WANNEER IK EEN ARTIKEL of blog post ga schrijven, sluit ik eerst alle openstaande vensters, m’n browser en e-mail programma af. Doe ik dat niet, dan komt er elke 10 minuten òf een e-mail binnen, òf een Facebook notificatie in de trant van ‘Philippa liked your comment’.
Waar ik op dat moment ook in mijn tekst bezig ben, zo’n bericht maakt me zó nieuwsgierig dat ik het gewoonweg niet kan laten om erop te klikken en te zien op welk van mijn comments m’n vriendin heeft gereageerd.
Ook als ik even niet weet waar het met m’n tekst naartoe moet en naar een witte pagina zit te staren, dan krijg ik de enorme aandrang om voor de honderdste keer m’n e-mail te checken of opnieuw m’n Facebook-feed af te struinen op zoek naar nieuwe berichten en leuke filmpjes.
Niet bepaald mindful, he?
Als je niet alleen zucht onder de verleidingen van de computer, maar ook geleefd wordt door je smart phone (ik doe ’t nog met een prehistorische Nokia die niets kan behalve bellen en sms-en), word je waarschijnlijk nog vele malen erger afgeleid door het veelkoppige technologiemonster met z’n eindeloze stroom aan email-, Facebook-, Linkedin-, chat-, sms-, AmberAlert- en WhatsApp-berichten.
Door alle zinloze informatie die je elke dag opnieuw onbewust wegkauwt, wordt het steeds drukker in je hoofd en kun je je steeds slechter ontspannen. Veel mensen die door die drukte in hun hoofd lijden aan rusteloosheid, kruipen ’s nachts achter de computer of TV om ‘te ontspannen’. Waarmee ze hun overvoerde mind juist met nog meer informatie volproppen, zodat ze nog slechter gaan slapen…
Tijd dus om onze technologie-verslaving onder ogen te zien en stap voor stap aan te pakken!
Doe mindfulness vandaag
1. Check e-mail op gezette tijden
Stel een limiet aan het aantal keer dat je je e-mail checkt. Bijvoorbeeld 1 keer per uur, of ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds. Zo voorkom je dat je elke 5 minuten e-mail checkt, waarna het weer minuten kost voordat je terug bent in je oorspronkelijke concentratie.
2. Sluit overbodige vensters af als je moet focussen
Werk je bijvoorbeeld aan een rapport, dan heb je alleen Word openstaan en geen andere programma’s. Moet je een artikel op een website lezen, dan heb je alleen die website openstaan en geen andere websites noch je e-mail programma.
3. Beperk digitale nieuwsbrieven
Ga door al je abonnementen op nieuwsbrieven heen en maak een strenge selectie welke je echt wilt blijven ontvangen. Overbodige onzin e-mails met deals-van-de-dag verstoppen niet alleen je inbox, maar ook je hoofd.
4. Zet chat af
Zet in Facebook je chat-optie af, zodat je niet telkens in allerlei tijdverslindende conversaties getrokken wordt als je even snel Facebook wilt checken.
5. Kies een neutrale home-page
Een neutrale homepage zoals Google voorkomt dat je, zodra je je browser opent, meteen in Facebook of Pinterest terechtkomt… met weer een uur concentratieverspilling als gevolg.
6. Gebruik je dvd-recorder
Dit voorkomt dat je hele avonden naar films met eindeloze reclameblokken zit te kijken. Selecteer je programma’s met zorg en kijk wanneer je tijd hebt.
7. Verberg de klok in je computerscherm
Op de klok kijken kost geen tijd, maar het effect wel. Het risico van teveel klokkijken is dat je je al snel in stressvolle gedachtestromen verliest over hoe laat het nu alweer is, wat je allemaal nog moet doen en wat je vandaag niet meer af krijgt. Zonder klok bevrijd je jezelf van dat soort onproductieve gedachten die je niet alleen tijd, maar ook energie kosten.
8. Gebruik de silent-optie
Zet de messenger-optie van berichten die via je smart phone binnenkomen, op silent. Zodra je namelijk een piepje of toontje hoort, wil je immers meteen kijken welk bericht er binnenkomt. Als je het niet hoort, dan word je op dat moment ook niet afgeleid en kun je rustig doorwerken.
9. Plan pauzes in
Hoe minder pauze je neemt, hoe verleidelijker het is om je door Facebook en Youtube te laten afleiden. Neem elk uur even een paar minuten afstand van de computer, strek je benen, loop naar de watercooler, kijk uit het raam of maak een praatje met een collega. Daarna ben je weer fris om geconcentreerd verder te werken.
10. Waardeer relaties met echte mensen
Hoe cool het ook is om elke seconden van de dag online te zijn, impulsief reageren op allerlei berichten terwijl je bij een vriendin op bezoek bent, ondermijnt die relatie. Je hebt immers geen echte aandacht voor die ander als je bij elke ‘ping’ of ‘pong’ je telefoon oppakt om te kijken wat er binnen is gekomen. Realiseer je dat echte mensen onvervangbaar zijn. Heus, je smart phone houdt je hand niet vast als je bang in het ziekenhuis of op je sterfbed ligt. Echte mensen wel. Blijf investeren in je relaties en neem ze serieus. Zodra je koffie drinkt of aan tafel gaat met mensen die belangrijk voor je zijn (je gezin, je vrienden, je collega’s), zet dan je telefoon uit en gun hen je oprechte aandacht.
Succes!
Marisa
PS. Voor de techneuten onder ons vind je hier ook handige computerprogramma’s die je helpen te focussen:
http://www.teachthought.com/technology/25-tips-to-deal-with-digital-distractions/