachtjes uitgedrukt.

Ze vertelde me dat moederlief enige tijd geleden in het ziekenhuis was beland met een gebroken heup en allerlei complicaties, waardoor ze zelfs het vermogen tot praten was verloren. Met als gevolg dat er een abrupt einde kwam aan de wekelijkse skype-sessies tussen dochter en moeder. Het resultaat? Mijn vriendin is volledig opgebloeid! Ze staat een stuk opgeruimder en positiever in het leven en ziet nu pas hoe zeer de telefonische klaagsessies van haar moeder op haar gemoed drukten en haar emotionele gezondheid en weerbaarheid aantastte.

Negativiteit van mensen om je heen is een serieuze bedreiging voor je gezondheid. Niet alleen kan het allerlei fysieke klachten bewerkstelligen, zoals hartkloppingen en hoge bloeddruk, maar ook breekt het in rap tempo je eigen-waarde en zelfvertrouwen af. Hoogste tijd dus om je – op een mindful manier – te beschermen tegen dit soort invloeden!

1. Stel je grenzen… en maak deze duidelijk

Negatieve mensen hebben meestal helemaal niet door dat ze zo tenenkrommend negatief zijn en jouw gezondheid aantasten. Omdat ze alleen met zichzelf bezig zijn, en zich dus totaal niet realiseren wat hun geklaag met jou doet, is het verstandig om hen op dit ondermijnende gedrag te wijzen.

Eer de mindfulness-filosofie die stelt dat klagers geen slechte mensen zijn, maar dat ze slechts negatief gedrag vertonen. Wijs de zuignappen in je leven dus op dit gedrag en maak duidelijk dat hun gezever je bakken met energie kost en je gefrustreerd, boos en verdrietig maakt. Op het stellen (en communiceren) van jouw grenzen kun je één van deze twee reacties verwachten:

  • ze gaan volledig uit hun dak van je kritiek en verbreken het contact rücksichtslos (yeah!)
  • ze realiseren zich dat ze te ver zijn gegaan en passen hun gedrag aan (dubbel-yeah!)

2. Spendeer zo weinig mogelijk tijd met negatieve mensen

Hoe minder tijd je in andermans negativiteit en zinloos geklaag doorbrengt, hoe beter het voor je is. Als je negatieve mensen in je leven hebt, beperk dan de tijd die je met hen spendeert. Zo houd je meer tijd over voor mensen en activiteiten waar je wel energie van krijgt. Zeg je afspraak met die negatieve persoon dus af, en ga iets leuks voor jezelf doen.

3. Voorkom één-op-één-situaties met een negatief persoon

Als het niet altijd mogelijk is om die negatieve persoon te ontlopen (bijvoorbeeld door familiebanden), zorg er dan voor dat je nooit alleen met die persoon bent. In één-op-één-situaties, zoals tijdens een telefoongesprek, grijpen negatieve personen hun kans om je volledig in hun problemen en geklaag te trekken en je genadeloos te verstikken. Elkaar ontmoeten in het gezelschap van anderen is hiertoe de oplossing: zo kun je de ondermijnende invloed van die ene aandacht-verslaafde persoon effectief verdunnen.

4. Zorg dat jij het gesprek leidt

Het is verleidelijk om een ontmoeting of gesprek te beginnen met het standaard ‘En, hoe is het met je?’ Dit is voor huilebalken die niets liever doen dan op jouw energie teren, het ideale startschot om eindeloos over hun zielige kwalen en problemen (die natuurlijk altijd de schuld van een ander zijn) te klagen. Vermijd de ‘hoe is het?’-vraag dus te allen tijde! Houd het gesprek algemeen en vertel zelf alleen positieve verhalen. Blijf op je hoede, want de kleinste – zelfs positieve – aanleiding kan alsnog een lawine aan zinloos gejammer bewerkstelligen. Kap zo’n lawine dan af met een dooddoener als ‘ach ja joh, we hebben allemaal wel eens wat’ en breng het gesprek dan weer naar veiliger gebieden om de negatieve invloed te minimaliseren.

5. Negatieve mensen vermijden positieve mensen

Soort zoekt soort. Negatieve mensen omringen zich graag met andere negatieve mensen, omdat ze elkaar vinden in hun zeur-en-klaag-hobby. Hoe positiever jij zelf bent, hoe minder een negatief ingesteld persoon zich tot je aangetrokken zal voelen. Zodra ze merken dat hun negatieve verhalen bij jou geen vruchtbare bodem vinden, trekken ze snel verder naar de vruchtbare akkers die andere klagers hen graag ter beschikking zullen stellen.

6. Vermijd negativiteit niet alleen voor jezelf, maar ook voor je geliefden

Omdat jij ook maar een mens bent, kan het heel goed voorkomen dat je je frustraties over andermans negativiteit afreageert door flink uit je slof te schieten tegen je partner, kinderen, huisdieren of werknemers. Ik weet van de echtgenoot van mijn vriendin dat zij zich – na weer zo’n klaagsessie met haar moeder – onbewust afsluit en emotioneel niet bereikbaar is. Wees je dus bewust van de impact van eindeloos gezeur en geklaag door een negatief persoon: niet alleen op jezelf, maar ook op de mensen om je heen. Ingrijpen dus, omdat andermans negativiteit niet alleen jou, maar ook je geliefden – via jou – emotionele schade kan toebrengen.

7. Voel je niet schuldig

Dankzij onze Calvinistische cultuur hebben we onszelf ervan overtuigd dat opoffering en het dapper dragen van onze ‘last’ een schone zaak is. Waren we echter in de Boeddhistische traditie opgegroeid, dan wisten we allang dat het leven niet bedoeld is om te lijden. Jij… ik… en alle andere mensen op deze wereld (maar ook dieren, planten en de natuur als geheel) hebben het recht om vrij van lijden te leven. Kortom: we hebben allemaal recht op geluk en ons gelukkig voelen. Wees dus niet heiliger dan Moeder Maria in het lijdzaam ondergaan van andermans negativiteit, maar stel alles in het werk om ’t een halt toe te roepen en je zelf gelukkig te maken – zelfs als dat betekent dat je daarvoor bepaalde mensen zult moeten loslaten.

Pas als je zelf gelukkig bent, kun je je immers van waarde voor anderen zijn. Kijk maar naar de ongelukkige klagers in jouw leven: hun vermeende ongeluk voegt helemaal niente van waarde toe aan het leven van de mensen om hen heen… dat moet je inmiddels wel door hebben! Besluit vandaag dus nog dat je het recht hebt om gelukkig te zijn, weiger nog langer dienst te doen als klaagmuur en begin met het verwezenlijken van je eigen geluk.

Succes!
Marisa

Wil je leren om meer mindful te zijn? Download dan mijn gratis e-boek!


Mindful zijn? Download het gratis e-boek